REKORDNO visok glavni zgoditak američke lutrije "Pauerbol" od skoro 1,6 milijardi dolara dele dobitnici koji su tikete kupili u Kaliforniji, na Floridi i u Tenesiju.

Njihov identitet još nije poznat, ali mesto gde je jedan od listića kupljen je Čajni hils, u predgrađu Los Anđelesa. Čim je vest objavljena, ispred prodajnog mesta sjatile su se mnogobrojne TV ekipe i građani. A i slavilo se. Radost nije bila bezrazložna, jer je prodavnica, samo zato što je prodala dobitnički tiket, dobila bonus od milion dolara!

Verovatnoća za osvajanje glavne premije bila je jedan prema 292 miliona, ali skoro da nije postojala porodica u SAD koja nije u sredu uveče posredstvom TV ekrana pratila izvlačenje brojeva. Sreću dobitnicima doneli su brojevi 8, 27, 34, 4 i 19, uz "Pauer" broj 10.

Dobitnici biraju da li će im se džekpot isplaćivati u godišnjim ratama tokom sledećih 29 godina ili će uzeti sve u kešu. U svakom slučaju plaćaju obavezni federalni porez na prihod, koji iznosi 39,6 odsto od vrednosti pogotka, a u nekim američkim državama podrazumeva i dodatne dažbine. U slučaju da žele da uzmu ceo iznos odmah, u kešu, za šta se odlučivala većina dobitnika u poslednjih desetak godina, ukupni dobitak, u ovom slučaju, iznosi 930 miliona dolara. Državi, naime, u startu ide 25 procenata. Tako svaki dobitnik dobija po 310 miliona dolara. Kad plate porez na prihod, svaki od njih će, na kraju, kući odneti 187,2 miliona dolara.

SLUČAJ GLORIJE MEKENZI PRETHODNI rekordni džekpot od oko 600 miliona dolara osvojila je 2013. godine Gloriji Mekenzi (84). Ova stanovnica Floride odabrala je da joj, posle plaćenih taksi, isplate 278 miliona dolara. Penzionisana učiteljica je odmah dva miliona dolara donirala lokalnoj školi u kojoj rade njeni kćerka i sin, i od tada se samo jednom pojavila u javnosti.

Iznos glavne premije se uvećavao iz nedelje u nedelju od 4. novembra, kada je iznosio 40 miliona dolara. Od tada je čak 20 izvlačenja prošlo bez dobitnika. Prošle subote nije izvučen dobitak od 900 miliona dolara, pa je suma u sredu uvećana na svetski rekordnih 1,589 milijardi dolara.

Tiketi za "Pauerbol", lutriju koja se izvlači dvaput nedeljno, prodaju se u 44 američke države, kao i u Kolumbiji, Devičanskim Ostrvima i Portoriku. Od 4. novembra do sada prodato je tiketa u vrednosti od 2,65 milijardi dolara, a od subote do srede "Pauerbol" je prodao tikete za više od 300 miliona dolara. Samo u Teksasu, prodaja tiketa donosila je više od milion dolara na sat u poslednjim časovima pred izvlačenje.

Od ukupne sume polovina je namenjena za nagrade, 10 odsto za prodavnice srećaka i administrativne troškove, dok 40 procenata država koristi za različite, uglavnom humanitarne, namene.

Statistike pokazuju da su "najbolja vremena" da se okuša sreća onda kada glavna nagrada iznosi oko 600 miliona dolara. Jer, sve preko toga mami veći broj igrača, i onih koji nisu redovni, što opet znači da je više tiketa u igri. To smanjuje verovatnoću da jedna osoba osvoji džekpot. Tako su u sredu vlasnici kupljenih tiketa u SAD imali 25 puta više šansi da postanu predsednici SAD nego da dobiju džekpot.