Ivo Andrić: Albaniju bi trebalo podeliti

Ivan Miladinović

19. 04. 2015. u 21:30

Na zahtev Milana Stojadinovića budući nobelovac sačinio službeni podsetnik za Ministarstvo inostranih dela. Iz Prištine su tražili da se Andrić izbriše iz programa za književnost

Иво Андрић: Албанију би требало поделити

Ivo Andrić

IVO Andrić je, kao visoki činovnik Ministarstva inostranih poslova, više od dve godine, od 1937. do 1939, obavljao dužnost zamenika ministra inostranih poslova. Milan Stojadinović je istovremeno bio i predsednik Vlade i ministar inostranih poslova, Andrić je, kao diplomata od karijere, bio prvi čovek Ministarstva. Nakon pada Stojadinovića sa vlasti, Andrić je postao ambasador u Berlinu.

Grof Galeaco Ćano, Musolinijev ministar inostranih poslova, posetio je Jugoslaviju januara 1939. godine. U susretima sa Milanom Stojadinovićem vođeni su zvanični i nezvanični razgovori u Beogradu i Belju. Na tapetu su bila mnoga pitanja iz odnosa dveju zemalja.

U Belju, Stojadinović i Ćano će voditi tajne pregovore, a Musolinijev zet je ponudio podelu Albanije (taj predlog knez Pavle će docnije odbiti). Visokom italijanskom gostu priređena je "terevenka" sa posebno odabranim damama. Korpulentni Stojadinović, u zanosu dobrog raspoloženja, popeo se na sto, sa namerom da održi zdravicu. Međutim, astal se slomio i predsednik kraljevske vlade se našao na patosu zatrpan jelima sa trpeze.

Na Stojadinovićev zahtev, sačinjen je službeni podsetnik o albanskom pitanju za internu upotrebu u Ministarstva. Na prvoj strani podsetnika piše: "Referat g. Andrića 30. I. 1939." (Ovaj dokumenat se čuva u Arhivu Srbije - "Fond Milana Stojadinovića", kutija 37.)


MILjENIK NOVE VLASTI
REAGOVANjE Rodoljuba Čolakovića je simptomatično za stav koji su komunisti imali prema liku i delu Ive Andrića. Kao što su retuširali zvaničnu fotografiju prilikom potpisivanja Trojnog pakta u dvorcu Belvedere u Beču, na kojoj se, prirodno, nalazio i njegova ekselencija ambasador Kraljevine Jugoslavije u Nemačkoj dr Ivo Andrić, tako su nastojali da se od javnosti sakrije sve ono što je Andrić činio pre Drugog svetskog rata.

Tekst ove službene beleške prvi put je objavljen u "Časopisu za suvremenu povijest", 1977, IX, br. 2 (24), str. 77-89. Hrvatski istoričar Bogdan Krizman je bio urednik ovog izdanja i dokument je, zajedno sa Krizmanovim komentarima štampan pod naslovom "Elaborat dra Ive Andrića o Albaniji iz 1939. godine".

Svoje drugo objavljivanje Andrićeva beleška je imala 1988. godine, u "Sveskama", Zadužbina Ive Andrića br. 5. koje je tada uređivao pesnik Slobodan Zubanović.

U zaključku ovog dokumenta koji se bavi hronologijom istorijskih prilika i odnosa, i ima 20.734 slovna znaka, Andrić piše:

"Uzimanje Skadra moglo bi u tom slučaju biti od velike moralne i ekonomske važnosti. To bi nam omogućilo izvođenje velikih hidrotehničkih radova i dobijanje plodnog zemljišta za ishranu Crne Gore. Severna Arbanija u okviru Jugoslavije dopustila bi stvaranje novih saobraćajnih veza severne i južne Srbije sa Jadranom", pisao je Andrić. "Podelom Arbanije nestalo bi privlačnog centra za arbanašku manjinu na Kosovu, koja bi se, u novoj situaciji, lakše asimilovala. Mi bismo eventualno dobili još 200.000 do 300.000 Arbanasa, ali su oni većinom katolici čiji odnos sa Arbanasima muslimanima nikad nije bio dobar. Pitanje iseljavanja Arbanasa muslimana u Tursku takođe bi se izvelo pod novim okolnostima, jer ne bi bilo nikakve jače akcije da se to sprečava."

IZBEĆI SUKOB SA ITALIJOM U SLUŽBENOM podsetniku, Aide memoire o albanskom pitanju, za internu upotrebu u Ministarstvu inostranih poslova, Ivo Andrić, između ostalog, piše: "Pri proceni celog ovoga pitanja (podela Albanije) treba imati u vidu da na svaki način moramo gledati da izbegnemo bilo otvoren bilo prikriven sukob sa Italijom. Isto tako treba izbeći i to da Italija sama okupira celu Arbaniju i da nas ugrozi na vrlo osetljivim mestima, prema Boki Kotorskoj i prema Kosovu", pisao je Andrić.

Istovremeno sa objavljivanjem Andrićevog spisa u celosti, "Sveske" su donele i polemiku koja je usledila posle Krizmanovog članka. Tadašnji predsednik Upravnog odbora Zadužbine Ive Andrića Rodoljub Čolaković protestovao je kod glavnog urednika "Časopisa za suvremenu povijest" dr Ivana Jelića. Polemika Čolaković-Jelić-Krizman čuva se u zadužbini Ive Andrića (Centar za dokumentaciju, Inv. Br. 1156-1159).

Čolaković prigovara Krizmanu za rečenicu: "Andrić nije bio uspješan samo na polju književnosti nego je bilježio uspjehe i u diplomatskoj karijeri"! Krizman još kaže da je "Andrić ostao na položaju izvanrednog poslanika i opunomoćenog ministra sve do napada Njemačke na Jugoslaviju... da bi se vratio u okupirani Beograd gdje je - povučen i penzioniran, ali spisateljski vrlo aktivan - dočekao oslobođenje". Čolaković priznaje da je Andrić u novembru 1941. godine penzionisan, ali podvlači da Andrić nikada nije primao penziju jer je odbio da je prima. Čolaković, takođe, podseća Krizmana da je Andrić odbio svaku mogućnost da se objavljuju njegova dela za vreme okupacije. Na Krizmanovu tvrdnju da su "netočne priče o Andriću da je on u znak protesta zbog potpisivanja i formalnog pristupa Trojnom paktu 25. marta 1941. dao ostavku na položaj poslanika u Berlinu", Čolaković odgovara:

"Već 20. marta 1941. godine, Andrić je uputio pismo Cincar-Markoviću: 'Danas mi u prvom redu službeni a zatim i lični mnogobrojni i imperativni razlozi nalažu da zamolim da budem sa ove dužnosti oslobođen'", piše Čolaković, smatrajući da je ovo ostavka i stav protiv pristupanja paktu.

Ivo Andrić posle predaje akreditiva Hitleru

Dr Bogdan Krizman dokazuje sasvim suprotno i odgovara:

"Pretpostavljate li, druže Čolakoviću, da bi ga Stojadinović unaprijedio za svoga najbližeg suradnika da se Andrić nije - bar u glavnim linijama - slagao sa njegovom (odnosno kneza Pavla) generalnom vanjskopolitičkom linijom? Ivo Andrić bio je zapravo vrlo uspješan u diplomatskoj karijeri do 1941. godine. Bez podrške neke određene građanske stranke, bez dobrih veza u čaršiji, a poznat po svom ranijem djelovanju u omladinskom pokretu u Austrougarskoj, ušao je u ministarstvo vanjskih poslova u Beogradu 1920. god. i tu brzo napredovao. Nije ga omela ni epizoda s masonskom organizacijom kada je iz organizacije (loža Dositej Obradović) bio isključen zbog ljubavne afere (1926), što sam u mom 'neobjektivnom' i 'nedobronamjernom' članku svjesno prešutio. Za razliku od drugih književnika-diplomata (Jovan Dučić, Milan Rakić, Sibe Miličić, Miloš Crnjanski i drugi) Andrić je za vrijeme ministrovanja Milana M. Stojadinovića postao 5. XI 1937. njegov pomoćnik, dakle najviši činovnik u tom izrazito političkom ministarstvu", primećuje Krizman. "Poslije Stojadinovićeva pada Andrić odlazi u Berlin za izvanrednog poslanika i opunomoćenog ministra gdje ostaje sve do napada Njemačke na Jugoslaviju. Mislite li, druže Čolakoviću, da bi mu Njemci udijelili agreman da nije bio za njih kao Stojadinovićev čovjek u ministarstvu persona grata? Dobro poznam arhive nacističkog ministarstva vanjskih poslova iz tog razdoblja i nigdje nisam našao zabilješku da bi se njemačka strana ikada tužila na Andrića. Naprotiv, Ljubo Boban u knjizi 'Maček i politika Hrvatske seljačke stranke 1929-1941. Iz povijesti hrvatskog pitanja' II, Zagreb 1974, str. 348 navodi da je u junu 1940. njemački poslanik Hiren govorio svom talijanskom kolegi da bi, po njegovom mišljenju, najbolje rješenje bilo kad bi na čelo vlade došao B. Maksimović, a za ministra vanjskih poslova Stojadinović.

Milan Stojadinović dočekuje grofa Ćana u Beogradu

Dotadašnji ministar vanjskih poslova Cincar-Marković mogao bi se vratiti u Berlin kao poslanik, a Andrić mogao bi preuzeti mjesto pomoćnika ministra vanjskih poslova. Italijan u izvještaju grofu Ćanu, ističe da u toj Hirenovoj izjavi vidi ne samo njegovo osobno predviđanje i želju nego i smjer njemačke orijentacije u krizi jugoslavenske vlade. Poznata su Andrićeva pisma iz februara i marta 1941. godine, ali razlog Andrićeva (opravdanog) nezadovoljstva leži u angažiranju Danila Gregoriča kao tajnog emisara i posrednika Milana Antića i Dragiše Cvetkovića u Berlinu - iza Andrićevih leđa kao tamošnjeg poslanika. Zato Andrić u citiranom pismu od 20. III 1941. spominje 'službene' i 'lične mnogobrojne i imperativne razloge' koji mu nalažu da bude oslobođen dužnosti poslanika i što prije povučen s položaja. Da li se u pismu navodi njegovo eventualno političko neslaganje s kursom vlade Dragiše Cvetkovića?"

Jedna od posledica polemike bio je zahtev Albanaca sa Kosova i Metohije da se Andrićeva dela brišu iz programa za nastavu književnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (51)

Zoran

19.04.2015. 21:56

Jes. Imali smo mi sve da uzmemo do Kalobaga i Virovitce, a evo Albanija se siri a Srbija smanjuje.

Јабре

20.04.2015. 12:12

@Zoran - Кад нешто на силу компресујеш онда се то на прзину ражири као експлозија и уништава све око себе.

Dragoljub Popovic

19.04.2015. 22:02

Ne sporim činjenice, a još manje se suprotstavljam naporu da se o prošlosti i učešću pojedinih ličnosti u prošlim događajima stvori nepristrasan sud. Tekst je ipak nepotpun i ne omogućava sagledavanje celine. Andrić je bio karijerni diplomata, a istovremeno i vrhunski intelektualac. Elaborat je izradio po porudžbini ministra. Zašto nema objašnjenja o tome kako je knez Pavle reagovao na predlog o kojem je reč? Veliko je pitanje da li je Andrić intimno delio kneževo ili ministrovo mišljenje.

Miloš

20.04.2015. 00:08

@Dr. za rock and roll - Zato što nisu isključivi na sopstvenu štetu, kao Srbi. Važno je da si Albanac i da svojoj zemlji želiš dobro. A, ovde, nisi Srbin ako: ne pišeš ćirilicom, nisi kršten, nisi pravoslavac, ne slaviš slavu, nisi služio vojsku, ne mrziš Albance, nisi gej itd. itd. Naravno, lista se menjala kroz istoriju, ali uvek je isključivala puno ljudi koji bi se u suprotnom i dalje zvali Srbima, a ne Bošnjacima, Kanađanima, Amerikancima i sl.

Siptar

20.04.2015. 05:39

@Dr. za rock and roll - Albanska vjera je albanstvo. I nismo nepriatelji sa srbima zato sto ste pravoslavci nego zato sto srbija uvek mislila kako da nas istrebi to potverdjuje i ovaj clanak. Balkanski ratovi su bili pogubni za nas ali ipak smose odrzali uprkos sile.A sada smo mi jaci od vas i bogami lose vam se pise.pozdrav

Игор

20.04.2015. 10:20

@Dr. za rock and roll - Не секирај се ти за нас.Није нама било боље ни 1804,ни 1915,па се Србин измрда и васкрсне.Жив ми био,па видео.Поздрав теби.

kataklinger

20.04.2015. 11:14

@Dr. za rock and roll - "albanstvo" nije vera vec nacionalna pripadnost, a sto se tice toga ko je jaci istorija je do sada vise puta pokazala, a po svemu sudeci morace ponovo.

kataklinger

20.04.2015. 11:30

@Dr. za rock and roll - ovde se uvek tezilo nekom kvazi verskom i nacionalnom elitizmu, koji se uvek lose zavrsavao. covek moze i govno da bude, ali ako slavi slavu, ide u crkvu i kafanski se busa oko svog porekla ( vecina ovde ne zna ni kako im se zvao pradeda, a mnogi do pre nekog vremena nisu ni bili gradjani ove zemlje i jedva da su na karti istu mogli i da pokazu), koje na ovim prostorima je sve osim autohtono.

Marija

20.04.2015. 11:56

@Dr. za rock and roll - Jeste, baš si ti šiptar koji piše ijekavicom, nii već si najobičnija poturica koja zna da će ostati bez Republike Srpske pa je ogorčena i isfrustrirana :D

Јабре

20.04.2015. 12:10

@Dr. za rock and roll - Шиптару вековима сте клали и палили како вам се ћефило а онда се чудиш кад се то неком не свиђа ... ех и вас је прескочио Бог кад је делио памет.

Јабре

20.04.2015. 12:11

@Dr. za rock and roll - У Јужној Србији је 99% становништва аутохтоно.

Љешанин

19.04.2015. 23:07

Ивице, угледај се на великана светске књижевности и српске дипломатије! У Скадарској области још од 1915. се преноси нада да ћемо једном бити слободни, а има нас око 30.000. А има и оних који због могућих последица још увек крију да су Срби и и даље задржавају албанска имена. И једино овде смо сложни без обзира на верску припадност, али Хрвати и Бошњаци су већ почели да праве раздор поистовећујући националност са вером. А у Гори нас својатају Македонци и Албанци.

Novak

20.04.2015. 09:23

@Љешанин - U Srbiji ima oko 300.000 rumuna, koje srpska vlast decenijama naziva vlasima, da bi sada rekli da su vlasi zapravo srbi. Nemaju nikakva prava, ne mogu ni jedan cas maternjeg jezika u skoli, a rumunske crkve su zabranjene. Da li i oni trebaju da cekaju da budu slobodni, ili se treba gledati napred i docekati da svi budu evropljani, pa i srbi u Albaniji.

Игор

20.04.2015. 10:19

@Љешанин - Јел постоји попис становништва,на коме свако може да се изјасни као Еским ако хоће???Мој очух је Влах (ила Вла,како каже).Кад је чуо да је Румун,смејао се пола сата.

kataklinger

20.04.2015. 11:10

@Љешанин - po popisu vlaha ima 35000, a rumuna 29000, i sami su se izjasnili kao takvi, tako da mi nije jasno gde si ti video te cifre?

Јабре

20.04.2015. 12:09

@Љешанин - То нису Румуни него власи како се сами називају већ вековима, давно пре него што је постојала "Румунија". Разлика је у томе да ли неко присиљава неког да не сме дати својој деци име какво хоће и да се изјасни како хоће или да ли је то његова слободна воља.

baunti

20.04.2015. 18:13

@Љешанин - Na rumunskom jeziku "valah" ili "vlah" znaci "juznjak", tj. osoba koja zivi u juznoj rumunskoj provinciji Valahiji. Vlasi, su bili poznati u Srbiji jos od srednjeg vijeka, ali u sastav Rumunije ulaze tek kada je Rumunija prisajedinila tu provinciju (19v). Istina, srodni su, ali ako se odjecaju drugacije, treba im i omoguciti da se tako izjasne. Nikakvo dobro nije nikad izaslo iz nacionalne represije, pa nece ni sada. Jedino Hrvati mogu da se pohvale uspjehom na tom polju - mada dokle, vidjecemo.

Dejan

20.04.2015. 01:23

Pre komunista su se Srbima priklanjali i srpstvom dičili i oni koji su rođeni kao Nemci ( Pavle Šturm), Švajcarci ( Rajs) , Amerikanci ( Rid) , pa i Hrvati...a nakon 50 godina komunizma i "jugoslovenstva", i sami Srbi se stide svojega. Ćerke kao štence poklanjaju prvom strancu, u inostranstvu decu ne nauče ni srpskom jeziku. Za to ipak nije kriva "Vlast" nego duhovno bedan narod. U komunizmu je Srbija izgubila svoj duh i ostala bedna , prazna ljuštura...zemlja lopova i prostitutki

Marija

20.04.2015. 11:56

@Zbogom Juzni Tok - Granica postoji samo u tvom izopačenom mozgu.Bolje promeni nadimak u Zbogom pameti, više bi ti pristajao ;)

Јабре

20.04.2015. 12:07

@Zbogom Juzni Tok - Оде петродолар има да се врати граница од Ђевђелије до Триглава.

politicar je pravedan covek

20.04.2015. 09:29

Trenutna politicka situacija u politici je strahovita. Strah pojavlju je se iz tri vidljiva parametra. Obrazovanje, prilagodljivost i realnost. Obrazovanje! Ustanovljeno je da diplome su kupljene. Prilagodljivost, narod decenijama kasni za politicarima. Realnost, da li neki normalan udara politicki i vojno na Rusiju. Nije problem sa politkom vec sa ljudima u politici.

SSF

20.04.2015. 09:57

То је било некад, кад смо били Срби, писали ћирилицом и ишли у цркву. У међувремену је велики број Срба пришао комунистима, Јожиној странци и Јожиној армији. Српству дође крај. Сад ће нас поделити шиптари, муслимани и Хрвати. Морамо бити кажњени за 70 година издаје националних интереса.

soni

20.04.2015. 10:47

@SSF - Ne ne nisi ti u pravu,Ako prosle generacije ucinili lose nad drugim to neznaci da se srbi kaznjavaju na isti nacin,Ne sme niko da zabrani cirilicu ni crkvu,ali apetite na tudje teritorije nisu prihvatljive i ono sto nije vase treba vratiti i da ne mislite uvek odakle ce te biti napadnuti.

baunti

20.04.2015. 18:07

@SSF - @shonjo - Cije su teritorije ukradene i otete najbolje pokazuju popisi stanovnistva od srednjeg vijeka pa na ovamo. 1560. godine, na popisu stanovnistva Kosova i Metohije nije bio ni jedan Albanac, Arbanas, ili Shquipper. Bili su uglavnom Srbi, nesto Grka, i odredjen procenat Turaka koji su se tu naselili. Otkud onda vi? Iz zemlje iznikli, a? Slicno je i sa Bosnom, gdje Srbi predstavljaju 80% stanovnistva u momentu austrijske aneksije. U CG 99% stanovnistva po popisu iz 1908. godine... Itd.

marko d.

20.04.2015. 21:15

@SSF - Baunti lupas nesto bez veze.U petnajstom veku vi tek ste presli Dunav arep vam bio citav mokar.Pricas mi popis za Kosovu ,a Kosovski vilajet obuhvatio sadasnju teritoriju,severo zapadni deo Makedonije i na severu do Nisa i Visegrada..To treba da znas albanaca su bile sve do kraj devetnajstog i pocetkom dvadesetoga veka.

kataklinger

21.04.2015. 10:01

@SSF - car Dusan je drzao veci deo Balkana, dok su siptari jos uvek bili amebe, tako da je nase pravo starije.

baunti

21.04.2015. 17:17

@SSF - @marko d. - Malo teze. Za razliku od vase "istorije" koja je usmena bajka, o nasoj ima jako mnogo spisa. :))) Uostalom, zar nisi vidio prije par godina kada je pronadjen (i srecom otkupljen) pecat kralja Strojimira Vlastimirovica (dinastija Vlastimirovic-Drvenovic) koji je vladao Srbijom sve do Pristine jos u 7 vijeku. To apsolutno potvrdjuje istoricare koji su tvrdili da je prvo srpsko carstvo na Balkanu uspostavljeno jos krajem 5. vijeka. Tada vas nije bilo ni na Kavkazu. :)))

marko danilovic

21.04.2015. 19:20

@SSF - Otkaci se od onog sto nemas znanje.Prelistaj istoriju ili konsultuj se istoricarima pa im kazi za ovo kako slaveni u V-om veku bili na Balkanu nek se malo smeju.Ja se vec sam navikao ovakvim stfarima.

seni

20.04.2015. 10:39

uvijek je srbija planirala "dobro" za albance i albaniju zajedno sa grckom, makedonijom i crnom gorom. vrijemena su se promjenila. kopase jamu za drugoga a ...............

Јабре

20.04.2015. 12:13

Сад ће се опет делити Албанија али овог пута са Грчком, није место том дивљем народу у Европи за њих је Арабија или Сомалија ...

blagoje777

20.04.2015. 13:49

@Јабре - Albanci su u zadnjih 20 godina ratovali samo sa Srbima. A Srbi su ratovali sa Slovencima, Hrvatima, Bosnjacima, Albancima i 28 zemalja NATO pakta! Toliko o tome ko je zapravo "divlji narod" - ne na Balkanu, nego u Evropi.... -- Iskreni Srbin

baunti

20.04.2015. 18:02

@Јабре - @blagoje... Hahaha... a sad kim su ratovali u zadnjih 500? Uostalom, i okruzeni su samo Srbima i Grcima... A Makedonce nisi uracunao, sto znaci da ih svrstavas medju jedne od ovih gore navedenih... jer, da te podsjetim, siptari su ratovali sa Makedoncima 2001. godine! Ratovali su Srbi i sa mnogo vise nacija, ne zaboravi Bugare, Nijemce, Italijane, Austrijance, Madjare... Zasto? Zato sto cijenimo svoju slobodu, a ne zato sto napadamo tudje teritorije.

Јабре

21.04.2015. 01:36

@Јабре - А ко је почео те све ратове Срби или је неко други почео да пуца на ЈНА и да коље Србе ?

GALEB BIJELI

20.04.2015. 14:25

Ovo je najsramotnija, najogavnija i najnehumanija izjava jednoga Nobelovca- po prirodi stvari tobožbnjega humaniste! Ovdje je Andrić potpuno u službi Velikosrba, i to; V.Čubrilovića,N.Pašića,A.Rankovića,S.Miloševića,V.Šešelja, itd. A da netko iz Evrope predloži podjelu Srbije- što bi onda rekao ovaj naš posrbljeni Hrvat? Američki i britanski eksperti su izvršili 1918.godine crtanje granica po etničkom principu, a Andrić kao da pojma nema o tome. Ili se za šaku tadašnjih jugo- dinara pravi Tošo?

baunti

20.04.2015. 17:59

@GALEB BIJELI - Po cemu? Covjek je bio izvrstan diplomata i strateg. Albanci nikada nisu bili drzavotvorni narod, niti ce biti. To su divlja plemena kojima nije mjesto nigdje u Evropi. On je ove cinjenice bio svjestan, i predlagao je podjelu upravo da bi zastitio zemlju od daljeg cijepanja i narod od pogibije. Ako nista, bio je Nobelovac, a kod Obame koji je ratovao i pobio ko zna koliko ljudi to vam ne smeta? Uostalom, da li je neki Hrvat bio Nobelovac, pa da nam pokaze svijetli primjer za odnos sa komisjama?

GALEB BIJELI

20.04.2015. 20:08

@GALEB BIJELI - BAUNTI- u zadnje vrijeme od Vas samo razočaranja! Prvo- MINUS što ne znate da su Hrvati dali 2 nobelovca; V.Preloga i L.Ružičku,jer bili smo 46 godina u zajedničkoj državi! I drugo; po Vama- Albanci kao niža rasa i zaostali ne zavredjuju imati državu! Čudno! Imam dojam da tek u zadnjim komentarima otkrivate svoje pravo lice. Usput- na Vaše komentare sve se manje i obazirem.

Tony USA

20.04.2015. 20:23

@GALEB BIJELI - Bravo GB! A sada ce Prirodna Albanija da ukljuci pola Srbije, pola Crne Gore, pola Grcke,i pola Makedonije!

baunti

20.04.2015. 21:27

@GALEB BIJELI - Galebe, to bih isto mogao i ja reci za vas. Nisam rekao da Albanci ne zasluzuju drzavu, nego da nisu drzavotvoran narod, a razlika je velika. Zbog toga je prakticnije bilo i za mir na Balkanu, i za prosperitet svih da se Albanija podijeli. Kada jedan narod stekne zrelost da ima drzavu onda im to treba dozvoliti - upravo to je i princip skandinavskih zemalja i njihovog medjusobnog odnosa.

baunti

20.04.2015. 21:30

@GALEB BIJELI - A zasto reagujem ovako kako reagujem? Zato sto me nerviraju izjave poput "velikosrbi" i slicne. Spustite loptu malo. Kao prvo, Srbi nikada nisu klali okolne narode ni u kakvim osvajackim ratovima masovno kako su to cinile nase komsije i "braca" - Hrvati (sa najvecim brojem ubijenih Srba), zatim Madjari, pa i poturice, Bugari... Nikad ni od kog nisam cuo iskreno izvinjenje u ime onog sto je ucinjeno! Kada se to desi onda cu znati da imam dostojnog sagovornika. Do tada sve ostaje na uvredama...

Defender 25. batt. V.P.

20.04.2015. 21:37

@GALEB BIJELI - Prirodna albanija ne postoji, niti je ikada postojala. Što se tiče navedenih teritorija - pusti san. Ne talasajte puno, budite mirni i ne nadajte se u Imperiju više, Imperija neće još dugo.

kataklinger

20.04.2015. 23:54

@GALEB BIJELI - oni su bili svajcarski drzavljani, rodjeni u austro-ugarskoj (hrvatska tada nije postojala, kao drzava nastaje tek 1991.). jedan je bio verovatno hrvatskog porekla, a drugi ceskog, tako da mi nije jasno o cemu uopste ti pricas.

PISAC

21.04.2015. 01:31

Ivo Andrić je nama najpoznatiji kao pisac a Nobela je dobio za celokupnu književnost (odabrali samo "Na Drini Ć.").Ono šta nama se sad otkriva je Njegova Diplomatija u teška vremena-čak i za Njega preteška da se posle WW2 bacio na pisanje.Bio je prisutan na mnogim tada "tajnim" mestima gde se određivala sudbina Balkana.Želeo je da se Balkanski narodi spasu od tragedije ali nije uspeo, a tada je još fokusirao Albanski faktor kao Manipulatorski. Sionski mudraci nisu Ga shvatili ozbiljno i eto sad.