SURDULICA - Dragan Ristić (64), profesor matematike u penziji, godinama se bavi enigmatikom i može se reći da je pravi inovator u toj oblasti. Strast su mu trodimenzionalne ukrštenice, kojima je počeo da se bavi još osamdesetih godina prošlog veka. Enigmatski savez Srbije i aktuelni enigmatičari smatraju ga rodonačelnikom novog pravca enigmatskog izražavanja, odnosno rodonačelnikom 3D ukrštenica u Srbiji.

- Kod klasičnih ukrštenica, jednostavno nisam video "dubinu", ili treću dimenziju, pa me kao enigmatu i matematičara interesovalo da li se može uraditi ukrštenica u tri dimenzije. Pošlo mi je za rukom, te sam još davne 1980. godine napravio prvu trodimenzionalnu ukrštenicu. Istina, prvu 3D ukrštenicu zvanično sam objavio tek 1996. godine u listu "Razbibriga", gde sam ujedno bio autor i glavni i odgovorni urednik - veli Ristić.

Nastavio je sa eksperimentisanjem i došao do još složenije, kako sam kaže, prave 3D.

- To je posebna ukrštenica, ili može se reći i 3D "slagalica", koja je dimenzije 5x5x5 bez crnih polja. Zapravo, ona u sebi sadrži tačno 15 klasičnih ukrštenica 5x5, bez crnih polja. Da bi se napravila ova prava 3D ukrštenica, potrebno je bilo 75 petoslovnih reči, izraza ili pojmova. Impresivno zar ne? Predstavljena je enigmatskoj javnosti na Susretima enigmata Srbije u Boru i neskromno predstavlja remek-delo novog načina razmišljanja u enigmatici, odnosno enigmatski iskorak u treću dimenziju - kaže Ristić.

Pored ukrštenica, uspeo je da sastavi i 3D sudoku, ali njegovo pojavljivanje ostavlja za kasnije. Takođe, planira da zaštiti svoje radove kod nadležnih institucija. Inače, nije se bavio komercijalnom enigmatikom, već je, kako kaže, radio iz zadovoljstva i za dobrobit enigmatike.

Nastojao je da izađe iz stogodišnjeg stereotipa pravljenja ukrštenica i u tome je uspeo. Enigmatski savez Srbije je na Skupštini održanoj u Požarevcu jednoglasno podržao utemeljenu i argumentovanu inicijativu Dragana Ristića za redefinisanje pojma ukrštenice. Postupak realizacije ove inicijative je u toku.

NOVE DEFINICIJE

List "Razbibriga", čiji je autor i glavni urednik Ristić, namenjen je deci školskog uzrasta, a ujedno je prvi enigmatski list sa imenom "Razbibriga". Kasnije su mnoge izdavačke kuće preuzele ime ovog lista za svoja enigmatska izdanja. Ristić je takođe objavio enigmatski list pod nazivom "Trodimenzionalke", prvi i jedini takav list u Evropi, a možda i šire.

- Pri kraju sam pisanja knjige o enigmatskom izražavanju u tri dimenzije, ili bolje rečeno knjige o trodimenzionalnim ukrštenicama u kojoj će se pojaviti nove ukrštenice, nove definicije, nove ideje - rekao nam je Ristić.