Austrijanci planirali Prvi svetski rat pre ubistva Ferdinanda

Tanjug - NovostiOnline

05. 01. 2014. u 18:53

Planovi za početak Prvog stvetskog rata postojali su 13 meseci pre sarajevskog atentata i 14 meseci pre austrougarske objave rata Srbiji, proizlazi iz do sada prećutkivanog pisma koje je u Andrićgradu u nedelju predstavio direktor Arhiva Srbije Miroslav Pe

Planovi za početak Prvog stvetskog rata postojali su 13 meseci pre sarajevskog atentata i 14 meseci pre austrougarske objave rata Srbiji, proizlazi iz do sada prećutkivanog pisma koje je u Andrićgradu u nedelju predstavio direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić.

To pismo je guverner BiH Oskar Poćorek uputio tadašnjem ministru Austrougarske monarhije Bjelinskom, 28. maja 1913. godine, a prepis je danas predstavljen u odeljenju za istoriju Kamengrada.

Perišić je rekao da je to pismo višestruko značajno za sve one koji se bave proučavanjem Prvog svetskog rata, jer otkriva ne samo namere ratnih krugova Beča da ga povedu, već i stavove vladajući krugova prema Srbima, Hrvatima i muslimanima i njihove međusobne odnose, a posebno na politiku Beča prema Srbima u Bosni i Srbiji, kao i prema pobornicima ideje ujedinjenja Južnih Slovena.

“Poćorekovo pismo je dokument koji spada u primarne istorijske izvore, jer je nastalo onog momenta kada se događaj desio i ono je jedan od najznačajnijih istorijskih izvora za izučavanje pitanja krivice i odgovornosti za početak Prvog svetskog rata”, rekao je Perišić.

Naveo je da razlozi za prećutkivanje ovog dokumenta nije teško otkriti, jer se njegov sadržaj nije uklapao u željenu, odnosno konstruisanu nenaučnu sliku predistorije i istorije početka Prvog svetskog rata.

Ovaj izuzetno važan dokument do sada nije bio dostupan istoričarima niti je korišćen u naučnim radovima, iako je prvi put objavljen 1928. godine u listu "Večernja pošta“ u Sarajevu i bio čuvan u tzv. crnom kabinetu gde se skriva najpoverljivija pošta, istakao je Perišić.

Prepis ovog dragocenog istorijskog dokumenta za rasvetljavanje povoda i uzroka početka Prvog svetskog rata čuva se danas u Ahrivu Srbije dok se za originalom još traga.

Član Odbora Andrićevog instituta za obeležavanje godišnjice Prvog svetskog rata Miroslav Jovanović je rekao da sarajevski atentat nije bio presuda, nego je bio samo povod za izbijanje velikog svetskog krvoprolića u kome je stradalo devet miliona vojnika i pet miliona civila.

"Austroguarska je povod za početak Prvog svetskog rata stavila na teret Srbije i Rusije što su kasnije podržali brojni poznati istoričari kao što su Kris Klark i Šon Mekejn“, naveo je Jovanović.

Reditelj i idejni tvorac Kamengrada Emir Kusturica rekao je da ponovno objavljivanje ovog pisma u "Istorijskim sveskama“ Andrićevog instituta treba da popravi istorijsku i medijsku sliku o početku rata.

"Brojni su antitiranski atentati koji su obeležili istoriju, a u novije vreme oni se dešavaju i pred televijskim kamerama. Sarajevski atentat je istorijski zloupotrebljen i iskorišćen za progon srpskog naroda i za početak velikog rata", rekao je Kusturica.

On kaže je da je Gavrilo Princip ubio okupatora Franca Ferdinanda, "rasistu i antisemitu, na kućnom pragu, u zemlji Gavrila Principa, a ne u Beču ili nekom Ferdinandovom letnjikovcu u Austrougarskoj monarhiji".

"Kada je Gavrilo Princip ubio austrijskog prestolonaslednika u okupiranom Sarajevu, njegov stric Franjo Josip je, prema navodima memoarske literature, rekao:’Ispunjena je božja pravda’. Njegova reakcija nije bila samo izraz netrpeljivosti strica prema bratiću, nego i stanje stvari u jednom od najmoćnijih carstava u istoriji ljudskog roda“, smatra Kusturica, javila je Srna, a preneli banjalučki mediji.

Naglasio je da je objavljivanje ovog dokumenta početak nastojanja Andrićevog instituta da javnosti stavi na uvid dokumente koji skreću pažnju javnosti sa koloseka propagande, ali i organizovanog zaborava "u kome danas učestvuju i oni koji su slavili pobedu Prvog svetskog rata".

"U svakom slučaju biće korisno da se pročita šta je Poćorek rekao Bjelinskom godinu dana pre nego što je Austrija objavila rat Srbiji i tako uvukla Evropu i svet u plamen u kome je izgorelo, prema Olegu Ajrapetovu, 9,5 miliona vojnika i pet miliona civila“, naveo je.

Kusturica je potvrdio da će povodom godišnjice Prvog svetskog rata snimiti dokumentarni film, a Andrićev institut će organizovati i brojne manifestacije, promocije dokumenata i knjiga, kao i predstavljanje istine o tom ratu na međunarodnim forumima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (30)

America is the best

05.01.2014. 19:22

Kao iz nekog Kustinog Filma. Letu Kasike, Letu Viljuske, Letu Kucerci, Letu Ljudi, Zene i Djecica, Letu bome i Guske, A sad nam letu, u Prijateljsku i Uzvratnu Posjetu - Pisma. Posle 100 i Jedne Duge Godine. Kustu za Prijesednika !!! Kustu za Premijera !!!Kustu za Akademika !!! Kustu za Oficijalnog Istoricara!!! Kustu za Gspodara Zivota i Smrti !!!!!!

Realista

05.01.2014. 22:21

@America is the best - @America...: "Je'l ti to stos iz Minhena?" Ajd nas malo zagolicaj da se nasmejemo ....

RS Zvornik

05.01.2014. 19:27

Ma to nije moguće, opet srbi nešto izmišljaju...mi smo krivi za sve što se loše desi na ovoj planeti

Miro Markovic

05.01.2014. 19:32

Nas narod je odavno govorio: "Zaklela se zemlja raju da se tajne sve odaju". Ovo je veliko otkrice istine i nacin da se zapuse usta perverznih zapadnjaka, koji su rusili, palilili, kolonizovali nejaki svet kroz vekove ali uvek proglasavali nevino napadnute za krivce. I to jos uvek rade. Setimo se samo nedavnog nezakonitog bombardovanja Srbije, koja nije nikoga napala, nije nikome pretila, ali ona je razorena i njeni branioci su naterani na haski sud. Oh, Boze, gde si kada ti se molimo?

zoks

05.01.2014. 22:00

@Miro Markovic - Miro,nije to nas narod rekao,nego pise u Svetom Pismu,a nas narod samo prenosi!

under

05.01.2014. 19:37

Pa dovoljan je samo podatak da je Nemacka vec 1913.godine povecala vojni budzet za 73% i uvecala svoju vojsku za oko 200000 ljudi. Francuzi su sluzenje vojnog roka povecali za godinu dana a Rusi za pola godine dok je Austrougarska uvecala svoje oruzane kapacitete za petinu. Jel zbog Srbije?Kako da ne...Austrijanci su prihvatili sve tacke srpskog odgovora na ultimatum osim onu gde se trazi medjunarodna arbitraza u Hagu koja bi mirovnim putem resila krizu . Vec sutradan su objavili rat Srbiji.

Srbin

05.01.2014. 19:43

To je samo deo dokumenta u kome se vidi da je Prvi svetski rat. mnoho ranije pripreman . To se isto može videti iz procesa u aferi DrajfusGde se Vatikanu nije sviđalo francusko-ruskim savez iI francusko–italijanska unija podstakla, i kome je i ogorčenje prouzrokovano zaključenjem Antante s Engleskom. Francuska je čvrsto odlučila da nestoji sama nasuprot njenom opasnom susedu i Austro–Ugarskoj.

djordje bg

05.01.2014. 19:50

Neka se i to pismo objavilo,samo mi nije jasno zasto se cuvalo tolike godine u arhivu Jugoslavije.Ako nisu komunisti dozvolili,zasto je Srbija toliko cutala. Zar treba da opet od zrtve budemo krivc.I za sve one koji brane Austrougarsku i Nemce,citajte malo vise ,a puno vise postujte istoriju svoga naroda i njegove zrtve.

vlada

05.01.2014. 20:03

Pa šta je tu sporno? Samo zlonamernim idiotima je Gavrilo UZROK! Ima takvih i kod nas i ne mali broj, nažalost!

Raje

05.01.2014. 20:08

Jako je vazno to sto Kusturica planira da uradi jer u zapadnom svetu postoji pokusaj da se herojsko delo Gavrila Principa pretvori u nesto sto nema veza sa stvarnim dogadjajima sada kad se puno pise o 100 godina od izbijanja prvog svetskog rata. Tako je pre neki dan u dnevnim novinama u Svedskoj objavljen clanak od neke kanadjanke koja je atentat koji je Princip izveo objasnila kao jedan od prvih teroristickih napada u jednom svetu na pocetku globalizacije!

Rade

05.01.2014. 20:31

Jako mi je drago da se do ovih dokumenata doslo,ali me strah da u danasnjem svetu- pokvarenom i licemernom je mozda prevrse brzo dato u javnost o svemi tome. "Davo" ne spava, pa me je astrah da se ovo ne povrati i upotrebi opet protiv srba sto je i do sada i tada cinjeno. Pamet u glavu i smisljeno dokazite svetu istinu i samo istinu.

Branko

05.01.2014. 21:21

Lepo, Andrićgrad postaće balkanski Holivud, a svi koji u njemu nešto znaće biće prepoznati i kao istoričari. Kako to izgleda vidimo na primeru serije R.Gora - gde dobrica i naivko Čiča postaje "agnus dei" hohštaplera i belosvetskog prevaranta Starog. Mašala.

slobodan

05.01.2014. 22:01

@Branko - Dok su kod nas postojale tabu teme drugi su proturali svoju istinu.Istoriju pre 20 veka su nam dostavili Austrougari a kasniju Komunisti .I jedni i drugi po svojim potrebama.Bice da nasa istorija nije tako crno bela, vec siva a istinu je najteze prihvatiti.

Milutin

06.01.2014. 22:05

@Branko - Odakle ti citas istoriju? Pogledaj malo i strane izvore, ne one iz Zagreba i Sarajeva, prvenstveno iz Sarajeva!

Branko

05.01.2014. 21:34

Svaka armija ima svoje planove, to su tzv. varijante upotrebe. Normalno da je i Štab K&K Monarhije imao Plan upotrebe svojih oruž.formacija prema Kr.Srbiji. Ne samo 13-14 meseci pre juna 1914.god, već mnogo ranije, desetak godina ranije. Naravno to nisu bili planovi I sv.rata. Pojam I sv.rat nastao je tek posle onog drugog rata, II sv.rata.

America is the best

05.01.2014. 22:10

Kustu za Ekologa , Kustu za Filologa , Kustu za Psihologa , Kustu za TeologaKustu za Komunologa , Kustu Graficara, Kustu za Takticara...........Kustu za Isusa , Kustu za Muhameda , Kustu za Budu...i Kustu za Fudbalskog Selektora u prvom tromec - turniru Croacija - Serbija - Kosova.... Dok ce Rep. Serbska da mirno ceka u rezervi....

Petar

06.01.2014. 12:01

@America is the best - Smeta ti pametan i obrazovan čovjek koji zna i govori istinu !?Ti bi volio da nastuipa LDP-ovski, da pljuje po istini i govori ono što neprijateljima odgovara / za nagradu /.Tuguj, ovaj prostor je uvjek rađao i one koje se ničim nije moglo kupiti da budu kvislinzi i kolaboracionisti...

Ruben Lonuestro

07.01.2014. 13:03

@America is the best - America is the best mi lici na buba svabu: napada sve - uglavnom besmisleno i jadno i kad ga pospricas aerosolom (na forumu se to radi solidnim komentarom kojim se raskrinka njegova priroda otpadnika i vecitog sluge mocnicima, on promeni frmu i oblik ; porastu mu krila kao u ptice i leti dalje sa drugim pseudonimima

America is the best

05.01.2014. 23:20

Ozbiljni zapadni istoricari i ozbiljni ljudi , dabome, tvrdu da je to pismo Generalisimus Pocorek , u narodu od miloste nazvan Gen. Pocko , pismo Carsvujuscem Becu odaslo Golubom Pismonosom, a, jelte , kako svi mi dobro znamo Golubovi volu , ne da ,bas, volu , valjda ,ko i mi narod , moraju da vrse malu i veliku nuzdu i kad letu, i kad stoju na bagricu... i tako , stoga se po pitanju pisma pojavljuju odredjene nejasnoce... Velika , Velika je kriva....nije mala....

istoricar

06.01.2014. 03:41

Aaa vele jos se traga za "orginalom", aaaaa .... vidju cuda ... a neka, neka, nek se traga ...

Masala

06.01.2014. 09:07

Znate sta je nasizofrenije od svega ovde. To sto najveci zagovornici istorijskog revizionizma nisu Austrijanci, Bugari ili Nemci(obican narod to previse ni ne zanima) vec su to danasnji Bosnjaci. Narod koji je bio okupiran od tih istih i koji se 1878. najvise opirao okupaciji,danas iz najobicnijih dnevno politickih poriva i mrznje igra neku svoju igru. Na jednoj njihovoj stranici odmah postave ovakve tekstove pa dolaze ovde i lazno se predstavljaju srpskim imenima, udaraju minuse/pluseve. Bedno.

RS Zvornik

06.01.2014. 11:14

Da je situacija obrnuta, već bi bili ponovo "opravdano" bombardovani od strane austrije. Opet neki "milosrdni" anđeo ili tako nešto...