Branko Žeželj: Čovek koji je ukrotio beton

Vuk MIJATOVIĆ

15. 07. 2013. u 10:45

Srbija zaboravila jednog od najznačajnijih graditelja - inženjera Branka Žeželja, tvorca čuvenog mosta. Hala 1 Beogradskog sajma izgrađena prema njegovom projektu

DOK je preko tek sagrađenog drumsko-železničkog mosta koji je povezivao Novi Sad i Petrovaradin prelazio najteži teretni voz, njegov konstruktor, čuveni inženjer Branko Žeželj, nalazio se u čamcu ispod mosta.

Bio je to njegov način da svima pokaže koliko veruje u svoje delo izgrađeno na jedinstven način korišćenjem prednapregnutog betona što je u to vreme predstavljalo avangardu u domaćem građevinarstvu zbog čega su mu mnogi osporavali bezbednost. Most je prošao test, izdržao zahuktali voz i hiljade drugih koji su preko njega prešli u narednim decenijama. Sve dok nije srušen u NATO bombardovanju u aprilu 1999. godine. Ponekad se čini da su dim i prašina, koji su se podigli kada su NATO bombe pogodile jedan od njegovih najpoznatijih mostova, progutale i ime Branka Žeželja.

Iako je njegovo ime ostalo neraskidivo vezano za most koji ni do danas nije ponovo podignut (njegova obnova opet je odložena za "dogodine") javnost često zaboravlja ko je zapravio bio taj često pominjani Žeželj i koliki je njegov značaj za naše građevinarstvo. Nema stručnjaka koji se neće složiti da je Žeželj uveo domaće građevinarstvo u svet. I danas je širom planete izraz "IMS Žeželj", tehnologija koju je patentirao, sinonim za korišćenje prednapregnutog betona na isti način na koji se umesto "pasta za zube" govorilo "kaladont".

Kada je 1995. u 85. godini umro Branko Žeželj, iza njega je ostalo 24 patenta, desetine mostova i hala, a trećina Novog Beograda izgrađena je po pomenutom sistemu "IMS Žeželj". Bio je inženjer, naučnik, izumitelj, akademik. Hala 1 Beogradskog sajma izgrađena je prema njegovom projektu 1957. godine tada prvi put primenjenim tehnikama prethodne fabrikacije. Među njegovim najpoznatijim delima je i Most kod Beške, kao i most preko Tise kod Titela.

Najveći doprinost građevinarstvu tadašnje Jugoslavije dao je uvođenjem i popularizacijom upotrebe prednapregnutog betona. Nije to bilo ni izbliza lako kako možda deluje toliko decenija kasnije. Tadašnji inženjeri, kao i u svim drugim vremenima, držali su se proverene prakse i nisu bili skloni da podrže inovacije. Žeželj je znao da sa njima neće postići ništa. Zato je, kao direktor Saveznog instituta za građevinarstvo, oko sebe okupio mlade saradnike koji još nisu bili, kako je rekao "inficirani praksom". Prvi objekat od prednapregnutog betona koji je igrađen u Jugoslaviji bila je upravo zgrada instituta IMS na čijem je čelu kasnije bio Žeželj, koja se i danas nalazi u Bulevaru Vojvode Mišića nedaleko od Sajma.

Eksperimentalna u svakom smislu, zgrada IMS podignuta je tako što je za prednaprezanje umesto prave čelične žice upotrebljena žica od raspletenih kablova miniranog predratnog visećeg mosta u Brankovoj ulici. Montažni objekat prvo je podignut u Bosanskoj ulici, a zatim demontiran i preseljen na današnje mesto. Malo je ljudi, uostalom, bilo sposobno da sa toliko strasti govori o nečemu naizgled tako jednostavnom kao što je beton:

- Beton ima svoje ćudi, propinje se, otima se, ne da se. Ali vaše je da ga zaustavite, da ga pokorite, da sve bude kako vi hoćete i da doživite ono što doživi vešti konjanik u sedlu: fini osećaj ugodnosti i superiornosti - govorio je Žeželj

Verovatno su baš sklonost eksperimentu i strastven odnos prema profesiji učinili da Branko Žeželj ostane do danas jedan od najznačajnijih naših graditelja i konstruktora.


BIOGRAFIJA
BRANKO Žeželj rođen je u Benkovcu 1910. godine. Pre rata je radio u Ministarstvu građevine. Drugi svetski rat većim delom je proveo u nemačkom zarobljeništvu. Pobegao je 1944. godine i uključio se u NOB. Posle rata karijeru je nastavio kao šef Odseka za mostove Saveznog ministarstva građevina i direktor Saveznog građevinskog instituta. Bio je redovni profesor Građevinskog fakulteta i redovni član SANU. Držao je predavanja na najznačajnijim svetskim univerzitetima.

VOLEO LOV I DOBRO VINO
UČINIO je velike stvari za svoju profesiju, ali nije čitav život Branka Žeželja stao samo u graditeljstvo. Bio je učesnik Narodno-oslobodilačke borbe, a imao je i brojne hobije u kojima je uživao sa podjednakom posvećenošću kao i u građevinarstvu. Bio je veslač, uživao je u lovu i podvodnom ribolovu. Prijatelji kažu da je voleo dobra vina, ali da gotovo nikada nije pio oštra pića.

- Pored svih znanja i zvanja poštovao je svačije mišljenje, od inženjera do radnika - zapisao je o Žeželju, njegov učenik i saradnik Branislav Vojinović. - "Može li ovako, majstor Bokče? Jarko, šta ti misliš o ovome?", i na kraju bi doneo odluku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (19)

Kubura

15.07.2013. 11:00

Koliko smo se poseljačili iako smo svi pobegli sa sela i ostavili ih da budu prazna, koliko smo degradirani najbolje pokazuje činjnica da DANAS nismo sposobni da budemo ono što smo BILI PRE 50 GODINA!!!! Mi nemamo ljude na fakultetima koji će iznjedriti novu generaciju strucnjaka, i kada bi imali takve ljude nemamo studente koji bi bili kadra da to postanu jer su danas Farma, analiza Farme, Veliki Brat, žurke, splavovi - mnogo važnija dešavanja od gradnje ličnosti i društva!!!!

Gradimir Stefanovic

15.07.2013. 11:15

Imao sam cast I zadovoljstvo da saradjujem sa Akademikom Zezeljom u period 1991-1993 na strategiji razvoja transportnih sistema u Beogradu. Iako mu saobracaj nije bila primarna delatnost do kraja se pokazala uspesnom njegova sposobnost da dovede do inzenjerskog kompromisa, spoja potreba i mogucnosti I konacnog resenja koje je izvodivo. Na zalost, po pitanju saobracaja bio je slabii od gomile "rusioca" konkretnih predloga. Neponovljiva licnost i strucnost u jednom coveku.

Jugoslavic

15.07.2013. 15:47

@Gradimir Stefanovic - Grado, komentar ti je OK, ali pravopis nije! Napisao si "...bio je slabii od gomile rusioca....". Treba, naravno, "... bio je SLABIJI od gomile RUŠILACA.....". A i "akademik" se piše malim slovom. Jedan doktor nauka bi trebalo da malo bolje poznaje maternji jezik. Ja sam svoj lapsus (mentis) malopre priznao i hvala Novostima što su objavili izvinjenje!

Petar

15.07.2013. 11:39

Bas me interesuje ko je danas direktor Republickog građevinskog instituta - ako uopste imamo takvu instituciju. Po tome bi se dovoljno videlo gde smo bili nekad i ko je vodio poslove u zemlji, a ko ih vodi sada u nesrecnoj Srbiji.

marko

15.07.2013. 11:48

U Srbiji vise cene pevaljke i sportase koji za doprinos drustvu ne znace ama bas nista.Ali i to govori o primitivnom palackom mentalitetu koji nikada nije cenio pametne i povucene ljude,vec samo one isturene hvalisavce zeljne pazne.

Немања

15.07.2013. 12:41

@Darak - управо сам то хтео да напишем,дословце

vuk mandusic

15.07.2013. 12:14

Odrastao na Kosovskom Zavjetu,za otadzbinu sve dati a takodje za istinu kao braca Jugovici!A ne trk za materijalnim na zapad,borba za istinu protiv mediokriteta i ulizica.Za krst casni i slobodu zlatnu!

Dox

15.07.2013. 12:54

Браво за Новости и овај чланак о изузетном човеку...

Inzenjer

15.07.2013. 14:24

Stvarno mi nije jasno odakle vam ideja da je prof. akademik Žeželj zaboravljen. Na stogodišnjicu smrti održana je prigodna komemoracija u IMSu a svaka nova generacija inženjera uči o njemu. Tokom izgradnje novog mosta Beška inženjeri sa gradilišta, prilkom svakog intervjua za TV, su uvek spominjali ko je projektovao stari most, svetsko dostignuće u građevinarstvu svog doba. Most koji je srušen u Novom Sadu, popularno svi zovemo Žeželjev most a i novi će svi tako zvati.

Inzenjer

15.07.2013. 14:38

@Inzenjer - Izvinjavam vam se zbog lapsusa, trebalo je da kažem na stogodišnjicu rođenja a ne smrti.

DejanBg

15.07.2013. 14:53

@Inzenjer - E to su bili stvaraoci i naučnici, ti stari inženjeri školovani u u vreme kraljevine. Nije tada svako mogao da studira, imali su od koga da uče a iz zemlje nisu bežali, naprotiv.

jole

15.07.2013. 15:49

@Inzenjer - Ma da. A ne kao sto nam je cela kraljevska familija pobegla pre nego sto je ispaljen prvi metak.

ProleterskaPropagandaZaMusave

15.07.2013. 20:32

@Inzenjer - Uradili su isto što i pola Evrope, nisu džabe London zvali "ratnom prestonicom Evrope" jer su se dinastije i političke elite cele Evrope sjatile u London. Kad okupator uđe, zna se ko im je prvi na nišanu ( glava naravno) a to je ono što bi neki i hteli...

dipl.inz.gradj

15.07.2013. 16:34

Nastavak na temu. Sta je ostalo iza plejade u svetskim okvirima vrhunskih betonskih konstruktera. Ostala je katedra na kojoj je poslednja knjiga koja je izdata-Armirani beton 3 napisana 1988, vazi pravilnik iz 1982 koga je vreme pregazilo, nema nikog ko projektuje nesto znacajno, ko bi mogao da svoje bogato iskustvo da pretoci u literaturu, poslednja dvojica koja su nesto vredela su otisla, jedan u penzije, a drugi u privatnike. To je sramota da se 30-40 godina stari udzbenici koriste.

mare

16.07.2013. 02:35

@ - Laž,nikakakav Branko Žeželj nije zaslužan za čuveni žeželjov most.dobio je ime po njemu jer je bio u to vreme na dobroj poziciji.sasvim drugi čovek zaslužuje tu slavu.živimo u zabludi

neko i niko

16.07.2013. 10:01

A mislis da je sve to slucajno,farme,veliki brat!ne mozemo bit toi sto smo bili pre 50 godina a kako cemo otici 5 godina napred?!truju nam olmadinu sa nekim debilima ... dokle vise?

Miki

09.02.2016. 13:59

A sada nam trebaju stranci oni koji su i srusili genijalno djelo Branka Žeželja da još i osramote njegovo ime nekim plagijatom od gvožđurije.