POSLEDNjE dane svog mandata na mestu tehničkog premijera privremenih institucija u Prištini, Aljbin Kurti iskoristio je da dodatno zaoštri odnose sa Beogradom. Uvodeći dodatne mere reciprociteta koje se odnose na robu iz centralne Srbije, on je zabranio uvoz proizvoda ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo", čime je dijalog o normalizaciji odnosa između dve strane učinio još daljim. Ovakvim potezom Priština od Beograda traži priznavanje tzv. Kosova, a da se nije ni selo za pregovarački sto.

Odluka je saopštena u subotu uveče, a već juče ujutru sa administrativnog prelaza Merdare vraćen je kamion sa robom iz centralne Srbije. Ovim aktom zabranjuje se korišćenje dokumenata "koji sadrže elemente koji negiraju nezavisnost ili suverenitet Kosova ili tretiraju Kosovo kao neravnopravno" i uvodi se obaveza da svako vozilo sa srpskom robom obezbedi posebnu dozvolu. Navedeno je i da "komercijalna društva, osnovana po pravilima koja važe u Srbiji, ne mogu biti priznata kao pravna lica na Kosovu". Prištinska vlada je odluku obrazložila navodnim barijerama Beograda, a koje "proizvode trgovinski deficit".

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je juče da je najnovija odluka prištinskih vlasti neprihvatljiva, da definitivno znači zaustavljanje dijaloga, kao i da je to još gora mera od uvođenja taksa od 100 odsto, jer su takse duplirale cenu robe, ali je ona mogla da prolazi.

- Rekli smo da nećemo nastaviti dijalog dok se ne ukinu takse i recipročne mere. One predstavljaju negaciju evropskih vrednosti, svih briselskih dogovora i onih za koje je garantovala EU. Srbija nikad neće prihvatiti da kroz ovakve mere praktično prizna "Kosovo" i očekuje reakciju međunarodne zajednice - rekao je Dačić za RTS, pojašnjavajući da je tokom pregovora dogovoren statusno neutralan pristup za protok robe.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da ne mogu postojati mere reciprociteta ako to nije u skladu sa CEFTA sporazumom o slobodnoj trgovini, koji je i Priština potpisala i najavila da će se država boriti diplomatskim sredstvima kako bi se ta situacija rešila.

- Sve što mi radimo i što smo uradili u prošlosti u trgovini s našom pokrajinom, KiM, u skladu je sa CEFTA sporazumom - istakla je Brnabićeva.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da se već dolazi do tačke kada će Beograd morati da odgovori. On je za portal Kosovo onlajn rekao da će Priština, ukoliko ovako nastavi, isprovocirati Beograd da uvede mere reciprociteta.


LAJČAK: ODMAH UKINUTI RECIPROCITET

SPECIJALNI PREDSTAVNIK EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je da je razočaran novim merama reciprociteta koje je uvela vlada u Prištini.

- Takve jednostrane akcije podrivaju nastavak dijaloga i trebalo bi da budu odmah ukinute - poručio je Lajčak na svom tviter-nalogu. On je naveo i da od obe strane u dijalogu očekuje da primene i poštuju ranije postignute dogovore.