PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić naveo je da je Srbija zahvalna svim zemljama koje su joj pomogle u borbi protiv pandemije virusa korona, ali i naglasio da ti gestovi podrške i humanosti neće uticati na njen put i da strateški cilj zemlje ostaje punopravno članstvo u EU.

U autorskom tekstu za američki portal Ju-Es njuz and vorld riport (US News and World Report) Vučić je naveo da je Srbija opredeljena za prozapadnu spoljnu politiku, iako prihvata pomoć Kine i drugih zemalja za borbu protiv virusa korona. On je ocenio da su od proglašenja pandemije virusa korona, Kina, Evropa i SAD u okviru svoje korona diplomatije pružile pomoć mnogim zemljama sveta, ali se nekima od njih, poput Srbije, nepravedno osporava spremnost da zatraže i dobiju podršku različitih partnera.

Pod naslovom "Korona virus diplomatija neće promeniti put Srbije" Vučić je podsetio da je "sredinom marta EU iznenada postavila prepreke za izvoz određene medicinske opreme u zemlje koje nisu članice" dok je u isto vreme Kina počela da nudi pomoć, jer je izlazila iz krize baš kad se širenje virusa pojačavalo po Evropi i SAD.

U tekstu se kaže da je Srbija veliku pomoć dobila od Kine, ali da je u finansijskom smislu EU najveći pojedinačni donator, a velika pomoć, kako se navodi, stigla je i od prijatelja iz SAD koje se i same suočavaju sa ogromnim izazovima zbog epidemije.

Navodeći da Srbija ceni svaki gest podrške, pomoći i solidarnosti drugih zemalja, Vučić je naglasio da je osporavanje pomoći u jeku neviđene globalne krize nepravedno, jer je prioritet svih lidera da čuvaju zdravlje, sigurnost i prosperitet svojih građana, a ne međunarodna politika. Vučić je naglasio da je Srbija zahvalna svim zemljama koje su joj pomogle u krizi izazvanoj pandemijom virusa, ali je dodao da podrška i humanost neće uticati na njen put.

- Na zadovoljstvo nekih, a razočaranje drugih, strateški cilj Srbije bio je i ostaje da postane punopravna članica EU i još dinamičniji učesnik u zajednici evropskih naroda - napisao je Vučić u tekstu za američki portal.


ZAHVALNOST KINI

BUDUĆI da je Kina mesecima pre Evrope i SAD bila globalni epicentar virusa korona, nijedna druga država, uključujući evropske i američke partnere Srbije, nije skupila to iskustvo i naučila lekcije o suzbijanju bolesti. Duboko smo zahvalni predsedniku Si Đinpingu na njegovom angažmanu - napisao je predsednik.