ISPUNjAVANjE kriterijuma, pa tek onda članstvo. Postoji želja za proširenjem, ali bez konkretnih datuma prijema. Evropska unija spremila je pomoć od 3,3 milijarde evra za oporavak nakon pandemije virusa korona, a za ekonomije zemlje Balkana sprema se dodatni "paket" - ovo su ključne poruke koje će EU poslati na video-konferenciji koju za sutra priprema Hrvatska.

Za Zagreb će ovaj događaj biti kruna njihovog predsedavanja EU koje se delom "poklopilo" i sa borbom celog sveta protiv virusa korona. Prema saznanjima "Novosti", na samitu će lideri zemalja EU pozvati zemlje kandidate da se okrenu Evropi, a ne Rusiji i Kini. Iako se direktno ne pominje, jasno je da se, pre svega, misli na Beograd, kome su u pomoć pritekli Moskva i Peking.

U ovom trenutku još nije precizirano da li će se tema Kosova naći na dnevnom redu jednodnevne konferencije predsednika i premijera, a na kojoj će učestvovati i Aleksandar Vučić.


ŠPANIJA: NIŠTA OD PRIZNAVANjA

PREMIJER Španije Pedro Sančez namerava da učestvuje na video-samitu, na koji je pozvano i tzv. Kosovo, objavila je manja španska agncija Evropa pres. Prištinska "Koha" je tu informaciju protumačila kao da je Španija "ukinula veto" za učešće Prištine na međunarodnim susretima i konferencijama.

- Izvori iz Ministarstva spoljnih poslova su potvrdili da prisustvo Sančeza na sastanku ni na koji način ne implicira bilo kakvu promenu u odbijanju Španije da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova - naveo je list "La vangvardija". (G. Č.)