Spremna poruka sa video-samita u Zagrebu: Okrenite se EU, a ne Rusiji i Kini

J. K.

05. 05. 2020. u 08:38

Спремна порука са видео-самита у Загребу: Окрените се ЕУ, а не Русији и Кини
Još nije precizirano da li će se tema Kosova naći na dnevnom redu
ISPUNjAVANjE kriterijuma, pa tek onda članstvo. Postoji želja za proširenjem, ali bez konkretnih datuma prijema. Evropska unija spremila je pomoć od 3,3 milijarde evra za oporavak nakon pandemije virusa korona, a za ekonomije zemlje Balkana sprema se dodatni "paket" - ovo su ključne poruke koje će EU poslati na video-konferenciji koju za sutra priprema Hrvatska.

Za Zagreb će ovaj događaj biti kruna njihovog predsedavanja EU koje se delom "poklopilo" i sa borbom celog sveta protiv virusa korona. Prema saznanjima "Novosti", na samitu će lideri zemalja EU pozvati zemlje kandidate da se okrenu Evropi, a ne Rusiji i Kini. Iako se direktno ne pominje, jasno je da se, pre svega, misli na Beograd, kome su u pomoć pritekli Moskva i Peking.

U ovom trenutku još nije precizirano da li će se tema Kosova naći na dnevnom redu jednodnevne konferencije predsednika i premijera, a na kojoj će učestvovati i Aleksandar Vučić.


ŠPANIJA: NIŠTA OD PRIZNAVANjA

PREMIJER Španije Pedro Sančez namerava da učestvuje na video-samitu, na koji je pozvano i tzv. Kosovo, objavila je manja španska agncija Evropa pres. Prištinska "Koha" je tu informaciju protumačila kao da je Španija "ukinula veto" za učešće Prištine na međunarodnim susretima i konferencijama.

- Izvori iz Ministarstva spoljnih poslova su potvrdili da prisustvo Sančeza na sastanku ni na koji način ne implicira bilo kakvu promenu u odbijanju Španije da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova - naveo je list "La vangvardija". (G. Č.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

Pateticar

05.05.2020. 11:38

Uvek cemo voleti Evropu kao sto je ona volela nas. Hvala vam za nesebicnu ljubav i toplinu koja nas je grejala sve ove godine.

dragan

05.05.2020. 17:42

@Jabre - A kako je bogat zapad tek,toliko su nam toga poslali,skupog uranijuma,preskupih sufisticinah raketa i bombi,hvala im zaista

Rasa

05.05.2020. 14:59

Kqda EU bude nas prihvatila onakve kakvi jesmo,i kada se bude odrekla rasparcavanja nase drzave uz nesebicnu pomoc mi se polako okrecemo prema njoj.

Saša

05.05.2020. 16:27

Putuj, putuj evropi u tim kočikama ne želimo da budemo... Sve je zabluda I laž... evropa = nato=pakao... Ne hvala.

maniks

05.05.2020. 16:54

Evo ja sam se odmah okrenuo , prednji deo tela mi je prema Rusiji i Kini a zadnji prema EU.

MAKI 1

05.05.2020. 17:11

E to je ordinarna glupost! Mi smo suverena zemlja, kojoj niko ne može da određuje prijatelje. Uslovljavanjem da okrenemo leđa, iskrenim prijateljima, Rusiji i Kini izazivate suprotan efekat. Kao mali građanin, koji nije ni u jednoj stranci, ako bi moraoda biram između EU i Kine i Rusije bio bih protivuu EU. Zahvalan samna pomoći EU,uz napomenu da kada nam je bila najpotrebnija medicinska oprema nismo mogli da je dobijemo.

Virdjinija State.,

05.05.2020. 19:45

Сва снага моћника са запада сели се у Русију и Кину,запамтите ово тако су решили међусобно. Велика игра.

Мр Радомир Шћепановић

06.05.2020. 02:52

ЕУ од Русије хоће јафтинији гас па прави ,,Северни ток 2" , а неће да плаћа ЛНГ амерички знатно скпљи. УСА купује ракетне моторе од Русије за свемирски програм. А по некад и гас! УСА има производњу у Кини. А на самиту ће бити порука ,, Окрените се ЕУ, а не Русији и Кини" Какав англосаксонски цинизам!

Nikola Kostić

06.05.2020. 09:56

Genocidna tvorevina presedava fašističkom udruženju! Dobili poklon članstvo ubijanjem i proterivanjem civila,jaki junaci!

U krug

06.05.2020. 10:18

Opet se sve Vrti oko Srbije Jer ko joś ima Dobro Prijateljstvo Na Balkanu Osim Srbije. Lepa Tema Svaka I’m Čast sada u Vreme Korone.

Mostarac

07.05.2020. 08:42

Čemu popuštati onima koji nam nisu prijatelji, odricati se stvarno prijateljskih zemalja, kad će i ako i na to pristanemo doći poslednji i najvažniji uslov bez koga nema ulaska u Evropu, PRIZNANJE KOSOVA. To je jasno kao dan, a niko da otvoreno kaže.