U najtežim trenucima za našu zemlju tokom NATO agresije, kineski narod bio je uz nas, rekao je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin, nakon što je zajedno sa ambasadorkom Narodne Republike Kine u Beogradu Čen Bo i timom kineskih medicinskih stručnjaka koji su u Srbiju došli radi pružanja pomoći u borbi protiv koronavirusa, položio vence kod spomen-ploče ispred nekadašnje zgrade kineske ambasade u Beogradu, bombardovane 1999. godine za vreme NATO agresije.


Ministar Vulin je poručio da se danas odaje pošta svima koji su dali živote braneći pravo Srbije da bude slobodna, ali braneći i međunarodno pravo. Baš kao i 1999. godine, srpski i kineski narod ponovo su zajedno i bore se protiv nevidljivog neprijatelja.

- Građani Srbije znaju da u kineskom narodu imaju velikog prijatelja i da se čelična prijateljstva stvaraju u teškim vremenima - naglasio je ministar Vulin, zahvalivši kineskom narodu, predsedniku Si Đinpingu, potpredsedniku Centralne vojne komisije generalu Džangu Jousjau, ministru odbrane Veng Feiju, zato što su bili i jesu uz Srbiju čak i u trenucima kada se i sami suočavaju sa istim mukama i nevoljama.

Ambasadorka NR Kine Čen Bo ponovila je da istorija odnosa dve zemlje pokazuje da su Srbija i Kina čelični prijatelji i da to znači deljenje i dobra i zla. Ona poručuje da u trenucima kada se suočavamo sa velikim izazovima moramo da budemo zajedno i pružimo pomoć jedni drugima.

Prilikom bombardovanja kineske ambasade 7. maja 1999. godine poginula su tri kineska novinara, dok je 21 osoba povređena.