Premijerka Ana Brnabić ocenila je danas da je velika hrabrost to što se narodna poslanica Gordana Čomić vratila u parlament kako bi učestvovala u izmenama zakona o izbornom procesu i ocenila da to što etički odbor DS-a ne gleda na to blagonaklono, pokazuje njihovo shvatanje demokratije.


Komentarišući situaciju Gordane Čomić, za koju je etički odbor DS-a predložio da bude isključena iz stranke jer se vratila u parlament sa predlogom zakona, mada ta stranka bojkotuje skupštinu, Brnabić za TV Pink kaže da je taj postupak DS-a najbolji pokazatelj kako oni shvataju demokratiju.


Navodi da je ovo poslednji u nizu pokazatelja njihovog shvatanja demokratije i u tom smislu dodaje da su to počeli da pokazuju bojkotom parlamenta, "slamanjem" institucija, bojkotom dijaloga sa evroparlamentarcima.


"Sada isključujete ljude koji imaju sopstveno mišljenje, jer hoće da se bore za veće učešće žena u parlamentarnom i političkom životu Srbije. Kažete sada ćete biti isključeni iz stranke - to je najbolji pokazatelj njihovog shvatanja demokratije i dijaloga", kaže Brnabić.


Premijerka dodaje da Gordana Čomić nije osoba sa kojom se može lako nositi u parlamentu, jer ima ozbiljno znanje, političko iskustvo i kredibilitet.


"Hrabrost koju je pokazala je za ogromno divljenje", navodi Brnabić i dodaje da je za poštovanje to što Čomić ponovo poziva na dijalog u parlamentu i kaže da je njena najveća bojazan od onih koji su protiv dijaloga.


Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejiom i evropskim parlamentarcima Vladimirom Biličikom i Tanjom Fajon razgovarala o dve stvari - novoj metodologiji EK za pristupne pregovore i izbornim uslovima u Srbiji.


Brnabić je za TV Pink kazala da je sa Varhejom razgovarala o novoj metodologiji i načinima na koji se ona može primeniti na Srbiju, s obzirom da je pravljena za Severnu Makedoniju i Albaniju i kaže da deli mišljenje sa predsednikom Aleksandrom Vučićem da metodologija deluije praktičnija i pragmatičnija.


"Posebno je dobro to ako možemo da se nagradimo za implamentaciju, za reforme, sa sredstvima za infrastrukturu", kazala je Brnabić.


Prema njenim rečima, sa Fajon i Bilčik razgovarala je o dijalogu u parlamentu i izbornim uslovima.


"Oba sastanka su bila dobra, pozitivna, Srbija je puno uradila i ono što je važno reći jeste to da je Srbija sada zemlja od reči. Kada dođu znaju šta mogu da očekuju, ono što je dogovoreno to je ispunjeno. To je glavni zaključak", istakla je premijerka.


Brnabić naglašava da sastanci dok se stvari dogovaraju nisu laki i lepi, jer dok se dogovara, zvaničnici Srbije bore se za to što treba da dogovore, za svoje principe.


"Mi se ozbiljno bavimo tim i ne pristajemo na sve", kaže.


Upitana da prokomentariše sumnje koje je izrazila Fajon u vezi izbornih uslova, Brnabić kaže da su te sumnje vezane za to što se promene dešavaju u izbornoj godini i za smanjenje cenzusa na tri odsto.


Kako kaže, ona se sa tim ne slaže i kao i što je rekao Varheji, to šteti najvećoj stranci, odnosno SNS-u.


"Veliki deo opozicije podržava manji cenzus, jer to širi demokratski potencijal parlamenta i da što više stranaka uđe u parlament", navodi premijerka.


Kako kaže, promenjeni su još neki zakoni što je bio rezultat međuparlamentarnog dijaloga.