ODLUKA Saveza za Srbiju da se bojkotuju izbori 26. aprila nailazi na mnogobrojne unutrašnje prepreke, jer deo članstva partija koje čine ovaj opozicioni blok smatra da neučestvovanje nije dobar potez. Uz to, dodatnu pometnju izazvala je i poruka evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija da bi svi trebalo da uđu u izbornu trku.

Gradonačelnici Šapca i Paraćina, Nebojša Zelenović i Saša Paunović, blizu su odluke da uđu u nadmetanje za glasove na lokalnom nivou. Baš zbog toga došlo je do svađe između Dušana Petrovića iz Zelenovićeve "Zajedno za Srbiju" i lidera NS Vuka Jeremića i prvog čoveka SPP Dragana Đilasa, koji su im poručili da napuste SzS ukoliko se ogluše o bojkot. Nezvanično, bilo je i teških reči.

Pukotinu koja se nalazi između ideološki različitih partija u SzS dodatno su produbile informacije da su pojedini funkcioneri, koji se formalno zalažu za bojkot, obilazili odbore i ubeđivali ih da izađu na birališta "na lokalu".

LUTOVAC LOŠ TRENER MILOJIČIĆ je poručio da se kaje što ipak nije prekršio bojkot i glasao za Tijanin zakon, jer mu je iz stranke poručeno će biti izbačen:
- Poslanički klub nikada nije izglasao bojkot. Vreme je da se menja trener. DS nažalost služi za potkusurivanje u SzS. Lutovac nema harizmu, elokvenciju, hrabrost i znanja da se suprotstavi Bošku Obradoviću i Mlađi Đorđeviću u SzS.

PROČITAJTE JOŠ - Raspada se bojkot: Pokret "1 od 5 miliona" izlazi na izbore i upire prstom u “manekene” iz opozicije i njihov tajni plan

- Prošle subote smo, posle šest meseci, doneli još jednom odluku o bojkotu, a u ponedeljak su se jedan od lidera SzS i potpredsednik DS uputili po Srbiji i ubeđivali odbore da izađu na lokalne izbore. Išli su u Niš, Kragujevac, Vojvodinu - rekao je Radoslav Milojičić Kena, poslanik DS.

Ovakvim ponašanjem se, kako je istakao, stvara konfuzija:

- Imate članove koji su protiv bojkota, drugi su za bojkot, a treći planiraju da Mlađan Đorđević (najbliži Đilasov saradnik), agent KGB, bude predsednički kandidat na sledećim izborima, a lider DS Zoran Lutovac sedi u ćošku i hekla.

Baš predsednik demokrata poručio je u petak da postoje spekulacije o tome da nezadovoljni funkcioneri svojim položajem unutar stranke razmišljaju da sa poslanicima iz nekih drugih partija formiraju zajedničku listu i ipak izađu na izbore. I potez poslanice DS Gordane Čomić, koja je ušla na sednicu Skupštine posle godinu dana bojkota, potvrđuje da to može biti tačno.

- O podeli stranke nema ni reči. Moglo bi samo da bude izlazaka nekolicine nezadovoljnih kandidata - istakao je Lutovac za N1.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić rekao je da nema dileme da će SzS ostati jedinstven i neće promeniti odluku o bojkotu "lažnih izbora":

PROČITAJTE JOŠ - EK protiv bojkota izbora: Debati je mesto u parlamentu; Brnabić: Đilas izneo neistine u Briselu

- Ako neko promeni mišljenje i odluči da ipak izađe na izbore, verujem da će se svojevoljno povući iz Saveza, kao što je to učinio Milan Stamatović. Ljudi sa kojima smo osnivali SzS su pristojni i ne verujem da će biti drame i svađe.

Kako je rekao, "sve grupacije koje se spremaju za lažna birališta - 'Zvono', 'Metla', Nenad Čanak, Pokret 21, Miša Vacić, Muamer Zukorlić, a deluje da je i Gordana Čomić jedna od njih - nisu nastale iz dubokih ideoloških opredeljenja, nego iz pragmatičnih razloga da bi dobili svoj deo kolača u Vučićevom sistemu".

Inače, predsednik LSV Nenad Čanak izjavio je da će ta stranka, kao i koalicija regionalnih i manjinskih stranaka Vojvođanski front, kojoj pripada i LSV, formirati Evropski blok, kako bi aktuelni režim u Srbiji imao pravu alternativu.