Ni glasa o otrovnim glasovima: Iz laboratorije ne šalju podatke

D. R. Đ.

utorak, 24. 12. 2019. u 06:30

Ни гласа о отровним гласовима: Из лабораторије нe шаљу податке

Brojanje "otrovnog" materijala, AP/Visar Kryeziu

I dalje nema rezultata analize izbornog materijala

IZ zemlje čije ime Priština i dalje krije, a u čiju su laboratoriju poslati uzorci sa srpskim glasovima pristiglim za kosovske parlamentarne izbore, već dva meseca nema povratne informacije o rezultatima analize navodno zatrovanih koverti.

Izborni materijal pristigao iz centralne Srbije usred prebrojavanja, 13. oktobra, pompezno je proglašen opasnim, jer su neki albanski službenici Centralne izborne komisije tvrdili da imaju alergijske reakcije u dodiru sa ovim materijalom, dok član CIK iz srpske zajednice nije osetio nikakve tegobe.

Iako su u Kliničkom centru u Prištini već istog dana rekli da primljeni službenici CIK nemaju "zaraznih sindroma", koverte su ipak poslate u laboratoriju "jedne evropske zemlje", a iz Osnovnog tužilaštva u Prištini za medije na albanskom u nedelju je rečeno da istraga o ovom slučaju i dalje traje.

Po zatvaranju biračkih mesta, kao i posle proglašenja konačnih rezultata izbora, nije se rastegla samo ova istraga, već se ne nazire ni kraj pregovora o koaliciji dveju najbolje plasiranih partija - Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova, pri čemu je konstituisanje skupštine zakazano za četvrtak.

Pročitajte još - GROTESKA "OTROVNE KOVERTE": Od Srpske liste bi da prave teroriste

Ako u naredna dva dana lideri ove dve stranke, Aljbin Kurti i Isa Mustafa, ne sklope sporazum, moguće je da se 26. decembra u parlamentu samo verifikuju mandati poslanika, i da se, kao i ranijih puta, zakaže nova sednica na kojoj bi se izabrali predsednik i Predsedništvo parlamenta, u čijem sastavu treba da bude i predstavnik Srpske liste.

Prema propisima, pravo da predlaže predsednika Skupštine ima partija ili koalicija koja je osvojila najviše poslaničkih mesta, a za izbor šefa parlamenta potrebno je da glasa najmanje 61 poslanik. Ako se ne izabere u prvom krugu glasanja, isti kandidat može ponovo biti predložen.

AP/Visar Kryeziu

MOŽDA I NOVI IZBORI

DIREKTOR Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je u ponedeljak da niko ne zna da li će i kada biti formirana vlada u Prištini:

- Ne bih se iznenadio da bude i novih izbora. Ipak, strani faktor u Prištini u tome ima dominantnu ulogu, i u ovom slučaju biće odlučujući u tome da li će oni uspeti da se međusobno dogovore.

Podsetivši da su predstavnici Srpske liste uspeli da osvoje svih deset mandata zagarantovanih za srpsku zajednicu, Đurić je konstatovao da to znači da bez Srba na KiM ne može da se formira vlada.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije