Stefanović: Predsednik Republike određuje datum izbora

Tanjug

14. 12. 2019. u 12:19

Izbori neće biti u martu, a da li će biti u aprilu ili maju, odrediće predsednik Republike, izjavio je predsednik komisije za poboljšanje izbornih uslova i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović

Стефановић: Председник Републике одређује датум избора

Foto D. Milovanović

Izbori neće biti u martu, a da li će biti u aprilu ili maju, odrediće predsednik Republike, izjavio je predsednik komisije za poboljšanje izbornih uslova i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Najkasniji datum za održavanje izbora po Ustavu i zakonu je 3. maj, što je određeno u odnosu na prethodno konstutuisanje skupštine 3. juna 2016. godine, rekao je Stefanović, koji je i potpredsednik SNS.

Stefanović je, gostujući na TV Prva, naveo da predsednik Republike određuje datum održavanja izbora i da može i ranije da ih raspiše, ali želi da pruži priliku da se sve implementira što je dogovoreno u međustranačkom dijalogu i da se primene svi standardi.

"Hteli smo da da izađemo u susret ne samo svim zahtevima opozicije, nego i svemu onome što su predložili stručnjaci nevladine organizacije, ne iz slabosti nego jer želimo fer utakmicu i da pobedimo tako što ćemo pokazati da Srbija hoće da glasa za one koji nešto rade i stvaraju, za one koji se trude da imamo više infrastrukture, povećanje penzija plata, da svake godine gradimo nove vrtiće i škole, i da ne može da pobedi ideja koja podrzumeva da se nešto ruši, pali da se lome stakla, da se blokira rad. Siguran sam da u takvoj utakmici građani Srbije hoće da se opredele za program koji nudi bolju Srbiju i kvalitetniji život", rekao je Stefanović.

Kao predsednik komisije za poboljšanje izbornih uslova, Stefanović se osvrnuo na reforme koje su sprovedene u toj oblasti, poput uređenja biračkog spiska, u koji će se birači sada upisivati direktno iz matične knjige rođenih po navršenoj 18. godini, odnosno ispisivati nakon smrti, kao i obuke stalnog sastava kontrolora.

Još jedna od novina jeste da će svako nakon izbora moći elektronski da proveri da li je njegovo biračko pravo zloupotrebljeno u slučaju da nije izašao na glasanje, dodao je on.

Stefanović je rekao i da su juče usvojeni zakoni koji se tiču izmena zakona za finansiranje političkih stranaka, zakon o javnom preduzećima koji će se primenjivati doslovno i neuporedivo bolje nego što je to bilo 2012. kada smo, navodi, imali sramne kampanje protiv opozicije.

"Založili smo se za to da nema zloupotrebe javnih resursa, sluzbenih automobila, kampanje u radno vreme. Toga neće biti, a agenciji za borbu protiv korupcije omogućili smo veći kapacitet, oštrije kazne i kraće rokove odlučivanja", istakao je ministar.

Stefanović, osvrćući se na tvrdnje opozice da su užasni izborni uslovi, naglasio da je to ono što su nam ostavili, a "mi od 2012. nismo promenili apsolutno ništa što se tiče izbornih uslova".

"Želeli smo da pokažemo veći demokratski kapacitet nego što imaju oni, obezbedimo utakmicu u najboljoj demokratskoj atmosferi", rekao je on.

Napomenuo je da je birački spisak prilično uređen, ali je bilo nedostataka, pa sada svako bude upisan diretno iz matične knjige kad postane punoletan i ispisan kad umre, svako može lično i elektronski da se proveri nakon izbora, svako može da vidi da li je njegovo biračko pravo zloupotrebljeno.

"Usvojeni zakoni koji se tiču izmena zakona za finansiranje političkih stranaka, zakona o javnom preduzećima koji će se primenjivati doslovno i neuporedivo bolje nego što je to bilo 2012. kada smo imali smo sramne kampanje protiv opozicije", navodi Stefanović.

Podseća da će biti urađene i promene u REM-u i da su sve to bili zahtevi opozicije.

"Da li je SNS imala N1 i super nova i 02, Kesića koji kritikuju vlast, NIN nedeljnik", upitao je Stefanović, navodeći da je juče RTS posvetio pola sata SzS-u koji ih je blokirao.

Stefanović ističe da toj opoziciji nisu izborni uslovi razlog da izađu ili ne izađu na izbore, i da je razlog da ne izađu to što vide da nemaju podršku građana.

"Mi smo 2012. izašli pod mnogo težim okolnostima, jer nismo imali podršku nijednog medija, izašli smo sa idejom i programom i ponudili građanima drugu ideju i zahvaljujući tome smanjili nezaposlenost, izgradili puteve i mogo drugog", kazao je Stefanović.

"Jedan deo stranaka okupljen oko Ðilasa i Jeremića neće izaći na izbore šta god da se uradi, jer znaju da ne mogu da dobiju veliki broj glasova, mogu 8-9 posto, kao što su dobili u Lučanima", rekao je Stefanović, naglašavajući da narod neće da glasa za pretnje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (38)

mia

14.12.2019. 12:45

Ipak ce predsednik Republike Srbije,Vucic,odrediti datum izbora,a ne nemirni deo opozicije.

sasa

14.12.2019. 12:55

Siguran sam u to da kad god budu raspisani izbori,SNS ce odneti vise nego ubedljivu pobedu.

Acke

14.12.2019. 14:19

Izbori su idealna prilika da gradjani jos jednom dokazu da podrzavaju rad i napredak, a ne testere i vesala.

Duki

14.12.2019. 14:21

Opozicija vec uveliko pravi svoju reklamu ispred RTS-a. Zato, kad god bili izbori, ishod se zna.

Uki

14.12.2019. 14:40

Ustav nase zemlje je jasan izbore raspisuje predsednik,a ako je u interesu drzave da se datum pomeri predsednik ce to i da urdi.

Marija

14.12.2019. 14:55

Odluke treba da se donose timski I predsednik ce sigurno saslusati sve predloge

Branko

14.12.2019. 14:58

Očigledno da deo opozicije okupljen oko SZS neće odustati od bojkota jer se plaše glasa naroda.

Milica

14.12.2019. 16:10

Ako opoziciji nesto nije jasno nek milion puta procitaju Ustav i odrednicu o izborima .

fretg

14.12.2019. 17:58

Izbori su losa vest za opoziciju, jer ce je narod poslati na margine sprske politicke scene. Vidi narod koliko aktuelna vlast radi u interesu Srbije, zato i daje toliku podrsku.

Marija

14.12.2019. 18:39

Nesumljivo je da je predsednik Vucic doneo kvalitetnu odluku o vremenu odrzavanja izbora!

Ceda

14.12.2019. 18:53

Svakako smo svi sigurni da ce izbori biti odrzani u zakonski predvidjenom roku i da ce biti apsolutno fer i posteni.

Dule

14.12.2019. 19:47

Nema sumje da ce predsedik Vucic, u saradnji sa citavim svojim timom, doneti pravu odluku o tacnom datumu odrzavanja izbora 2020.

Alexandar

14.12.2019. 22:28

Nas predsednik uvek postuje zakone i ne sumnjam da opet nece ispostovati sve propise.

Zivana

14.12.2019. 23:27

Predsednik o bitnim stvarima odlucuje, to treba da je svima jasno. Datum i nije toliko bitan, predsednik ima podrsku naroda, kad god izbori bili...

Gaga

15.12.2019. 00:21

Datumi izbora i uslovi se određuju u skladu sa zakonom u svakoj dempkratskoj zemlji.

Raša

15.12.2019. 00:21

Opozicija nema šta da traži na izborima, građani ne podržavaju njihovo nasilje i bahato ponašanje.

Pedja

15.12.2019. 05:58

Oni koji se plase izborne volje gradjana poput SZS beze od izbora kad god oni bili odrzani.

Nena

15.12.2019. 08:39

Datum izbora će se odrediti u skladu sa zakonom, i nema razloga da se o tome dalje razmišlja!

tale

15.12.2019. 08:58

Izbori će biti raspisani u skladu sa zakonom, i u okviru vremeneskog roka koji zakon omogućava.

Mašnica

15.12.2019. 10:25

Ustav se u ovom slučaju mora ispoštovati, pa će u skladu sa tim i biti raspisani izbori.