Konzervativci osvajaju većinu? Džonson članovima partije: Uživajte u slavlju

Tanjug

12. 12. 2019. u 23:31

Конзервативци освајају већину? Џонсон члановима партије: Уживајте у слављу

Foto: AP Photo / Ben Stansall

Konzervativna stranka premijera Borisa Džonsona na putu je da osvoji većinu mandata na izborima koji su večeras završeni u Velikoj Britaniji

Britanski premijer Boris Džonson poručio je članovima svoje partije da "uživaju u slavlju" nakon što je prva izlazna anketa pokazala da je njegova Konzervativna stranka na putu je da osvoji većinu mandata na izborima koji su večeras završeni u Velikoj Britaniji.

"Nadam se da ćete večeras uživati u slavlju" napisao je Džonson u mejlu članovima partije, dodajući "Vi ste omogućili ovu kampanju. Ne bismo uspeli bez vas".

Ako se predviđanja pokažu tačnim, Džonson će osvojiti mesta u parlamentu koja su mu potrebna za realizaciju Bregzita 31. januara, javlja Rojters.

Prema anketi, Džonsonovi konzervativci osvojiće 368 mandata, dovoljno za "udobnu" većinu u parlamentu sa 650 mesta.

Prognozira se da će laburisti osvojiti 191 mandata, Škotska nacionalna stranka 55 mandata i Liberalne demokrate 13.

Zvanični rezultati treba da budu objavljeni u narednih sedam sati.

Na poslednjih pet nacionalnih izbora, samo je jedna izlazna anketa predvidela je pogrešan rezultat - 2015. godine kada se činilo da će Britanija dobiti "obešeni parlament", manjinsku ili koalicionu vladu, a u stvari su tada konzervativci osvojili većinu, dobivši 14 mesta više nego što su predviđanja pokazala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije