Đurić: Uskraćivanje prava glasa Srbima na KiM - želja da se politički zbrišu

Tanjug

11. 09. 2019. u 13:10

Ђурић: Ускраћивање права гласа Србима на КиМ - жеља да се политички збришу

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić Foto Tanjug

Đurić je ocenio da nekome ne odgovara da Srbi na ovim izborima učestvuju, "da nekome ne odgovara srpsko jedinstvo, srpska sloga i srpska snaga"
Odluka pokrajinske izborne komisije da administrativnom merom oduzme pravo glasa Srbima sa ličnom kartom Republike Srbije, odnosno sa važećim ličnim dokumentima, ne samo da je protivna važećim zakonima koje je donela sama skupština u pokrajini, već je reč o pokušaju da se običnom administrativnom merom Srbi, u političkom smislu, zbrišu sa Kosova i Metohije, izjavio je danas Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

On je ocenio da je to pokazatelj da nekome ne odgovara da Srbi na ovim izborima učestvuju, "da nekome ne odgovara srpsko jedinstvo, srpska sloga i srpska snaga".

PROČITAJTE JOŠ -IZBORI NA KiM: Raseljenima oduzimaju glasove

"Oni žele da, zloupotrebljavajući sopstvene propise, izbrišu Srbe sa Kosova i Metohije i njihovo pravo da glasaju", ocenio je Đurić i dodao da je reč o vrsti političkog progona koji ne sme da bude dozvoljen.

Ðurić je poručio da razume ogorčenost Srpske liste i svih srpskih predstavnika zbog toga što se Srbima oduzima glas.

"Međunarodna zajednica mora da reaguje, inače ovo neće biti legitimni izbori", rekao je Đurić.

On je rekao da se razgovara sa OEBS-om, međunarodnim institucijama i EU i da se očekuje da do ovog elementarnog kršenja ljudskih prava ne sme da dođe.

Ðurić je rekao da neki imaju veliki strah od Srpske liste i srpskog jedinstva.

"Zato i neki koji su, nažalost, Srbi po imenu i prezimenu, žao mi je što moram tako da kažem, a koji su angažovani i unajmljeni od strane Albanaca i ko zna još koga, da nastupe mimo državne politike i neophodnog jedinstva, pozdravljaju ovakvu odluku", rekao je i Đurić i ocenio da je to pokazatelj straha Prištine, a ne tih ljudi koji su najobičniji "najamnici".

Na pitanje šta će biti ako niko ne reaguje na upozorenje da se krši izborni zakon, on je odgovorio da ova odluka mora da se promeni.

"Mora da bude Srbima omogućeno, na ovaj ili onaj način, da glasaju sa svim važećim ispravama", rekao je Đurić i dodao da će pratiti situaciju do trenutka kada ne bude potpuno jasno na koji način će se stvari postaviti.

"Sadašnje stanje je neodrživo, uvek do sada su Srbi imali pravo da glasaju sa svojim ličnim ispravama, tako mora da bude i dalje", rekao je Đurić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (43)

Dado7911

11.09.2019. 17:20

Šiptari očigledno nastavljaju sa politikom provokacijama i pogonom srpskog naroda sa vekovnim ognjištima!

Milica

11.09.2019. 19:28

Albanci čine sve kako bi u potpunosti proterali Srbe sa KiM ali im to Srbija nikako neće dozvoliti.

Higija

11.09.2019. 21:02

Ovo nema smisla da Priština želi da uskrati pravo glasa. Ovo bi zaista bio cirkus.Srbi želi da ostanu na KiM.

Darko

11.09.2019. 21:40

Samo "podobni" Srbi,sledbenici politike Rade Trajkovic i dobrog dela opozicije mogu da ucestvuju na izborima na KiM,ostalima koji ne priznaju laznu drzavu Kosovo je to pravo uskraceno.

Nika

11.09.2019. 22:44

Bez ucesca i volje Srbije nema resenja Svi se nadamo resenju svi mogu da pomognu ali niko ne moze uticati na nas

Ana

11.09.2019. 23:26

Još jedan pokušaj prištinske vlasti da izopšti Srbe sa KiM. Opet se krše osnovna ljudska prava.