Kod Krušedola sećanje na Oluju

J. K. - S. J. M.

30. 07. 2019. u 11:05

Код Крушедола сећање на Олују
Srbija i RS obeležiće u nedelju godišnjicu od progona Srba. Na platou ispred manastira pomen žrtvama

SRBIJA će i ove godine odati poštu žrtvama operacije "Oluja", kada je početkom avgusta 1995. godine iz Hrvatske proterano oko 250.000 Srba i pobijeno oko 2.000 civila koji su ostali u svojim kućama. Centralni pomen biće održan u nedelju 4. avgusta na platou ispred manastira Krušedol, na Fruškoj gori.

Prema najavama, obeležavanju 24 godine od etničkog čišćenja Srba u Hrvatskoj prisustvovaće patrijarh Irinej, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, članovi vlada Srbije i Srpske...

Ranije je na godišnjicu progona Srba održavana samo molitva u Crkvi Svetog Marka u Beogradu, bez učešća visokih zvanica, ali se poslednjih godina ona obeležava pomenom žrtvama u mestima koja su tada primila mnogobrojne prognanike iz Hrvatske. To je ideja predsednika Vučića, da se svake godine ovaj tragični događaj obeleži upravo u nekom drugom mestu, gde je prihvaćen srpski narod proteran sa svojih ognjišta. Dosad je pomen bio upriličen u zemunskom naselju Busije, Bačkoj Palanci, Novom Sadu...

Pročitajte još - Srpski generali: Optužnica je poruka Hrvata uoči obeležavanja "Oluje"!

S druge strane, ovaj događaj se u Hrvatskoj obeležava kao najveća svetkovina. Centralna proslava već godinama je 5. avgusta u Kninu, a tako će biti i sada. Planirani su mimohod kninskim ulicama, dizanje zastave na tvrđavi uz govor političara, misa u lokalnoj katoličkoj crkvi, a uveče koncert na kojem će nastupiti Jasmin Stavros, Zlatko Pejaković i Mladen Grdović.

Tompson

Najava obeležavanja "Oluje" u Hrvatskoj prolazi i u polemici ko će da sluša Tompsona a ko Miroslava Škora, predsedničkog kandidata na predstojećim izborima. Pokušavajući da zadobije neki politički poen, HDZ-ovska vlast u Splitu dogovora se da na Rivi u nedelju, dan uoči obeleževanja "Oluje", peva Marko Perković Tompson, poznat po fašističkim stihovima. U toku su pregovori o tome koliko Split treba da mu plati, a pominje se da bi na taj koncert mogla da dođe i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, kojoj popularnost uoči izbora drastično pada, pa se nada da bi tako mogla da zadobije simpatije razočarane desnice.

Trideset kilometara dalje od Splita, u Trilju, nastupiće njen rival, pevač Miroslav Škoro, koji još održava koncerte.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije