HARADINAJ UDARIO NA SRPSKU SVETINJU: Albanci bagerima i gradnjom puta tik uz manastir namerno ugrožavaju Visoke Dečane

Tanjug

26. 05. 2018. u 15:55

Eparhija raško-prizrenska SPC saopštila je, povodom početka radova na magistralnom putu Dečani-Plav, kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani, da kosovska vlada na najgrublji način ugrožava jedan od najznačajnijih UNESKO spomenika na Balkanu

ХАРАДИНАЈ УДАРИО НА СРПСКУ СВЕТИЊУ: Албанци багерима и градњом пута тик уз манастир намерно угрожавају Високе Дечане

Foto Darko Dozet

Eparhija raško-prizrenska SPC saopštila je danas, povodom početka radova na magistralnom putu Dečani-Plav, kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani, da kosovska vlada na najgrublji način ugrožava jedan od najznačajnijih UNESKO spomenika na Balkanu i da se radovi sprovode protivno kosovskom zakonu i standardima UNESKO.

Radio Kontakt plus prenosi da je episkop raško-prizrenski Teodosije obavestio predstavnike Evropske unije, OEBS i KFOR da je kosovska vlada započela nezakonite radove na magistralnom putu Dečani-Plav u zaštićenoj zoni oko manastira Visoki Dečani.

U saopštenju Eparhije raško-prizrenske navodi se da je izgradnja ovakvih puteva u zaštićenim zonama najstrože zabranjena zakonom o Specijalnim zaštićenim zonama koje je usvojila Skupština Kosova i da kršenje ovoga zakona, pored upornog odbijanja registracije dečanske zemlje po odluci Ustavnog suda Kosova od pre dve godine, predstavlja još jedan flagrantan primer institucionalnog bezakonja koji se sprovodi od strane kosovskih institucija.

Navodi se da su zaštićenu zonu danas su takođe posetili i predstavnici OEBS monitoring tima i evidentirali štetu koja se nanosi radom bagera i uništavanjem prirodne sredine prostora koji, pored toga što je zaštićena zona pripada i Nacionalnom parku Prokletije.

"O putu Dečani-Plav razgovarano je više puta na sednicama Komisije za zaštićene zone koju čine najviši predstavnici EU kancelarije na Kosovu, Misije OEBS, kosovski ministri prostornog planiranja i kulture, kao i episkop raško-prizrenski", podsećaju iz Eparhije.

Navodi se da je inicijativa za izgradnju magistralnog puta blagovremeno zaustavljena 2014. godine kada je tadašnji kosovski premijer Hašim Tači otvorio početak radova na zaobilaznici koja ide oko zaštićene zone manastira.

Eparhija raško-prizrenska je saopštila da je redovno naglašavala da Crkva nije protiv gradnje puteva, ali da izgradnja magistralnog puta neposredno pored najznačajnijeg UNESKO spomenika svetske kulturne baštine na ovom prostoru predstavlja ne samo kršenje postojećeg zakona, već anticivilizacijski čin koji će naneti veliku štetu manastiru Visoki Dečani.

Navodi se da će put dovesti do povećanja saobraćaja, prolaska teških vozila, dodatnog zagađenja i buke koji će prostoru oko manastira kao jednoj od retko sačuvanih oaza mira i tišine naneti nepopravljivu štetu.

Podseća se da je zahvaljujući čvrstom međunarodnom stavu i spremnosti tadašnje kosovske vlade zaobilaznica započeta i svečano otvorena uz prisustvo gradonačelnika Dečana i Plava, ali radovi su ubrzo zaustavljeni, dok je inicijativu za gradnju puta pored manastira krajem prošle godine obnavio sadašnji kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

Iz Eparhije raško-prizrenske navode da očigledno institucionalnog kontinuiteta na tom prostoru nema.

"Komisija za specijalne zone je već održala dva sastanka na kojima su prezentovane pravne analize timova EU kancelarije i misije OEBS koje stoje, kao uostalom i predstavnici zemalja Kvinte u Prištini, na čvrstom stavu da je gradnja ovog magistralnog puta protivzakonita i da nanosi štetu Kosovu. Ovaj stav je više puta ponovljen kosovskom premijeru od najviših međunarodnih predstavnika na Kosovu i Metohiji", piše u saopštenju.

Navodi se da je kosovsko Ministarstvo infrastrukture čak prvobitno prihvatilo ideju da se radi obilaznica ali je danas i ova odluka prekršena početkom intenzivnih radova na proširenju postojećeg makadama i uništavanjem vegetacije, istiuču u Eparhiji raško-prizrenskoj SPC.

Na samo 400 metara od manastira postavljena je tabla sa nazivom projekta iza koga stoji Ministarstvo infrastrukture Kosova. Po putu se mogu videti teške mašine i bageri koji ubrzano usecaju put u brdo menjajući sliku pejzaža koji je vekovima bio sačuvan.

"Treba pomenuti da Evropska unija finansira novi magistralni put između Peći i Crne Gore u višim deonicama Rugovske klisure (dovoljno udaljeno od Pećke Patrijaršije). Ovaj skupi projekat je u sklopu evropskog programa povezivanja prostora Zapadnog Balkana pa je neshvatljivo zašto vlada Kosova insistira na izgradnji drugog magistralnog puta samo 17 kilometara južnije i to neposredno pored manastira Visoki Dečani u direktnoj suprotnosti sa zakonom o specijalnim zaštićenim zonama oko najznačajnijih kulturno-istorijskih spomenika", stoji u saopštenju.

Eparhija ocenjuje da ovaj najnoviji potez kosovskih institucija duboko narušava bilo kakvo institucionalno poverenje i poštovanje u primenu postojećih zakona kao i odluka kosovskih sudova, koji očigledno ne važe na prostorima opštine Dečani. Istovremeno, ovim se de fakto blokira rad mešovite Komisije za zaštićene zone jer se radovi odvijaju protivno zakonu po pravnom tumačenju kancelarije EU i OEBS.

Navodi se da je manastir Visoki Dečani već 20 godina pod vojnom zaštitom zbog četiri oružana napada nakon 1999. godine i pokušaja terorističkog napada 2016. godine koji je izvela grupa naoružanih kosovskih islamista, koje je kosovska policija pustila na slobodu narednog dana sa uslovnom kaznom zbog nezakonitog posedovanja oružja.

Eparhija navodi da loša bezbednosna situacija, odsustvo vladavine prava i zakona, etnička diskriminacija i nepoštovanje sopstvenih zakona nanose štetu ne samo građanima opštine Dečani, već i svim građanima na Kosovu i Metohiji.

"Ukoliko se što pre ne prekine gradnja ove sporne saobraćajnice i ne popravi načinjena šteta načinjena uništavanjem vegetacije i terena, Eparhija Raško-prizrenska će morati da konstatuje da kosovski zakoni koji se tiču zaštite kulturne baštine više ne vrede jer ih ruši sama Vlada Kosova koja je izabrana da bi ih čuvala i primenjivala", konstatuju iz Eparhije raško-prizrenske SPC.

SRPSKA LISTA: NASILJE NAD SPC

Srpska lista najoštrije je danas osudila protivzakonitu gradnju unutar zaštićene zone oko manastira Visokih Dečana, navodeći da time kosovska vlada sprovodi "otvoreno institucionalno nasilje nad imovinom Srpske pravoslavne crkve".

U saopštenju Srpska lista ukazuje da se ovom gradnjom krši zakon o zaštićenim specijalnim zonama i ugrožava jedan od najznačajnijih spomenika kulture i verskog identiteta srpskog naroda, ali i svetska baština, koji se nalazi na listi Uneska.

Kako ističe SL, kosovska vlada je ovim još jednom pokazala da joj "zakon leži u topuzu a tragovi smrde nečoveštvom".

Kako se najavljuje, poslanici Srpske liste će u ponedeljak podneti poslanička pitanja nadležnim ministarstvima i pokrenuti interpelaciju povodom ovakvog delovanja.

"Isto tako očekujemo da međunarodne misije na Kosovu i Metohiji, predstavnici zemalja Kvinte, pre svih SAD, Velike Britanije i Nemačke, obaveste svoje Vlade i misije pri Unesku kako kosovske institucije vrše institucionalno nasilje nad Srpskom pravoslavnom crkvom i srpskim narodom, pri tom kršeći čak i sopstvene zakone", navodi se u saopštenju.

MINISTARSTVO: ZAUSTAVITI GRADNJU MAGISTRALE

Ministarstvo kulture i informisanja izrazilo je danas najdublju zabrinutost zbog navoda Eparhije Raško-prizrenske o velikim građevinskim radovima u blizini srpskog srednjovekovnog manastira Visoki Dečani i zatražilo da ti radovi odmah budu prekinuti.

U saopštenju se navodi da ovaj čin pokazuje da je manastir s pravom na listi ugrožene svetske kulturne baštine, kao i drugi srpski spomenici na Kosovu i Metohiji.

"Zahtevamo da se trenutno prekinu svi radovi koji narušavaju zaštićenu zonu, a od Uneska i od međunarodnih činilaca očekujemo da energično spreče slične akte na ovom i drugim mestima gde se javljaju nasilni gestovi", istaknuto je u saopštenju ministarstva.

Ministarstvo je, kako se podseća, ne jednom ukazivalo na neodrživost primene dvostrukih aršina u ovoj oblasti, pre svega na štetu srpskog nasleđa.


"Međunarodne konvencije treba da važe za sve pođednako, pa i za tzv. kosovske vlasti, a međunarodni činioci su u obavezi da ih primoraju na njihovo poštovanje", poručuje se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (65)

Bojan

26.05.2018. 16:21

Godinama oni mnogo toga rade namerno,pa i ubistvo Ivanovića ,da bi zastrašili i proterali Srbe, a svet ćuti.

Сара

26.05.2018. 16:32

Мора на време да се одреагује и да се спрече у својим намерама.

Алхемичар

26.05.2018. 16:34

Непризната косовска влада на најгрубљи начин крши закон и уништава имовину Епархије рашко-призренске.

Senka

26.05.2018. 16:39

Ovo je obicno svetogrdje kojem mi na zalost ne mozemo da stanemo na kraj, jer nemamo nikakvu moc nad Kosovom,a niko iz EU ne reaguje. Ocigledno jepotrebno da se nas visevekovni manastir, ostavstina Nemanjica srusi da bi oni reagovali.

Dana

26.05.2018. 16:43

Sramno je sta rade Siptari. Medjunarodne institucije moraju da reaguju inace ce unistiti ne samo srpsku vec i svetsku bastinu

maki

26.05.2018. 16:45

EU i medjunarodna zajednica mora ovo da spreci , visoki decani su pod zastito uneska i to mora da se sacuva

nikola vlahović

26.05.2018. 16:51

Sve dok je Kosovo i Metohija okupirano i dok nema Srpske vlasti u Pokrajini dotle će biti tako. Na okupirani deo Države Srbije treba najpre proterati okupatore, pa tek onda zavesti red i Zakon.

Чикириз

26.05.2018. 17:00

У манастиру Високи Дечани почива највећи заступник Срба пред Богом, свети Краљ Стефан Дечански!! Он са својим нетрулежним телом, које је Бог обдарио великом и благодатном силом штити цео српски род па ће наћи начина да заштити и манастир! И сами Албанци знају за Светог Краља! Боје га се и поштују!!!

Hercegov Grad

26.05.2018. 17:02

Sta to znaci,ako im nasa drzava gradi put preko Pristine do Tirane?!Grade puteve da bi drzavni neprijatelji i otimaci prostora srpskoh sto laske hodili i imali mogucnosti zaokruzivanja drzavnosti uz pomoc Srbije?!Svaka cast!

Ana

26.05.2018. 17:06

Ovo ne sme da im prodje. Manastir je pod zastitom UNESCO, ovde ne da mora da reaguje Evropa, vec svet!

Komsija

26.05.2018. 17:17

Komsije,polako,samo polako.A ja vas pitam,ko vam je dao te manastire,i kada vam ih dao?Pa vi ste na Kosovu od 1912,godine,ma Nalkanu ste od 8 veka,a manastiri stoje tu od 5 veka.Sta vam je ljudi,pa necete caljda da ih prisvajate bas tek tako.Sto dalje od tih nasih visera.Ali,i o tim manastirima cemo da razgovaramo.Nemojte da zurite.Necemo vam dati to nikako.Koristite jos malo,pa polako,vi znate.Kako vam nije sramota.

Branko P

26.05.2018. 17:18

Sa zapada nista novo, ono sto zapad misli izvodjaci radova su siptari, sto vada cuti sto ministri cute, oni treba da vriste, da je to slucano slucaj u Hrvatskoj culo bi se do Japana i Australije.Ali nasi "politicari" imaju mlogo mlogo prijatelja na zapadu i u EU. Sramota za ovako glasnu tisinu.Branko Kanada

Nemanja

26.05.2018. 17:54

E sada lepo kada dodju na Horgos i Batrovce njihovi autobusi,koji svakodnevno saobracaju,kao i njihovi sa Zapada,drzati ih po 10 sati.Tako se odgovara na silu.Silom.Oni jedino taj jezik razumeju.

Malisa

26.05.2018. 17:54

Pre cemo stici do nase svetinje. Mi nikada nismo tudju svetinju dirali. Bolje im je da to ne rade.

Gen52

26.05.2018. 21:14

@Ironija - "Ironija" Lepo si se potpisao. Da je tz država Kosovo ušla u UNESKO tek onda bi stradali naši istorijski spomenici, jer bi ih oni nipodaštavali i sve što je dasada uradjeno na zaštiti bili bi "puj pike nevaži" . No, očito tebi bi takvo nešto odgovaralo

Mili

26.05.2018. 18:49

Od tog veštačkog jugoslovenstva i bratstva i jednistva u RH ostalo 3,4milijarde konfeskovane-zaplenjene srpske imovine za ratnu odštetu a Srbi jadni tužili na svim sudovima u RH i EU i izgubili a za poglavlje 23(sudstvo) mora da se reši pitanje ratne odštete i granice da bi se to poglavlje zatvorilo a hrvati su izračunali da je sveukupna ratna šteta u srušenim gradovima i selima i minskim poljima koja se još čiste oko 280milijarde dolara...

ana

26.05.2018. 23:19

Ma njima je sve dozvoljeno i niko im nista ne moze, a da smo mi to uradili bilo bi svasta.

Maja

27.05.2018. 02:26

Nastavljaju Albanci sa svojim provokacijama i bezobrazlukom! Treba zastiti monahe i ne remetiti im njihov mir i molitvu, zato medjunarodne institucije trebaju sto pre da reaguju!

pile

27.05.2018. 06:12

Verujem da ce se nase istorijsko blago na KIM ipak sacuvati i da Brise nece dozvoliti njihovo skrnjavljenje.

Hana

27.05.2018. 07:27

Albanci misle da su neuništivi i da im niko ništa ne može! Ali ovo će im se obiti o glavu!

Komsija

27.05.2018. 08:48

Komsije,nama,na nasem Kosovu,sve je dozvoljeno,i niko,ama bas niko nema prava da se mesa u nase unutrasnje poslove.Sve sto vi cinite u vasoj Drzavi,mi cam se ne mesamo.I ovome mora doci kraj,da vi nikada ne spomenete vise Kosovo.Sve ima da radimo i da izgradimo,ono sto ste nam porusili 1999.Pa pokvareni ste bre.Manastiri bili su,i bice NASI.Necemo vam ih dati,pa makar svi izginulli.Novosti,objavite mi ovo neka citaju malo moje komsije

Vatro Marx

27.05.2018. 10:22

Ovaj terrorista pa i ostali vrsice pritisak i upotrebljavace sva sredstva da sto manje naseg naroda bude na tlo KIM. Nastavice istim ritmom, Vucic i ostali osudjuju preko medija , to nije dovoljni samo pricat mora se prijeci na delo, Gospodine Vucicu dokle je tvoje ovako ponasanjem ocekujes pomoc od zapada , stalno se zalis njima nista od tvoje molbe i zalbe.

sanja

27.05.2018. 10:45

Dirati u svetinju, ovakvo ponašanje Albanaca govori samo o njima i stepenu divljaštva i bezobrazluka.

sima

27.05.2018. 10:46

Provokacijama Albanaca, nikad kraja, mislim da svetska i evropska javnost, treba malo da obrati pažnju na ove poteze, te donesu odluku o sankcijama, koje bi promenile svest divljaštva...

Anja

27.05.2018. 12:21

Namera Albanaca je očigledna... uništavanje svetinje i provokacija Srbije. Treba zaustaviti i kazniti sve one koje su nalogodavci ovakvih akcija jer se iza svega krije narušavanje mira i kršenje zakona.