VREĐANjE ubijenog Olivera Ivanovića - taj incident obeležio je raspravu u sredu na Političkom komitetu u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) u Strazburu o trenutnoj situaciji na Kosovu i Metohiji.

- Poslanica kosovskog "Samoopredeljenja" Aida Derguti u svom izlaganju rekla je da je Ivanović ratni zločinac, da je bio povezan sa kriminalnim aktivnostima i da nije čudo što su ga ubili. To je, naravno, s naše strane izazvalo oštre reakcije i osudu. Strašno je i sramota je da se tako govori o čoveku koji je mučki ubijen - prenela je "Novostima" članica parlamentarne delegacije Skupštine Srbije Marija Obradović i potpredsednica PSSE, koja je učestvovala na ovom sastanku.

Obradovićeva nam je prenela da su govorili predstavnici skupština i iz Beograda i iz Prištine, da se uključio i jedan poslanik iz delegacije Albanije, ali da su ostali, i sa jedne i sa druge strane, osudili ovaj gnusni zločin.


Pročitajte još - Džozef: Moguće da su Rusi iza ubistva Ivanovića, Srbija sada treba da odustane od severa KiM

- Zatražili smo da se Beograd uključi u istragu. Kad uporno ne žele da se uključimo, imamo sumnje da se od nas nešto skriva - kaže Marija Obradović.

Član naše delegacije Žarko Obradović rekao je da je Ivanović bio dobar i tolerantan čovek i da je njegovo ubistvo produbilo strah među Srbima i nepoverenje prema Prištini. On je poručio da je Srbija tražila da učestvuje u zvaničnoj istrazi, jer je važno da se utvrdi ne samo ko je ubica, nego i ko je to ubistvo naručio:

- Priština je odbacio ovaj zahtev, kao što je odbila i da primeni Briselski sporazum potpisan pre skoro pet godina i osnuje ZSO. Kao što ne želi da se sudi počiniocima ratnih zločina i pokušava da ukine sud koji je za to i osnovan. Srba na KiM je sve manje i manje, jer se nerešavanjem otvorenih i za Srbe važnih pitanja podstiče iseljavanje. Ako se nešto ne promeni, veoma brzo Srba na Kosovu više neće biti.


Pročitajte još - Rama posle sastanka sa Vučićem: Albanija i Srbija zajedno u EU, ako Srbi priznaju Kosovo

On je naveo i da se zaboravlja da je Briselski sporazum ne samo dogovor Beograda i Prištine, već i deo zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU u čije ime je tada u potpisivanju Sporazuma učestvovala Ketrin Ešton.

- I zato, Srbija ne samo da ima obavezu, nego i pravo da učestvuje u rešavanju svih otvorenih problema, posebno bezbednosnih, kao što je ubistvo Ivanovića - poručio je Obradović.

SRAMNO Aida Derguti, Foto: Shutterstock

Rasprava vođena je povodom početka izrade novog izveštaja o stanju na Kosovu koji treba da napiše Španac Džordi Roka i koji za taj posao pred sobom ima dve godine. Izvestilac je poručio da treba što pre da ode na KiM da bi se lično uverio u situaciju koja tamo vlada.


BEOGRAD DOBIO POHVALE

U STRAZBURU je u sredu bio razmatran i radni dokument izveštaja o Srbiji na Komitetu za monitoring, na kome je predstavljena politička i ekonomska situacija.

- Srbija je pohvaljena da je napredovala u mnogim segmentima, da ide putem evropskih integracija i razvoja demokratskog društva u skladu sa konvecijama SE - istakla je šefica naše delegacije Aleksandra Tomić, koja je učestvovala na sastanku.