Koha: Sporazum Srbije i Kosova do 2019, Srbija u EU do 2025.

Tanjug

02. 12. 2017. u 23:01

Nova strategija EU za Zapadni Balkan predviđa da Srbija i Kosovo do kraja 2019. godine potpišu pravno obavezujući sporazum, piše prištinski list "Koha ditore".

Коха: Споразум Србије и Косова до 2019, Србија у ЕУ до 2025.


Nova strategija EU za Zapadni Balkan predviđa da Srbija i Kosovo do kraja 2019. godine potpišu pravno obavezujući sporazum, piše prištinski list "Koha ditore".

"Koha" navodi da je reč o optimističnom scenariju EK, po kojem će Srbija i Crna Gora biti članice Unije do 2025. godine, ali i da će pregovori o pridruživanju početi i sa drugim zemljama u regionu - Albanijom, BiH, Kosovom i Makedonijom.

"Do 2019. godine Kosovo i Srbija će postići sveobuhvatnu normalizaciju odnosa u obliku pravno obavezujućeg sporazuma, koji je osnovni uslov za obe zemlje na putu evropskih integracija", navodi se u tekstu.

U tekstu piše i da će do 2019. BiH dobiti status zemlje kandidata za članstvo, a Albanija sprovesti pet reformskih prioriteta, uključujući reformu pravosuđa.

Navodi se i da će Makedonija postići opipljive reforme, ali i da će morati da reši spor sa Grčkom.

"Na kraju ovog procesa, 2025. godine, sve zemlje u regionu će pokrenuti ili čak primeniti sveobuhvatne i ubedljive reforme u ključnim oblastima vladavine prava, regionalne saradnje i pomirenja", piše prištinski dnevnik.

Glavni urednik "Kohe" Agron Bajrami ranije danas na Tviter nalogu napisao i da bi ovo trebalo Srbiji da otvori put ka EU, kojoj bi u tom slučaju pristupila 2025. godine.

"Novi nacrt strategije Evropske komisije za proširenje Zapadnog Balkana predviđa da Kosovo i Srbija do kraja 2019. godine imaju pravno obavezujući sporazum, što će otvoriti put za pristupanje Srbije Uniji do 2025. godine, kao i jasan put evrointegracijama Kosova", napisao je Bajrami.

On je na Tviteru naveo i da nacrt strategije ima 12 strana, da je datiran na 8. novembar i da ima dosta informacija, procena, uslova i rokova za sve zemlje Zapadnog Balkana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Steva

02.12.2017. 23:19

Moje proročanstvo je da će SAD da se raspadne, da će Evropa da se pomiri sa Rusijom i formirati jednu unuju.

Milivoje

03.12.2017. 07:16

@Steva - Upravo suprotno - raspašće se EU i rasparčaće je SAD i Rusija. Ne treba biti nogo upućen pa naslutiti sled događaja. Istok Evrope ide ponovo Rusiji , a zapad SAD kao 45. Mir u kući. Srbiji daleko više odgovara raspad EU od raspada SAD. Raspad EU znači povlačenje EU sa Balkana, koji onda direktno preuzimaju Amerikanci i Rusi, što nama više odgovara. Srbi zbog 1999 misle da im je SAD najveći problem ali realno i na terenu je to danas EU. SAD, su predale Balkan EU na upravljanje a rezultat vidimo.

darko

03.12.2017. 07:29

@Steva - Bez obzira na trenutne odnose Rusije i EU,mislim dan nikada neće doći do nekog jačeg ujedinjenja jer je uvek u pitanju pravoslavlje i katoličanstvo i posle svih priča o demokratiji i ekonomiji suština dođe na versku priču,Nikada englezi,francuzi i nemci neće prihvatiti Rusiju kao punopravnu,Neću da proričem ali mi je želja da budemo što dalje od EU fašista.

deki dobrovoljac

03.12.2017. 03:04

neznam zasto se albanci uzbudjuju.ulaskom Srbije u EU i kosovo kao sastavni deo iste ulazi u uniju sta tu njima nije jasno .Treba samo da se potpise sporazum izmedju Bg i Pristine kada se kosovo vraca pod kontrolu Srbije i reseno neznam sta tu kome nije jasno.

Lala iz Banata

03.12.2017. 07:55

Titula bez rezultata ne daje priznanje. A rezultat bez titule daje rezultat pa tek onda priznanje. A vama poznato je, predlog procesa izvuci Srbiju iz politicke krize, par godina unazad koji sam predao EP, jednoglasno je prihvacen.