Izabrana kosovska vlada, Haradinaj premijer, Srbima tri ministarstva

D. Zečević / Agencija

09. 09. 2017. u 20:06

Изабрана косовска влада, Харадинај премијер, Србима три министарства

foto Skupština Kosova

Izabrana nova kosovska vlada, sa Ramušem Haradinajem na mestu premijera. Goran Rakić: Opstanak Srba na Kosmetu ostaje cilj za koji se borimo

Na vanrednoj sednici kosovske Skupštine koja je počela u popodnevnim satima izabrana je nova kosovska Vlada na čelu sa premijerom Ramušem Haradinajem.

Za izbor Haradinaja na mestu premijera glasalo je 62 poslanika, uključujući i poslanike Srpske liste, dok su glasanje za izbor nove Vlade bojkotovali poslanici pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova bivšeg premijera Ise Mustafe.

Inače, vanredna sednica Skupštine za izbor nove Vlade počela je bez prisustva poslanika Srpske liste koji su juče popodne imali sa direktorom Kancelarije za KiM, Markom Đurićem.

Pre izbora vlade, novi premijer Ramuš Haradinaj izneo je ekspoze u kojem je između ostalog rekao da dijalog sa Beogradom nema alternativu i da će biti nastavljen.

- Buduća Vlada biće Vlada svih građana Kosova - rekao je novi premijer koji se u selu svog ekspozea obratio i na srpskom jeziku rekavši da Albanci poštuju sve žitelje Kosova i da se to odnosi i na Srbe poručivši da će raditi na jačanju poverenja sa Srbima, radi zajedničkog života.

Napominjući da se Kosovo nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji i da je Kosovu otežan put ka EU, Haradinaj je rekao da će se to promeniti.

Inače, kabinet Ramuša Haradinaja pored premijera, ima pet zamenika premijera i 21 ministarstvo.

Srpska lista vodiće tri resora - Ministarstvo za povratak i zajednice, Ministarstvo za lokalnu samoupravu i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja. Dobiće i šest pomoćnika ministara.

Partija Kadrija Veseljija, Demokratska partija Kosova, u novoj vladi imaće šest ministarstva i zamenika premijera, Alijansa za novo Kosovo Bedžeta Pacolija dobiće četiri ministarstva i prvog zamenika premijera, Inicijativi za Kosovo Fatmira Ljimaja pripašće tri ministarstva. Nesrpske i nealbanske zajednice dobiće Ministarstvo javne administracije i ministarstvo bez portfelja.

PROČITAJTE JOŠ: Srbima i resor poljoprivrede

U kraćem obraćanju poslanicima Haradinaj je deo izlaganja govorio na srpskom.

Ministri su odmah zatim položili zakletvu.

Pre zasedanja Skupštine Kosova, jutros, poslanici Srpske liste su u Beogradu razgovarali sa Markom Đurićem, direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

PROČITAJTE JOŠ: Kurti: Kosovo je talac Srbije; Haradinaju Kosovske bezbednosne snage

- Predstavnicima Srpske liste preneo sam podršku Vlade, institucija, predsednika i čitavog srpskog naroda u njihovoj borbi za opstanak na KiM - rekao je posle sastanka Marko Đurić.

Srbi na Kosmetu neće, naglasio je Đurić, ostati sami u teškom vremenu u kojem se nalazimo, kao što nisu bili sami ni juče i kao što neće biti sami ni sutra.

Goran Rakić, predsednik Srpske liste, ponovio je da će ova lista sve odluke donositi u konsultacijama sa Beogradom i u interesu srpskog naroda na Kosmetu.

- Opstanak Srba na Kosmetu je suštinsi cilj za koji ćemo se boriti, zalažući se za bezbednost, bolji život, odnosno bolji ekonomski položaj našeg naroda - rekao je Rakić.

I ostali predstavnici Srpske liste ponovili su da ne postoji drugi način da se izbore za interese srpskog naroda u pokrajini osim učešća u kosovskim institucijama.

- Mi ne možemo da utičemo na izbor albanskih predstavnika, odnosno na to za koga će Albanci glasati, ali će zato naši predstavnici, izabrani većinom glasova našeg naroda na Kosmetu, nastojati da se kroz institucije izbore za suštinski bolji život svog naroda u pokrajini - poručio je Igor Simić, poslanik i portparol Srpske liste.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (26)

Batko

09.09.2017. 20:39

i tako je izabtana niva demokratska vlada kosova bez rasprave, vazno je da ima podrsku amerike i nemacke ostali mogu da se slikaju.

Miodrag

09.09.2017. 20:45

Najbitnije je da je ovaj potez zaustavio aljbina Kurtija, a Haradinaja doveo u zavistan položaj od Srpske liste i Srba.

vlada

09.09.2017. 21:32

Mi "njima" crvenu poternicu za zločincem Haradinajem, a oni nama šalju "premijera"! To prevazilazi licemerje, cinizam, ruganje zvaničnoj politici - to je ZLOČIN, gospodo iz EU!

Sanja

09.09.2017. 21:47

Haradinaj jeste zlikovac ali postoji i ona narodna , prijatelje drzi blizu a neprijatelje jos blize.Potez Srpske liste je hrabrost i pokazatelj da su odgovorni srpskom zivlju na Kosovu i Metohiji.

Milka

09.09.2017. 21:51

Verovatno postoji opravdan razlog zasto je Srpska lista podrzala Haradinaja za premijera KIM. Ipak oni su ti koji tamo zive i rade , pa i znaju sta je za sve njih najbolja opcija. Srpska Vlada nece im uskratiti svoju podrsku jer mi uvek brinemo za svoj narod !

Владица

09.09.2017. 21:52

Шта траже ови наши са тим зликовцем,срамота за Србију,крвника да подржимо,страшно!!

UčK

09.09.2017. 22:05

Bravo Srbi, e sad pametno da vam ne ukinu i ta 2-3 mandata koje ste jedva dobili na poklon! Čestitamo!

A ne drzaci svece

09.09.2017. 22:34

Garancija uspesnog socijalnog sistema, i dostojanstva vredan zivot zavisi od slobode izbora.

Стефан

09.09.2017. 22:52

Срећно и дуговечно, коначно помирење два братска народа!

Nenad

09.09.2017. 23:52

Haradinaj Premijer. Jer taj dosao bez pitanja EU?? I Srbija hoce u EU?? Ko tu voli Srbe?? Narod ili Vlast.??? Jadni Narod. Vataj ga na prevaru da imas Vlast.

Kale

09.09.2017. 23:52

Nadam se da novi premijer nece dugo potrajati... da ce poceti da mu se sudi za ratne zlocine koje je pocinio... I nadam se da ce predsednik Srbije pomoci srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

Косовац

10.09.2017. 12:52

@Kale - И ми се надамо, нада последња умире...

Хедона

09.09.2017. 23:52

Srpska lista vodiće tri resora - Ministarstvo za povratak i zajednice, Ministarstvo za lokalnu samoupravu i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja. Dobiće i šest pomoćnika ministara.Коначно могу да се на тим положајима изборе за свој народ на КиМ.

iz glave

10.09.2017. 13:18

ко ће овакве да нас подржи и помогне ... кужни смо и самом Богу