Miroslav Parović: Klizimo ka anarhiji

07. 04. 2017. u 14:47

I sam već duži niz godina pričam i pišem o atmosferi referenduma u matrici "ua-ura Vučić", što je već oproban mehanizam za duvanje balona društvene krize i pravljenje polarizacije

Мирослав Паровић: Клизимо ка анархији

Miroslav Parović

VIŠE je nego jasno da su navodno spontani protesti u gradovima širom Srbije u stvari vrlo brižljivo spremani i dosta dobro organizovani. I sam već duži niz godina pričam i pišem o atmosferi referenduma u matrici "ua-ura Vučić", što je već oproban mehanizam za duvanje balona društvene krize i pravljenje polarizacije.

Takođe, u ovoj izbornoj kampanji bilo je više nego očigledno da se fenomen Belog pravio s ciljem društvene i političke regrutacije inače slabo aktivnog mladog sveta, a na šta sam opet jedini reagovao i sa svojim timom pokušao da tako nešto sprečim.

Sada kada iz dana u dan tonemo u postizbornu krizu, u kojoj je u nekoliko dana već relativizovan izborni rezultat tako da je gotovo postalo nevažno da li je Aleksandar Vučić imao pedeset i pet, a ja 0,4 odsto glasova, svi skupa moramo staviti prst na čelo i zamisliti se kuda sve to vodi.

Mislim da stanje lagano klizi ka anarhiji, što je, pored beznađa, najgore stanje u kome neko društvo i država mogu da se nađu. Rešenje za takvo stanje definitivno nije zabijanje glave u pesak već novi društveni dogovor u kome se mora uvažiti potreba promene pre svega vrednosnog sistema, uz neophodno ozdravljenje političke scene.

Mi danas gotovo da i ne možemo da se na izborima takmičimo u programima i idejama, već se sve svelo na političko preduzetništvo ili na takmičenje u tome ko će na vulgarniji način uvrediti političkog protivnika.

Kao neko ko ne želi da učestvuje niti u anarhiji niti u ovako postavljenom sistemu, ostaje mi da javno pozovem da svih nas jedanaestorica koji smo učestvovali na izborima za predsednika Srbije sednemo za isti sto i za početak sprečimo dalju eskalaciju ulice. Naredni korak koji svako odgovoran mora da uradi jeste da svim snagama pokrene proces menjanja sistema, i to ne revolucijom, već vrednosnom evolucijom.

Miroslav Parović, Narodni slobodarski pokret

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Branislav

07.04.2017. 14:50

samo se ti ne javljaj...0.3% podrske..a zadatak mu je bio samo da oduzme glasove Dverima, Stamatovicu i DSS...

Mila

07.04.2017. 21:08

@Branislav - ...to,koliko je njima mogao "oduzeti" ne može da stane ni "za zub"...ajde smišljajte nešto bolje za parlamentarne...nemoj da mi opet kukate i kmečite...a,biće tako...

Branislav

07.04.2017. 15:02

Jel to kaze ovaj koji nije skupio ni 1% glasova? I ovi sto arlaucu po ulicama ne znam samo za cije babe zdravlje. Bilo je glasanje, Vucic je oduvao sve, kraj price. Nisam naprednjak al sam realan. Pored ovakvih jadnika iz opozicije Vucko ce da vlada dok je ziv. I nismo za bolje kakav smo narod.

Bane

07.04.2017. 15:14

A zašto bi bilo koga bio briga šta o bilo čemu misli Parović? Simptomatično je da neko ko je osvojio 0.3% glasova dobija mesto u medijima (pri čemu ne mislim samo na Novosti). Radi se o čoveku koji je razbio poslaničku grupu Dveri u Novom Sadu da bi SNS dobio većinu i gradonačelnika. Što bi Antonić rekao- kovertlija.

ostaobezposla

07.04.2017. 15:20

@Bane - Kolko vidim vladajuća partija je imala najmanje 3 ili 4 predsedničih kandidata ! ?

suncica

07.04.2017. 18:09

@Bane - Zato sto je bitno sta svako od nas misli, bez obzira na kandidaturu, osvojen % i sl. Svi smo gradjani iste zemlje. To sto neko ima nebrojeno puta veci % osvojenih glasova ne znaci da me njegovo misljenje vise zanima.

Читалац

07.04.2017. 15:37

Браниславе, кажеш да је његов задатак био да узме гласове Дверима....Питам шта да се уједине гласови свих кандидата, осим Вичићевих, шта би било? Да не помоњем да се његових 0,3% додели Дверима, да ли би они имали запажен резултат?

Вилогорски

07.04.2017. 15:41

Толеранција и нечињење доводе до гомилања гнева незадовољних који може прерасти у анархију. Јер огроман број грађана је незадовољан.Крупни друштвени проблеми се не смеју и даље гурати под тепих, већ их под хитно решавати. Дриштвени проблеми се не решавају и довечће до експолозије гнава народа. То јасно говори број неизашлих бирача.Ипак, само је питање времена када ће снажни духови сломити авети демократије и када ће се воља за моћ појавити у другачијим облицима.

suncica

07.04.2017. 18:06

Cini se da je iz iste "kuhinje" organizovana i pobeda i poraz i protesti.Nema "fenomena Belog". Beli je OGLEDALO. Ko se video, video. To je bila poruka.Ne volim nerede, ali tezim pravdi i istini. I svako na to ima pravo. Mora imati.

Žika

07.04.2017. 18:08

Koliko ova država ima ovakvih kvazipolitičara i odakle ih vadi samo...,a nigde dobro plaćenih radnih mesta za običan narod?