Imaće preča posla

R. OGNjANOVIĆ

23. 10. 2005. u 18:23

I u SRS sumnjaju u uspeh još jedne njihove inicijative za opoziv predsednika Srbije. Skeptičan i Ivica Dačić, još jedan potpisnik predloga za smenu. Novi razlozi za opoziv i osnivanje Narodne kancelarije i poziv papi da poseti Srbiju. Demokrate se vraćaju u

BEOGRAD - Još jedan pokušaj poslanika Srpske radikalne stranke, drugi u poslednjih godinu dana, da u Narodnoj skupštini pokrenu pitanje opoziva aktuelnog predsednika Republike Borisa Tadića mogao bi da propadne - u startu.
Svesni odnosa snaga u parlamentu, radikali ni sami ne očekuju da će njihov predlog, "ojačan" potpisima poslanika SPS, naići na odobravanje ostalih parlamentaraca.
Aleksandar Vučić, generalani sekretar i narodni poslanik SRS, ocenu da će Skupština Srbije odbiti njihovu inicijativu, odnosno da će vladajuće stranke glasati protiv toga da se rasprava o Tadiću uopšte uvrsti u dnevni red, ovako komentariše:

- Očekujemo neko glupo objašnjenje, na primer, da kažu kako imaju pametnija posla, kao što je donošenje zakona o dopingu ili antidopingu - kaže Vučić.
Skeptičan je i još jedan potpisnik predloga - Ivica Dačić.

- Konkretni razlozi i nisu bitni, jer mi smo principijelno za opoziv Borisa Tadića - poručuje Dačić i uverava da ovakav stav dele oba krila podeljenog SPS i da je upravo to jedno od pitanja o kojima sigurno misle isto.
Dačić kaže da ovaj predlog svakako ne može biti predmet skupštinskog izjašnjavanja pre sredine novembra, jer je u toku redovna sednica sa 17 tačaka dnevnog reda.
Zahtevu za njegov opoziv, koji je u prethodnoj verziji bio obrazložen štetnošću Tadićeve odluke da kosmetske Srbe pozove da izađu na tamošnja birališta, dodat je još jedan stari "greh" - navodno neustavno osnivanje Narodne kancelarije. Spisku je, u međuvremenu, dodato i ovo: Tadić je pozvao papu u goste, a da nikog nije pitao.
Nije pomoglo ni podsećanje portparola DS Đorđa Todorovića da je predsednik Tadić pre nedavne posete papi Benediktu DžVI "samo preneo poruku o kojoj se prethodno dogovorio sa srpskim patrijarhom Pavlom".
Predsednik Izvršnog odbora DS i poslanik Marko Đurišić, na pitanje hoće li predlog SRS vratiti demokrate u skupštinske klupe, pošto su najavili povratak samo "kad u pitanju budu držani i nacionalni interesi" i - da li je za njih ovo jedan takav povod, kratko je odgovorio da će danas na sastanku poslaničkog kluba demokrate raspravljati upravo o ovome.


VLAST NIJE "ZA"
PREDSEDNIK G 17 plus Miroljub Labus izjavio je, još kada je SRS najavila da će pokrenuti ovakvu inicijatuvu, da ova vladajuća stranka neće glasati "za".
- Ovakva inicijativa je neozbiljna u trenutku kad skupština treba da raspravlja o bitnijim stvarima - rekao je Labus.
Da se ni ostatak vladajuće koalicije neće upustiti u ovakav politički eksperiment može se zaključiti ako se uzmu u obzir apatija birača u Srbiji i izuzetno komplikovana procedura za opoziv predsednika.


KOMPLIKOVANO
PREMA članu 188 skupštinskog poslovnika, kad parlament prihvati da se na dnevni red stavi ovakav predlog, Odbor za ustavna pitanja razmatra razloge koji su navedeni za pokretanje postupka i o tome podnosi izveštaj Narodnoj skupštini. Posle toga, otvara se pretres na sednici parlamenta i donosi odluka o predlogu za pokretnje postupka.
Čak i da se dve trećine narodnih poslanika izjasni da je predsednik prekršio Ustav, konačnu reč daju građani. On je opozvan tek onda kad za takvu odluku glasa većina od ukupnog broja birača. Ako ga građani ne opozovu, raspušta se Narodna skupština.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije