ADVOKAT OPTUŽENOG POLICAJCA TVRDI: Napakovali su slučaj nagrađenom inspektoru

M. ROGAČ

20. 03. 2019. u 14:05

Početak suđenja optuženom Dejanu Joviću koji se tereti za trgovinu uticajem

АДВОКАТ ОПТУЖЕНОГ ПОЛИЦАЈЦА ТВРДИ: Напаковали су случај награђеном инспектору

Dejan Jović

OVAJ krivični postupak je počeo tako što je neko iz nekih razloga odlučio da "napakuje" Joviću i počisti ga iz MUP zbog njegovih sjajnih rezultata. Posle šest meseci danonoćnog prisluškivanja svih razgovora i praćenja, pincetom je istrgnut samo jedan razgovor iz Jovićeve reči - "nemoj da tučeš nekog nesrećnika koji treba da ti dođe".

Ovo je u svom uvodnom izlaganju u sredu rekao advokat Veljko Delibašić, branilac Dejana Jovića, inspektora koji se tereti za trgovinu uticajem. Pored njega, na optuženičkoj klupi je policajac iz PS Zvezdara Bojan Mijović, okrivljen za zloupotrebu službenog položaja. Jović je u vreme hapšenja, decembra prošle godine, bio zamenik načelnika Trećeg odeljenja, a sumnjičio se da je navodno zvao Mijovića i rekao mu da ne preduzima mere prema S. S. u slučaju navodnog porodičnog nasilja. I Jović i Mijović su u sredu pred beogradskim Višim sudom rekli da - nisu krivi.Pročitajte još:ISTRAGA OKO UHAPŠENOG POLICIJSKOG INSPEKTORA: Jović, za prijatelja, proveravao radnike

- Tom čoveku S. S. je prethodno veče u stanici, kada je hteo da zove advokata, pretio batinama neki policajac u civilu. Dejan Jović je dobronameran i obrazovan, i Mijoviću je rekao "aj', molim te, saslušaj i priču ovog čoveka" - nastavio je Delibašić, dodajući da se zna da se u policiji nekad dobiju batine.

Advokat pojašnjava da je žena B. I., koja je zvala policiju, rekla da joj se S. S. - "neprimereno obratio kada su se sreli".

- Niz naredbi na osnovu kojih prisluškuju Jovića, donosi se na osnovu teze o tome kako se sumnja da Jović daje i prima mito, te otkriva informacije organizovanim kriminalnim grupama. U izveštaju MUP, koji predlažem kao dokaz, detaljno se navodi koga je tačno Jović sreo, s kim je pričao i informacije koje je prosledio svojoj službi. Ne da nije utvrđeno da nema ni indicija kako Jović zloupotrebljava položaj, već samo čvrsti dokazi da je uspešno rešavao zločine - naveo je Delibašić.


Pročitajte još:Inspektor pao jer je pomagao nasilniku?Odbrana je istakla da su naredbe o prisluškivanju sporne, bez materijalnog osnova, kao i zahtevi koje je MUP tada slao Tužilaštvu za organizovani kriminal. Kao dokaz su predložili i radnu karakteristku o Dejanu Joviću od 11. januara ove godine, koja svedoči o policajcu koji je dobio orden borca, a šest puta je proglašen za najboljeg policajca u Srbiji. Uključujući i 2018, iste godine kada je uhapšen.

Viši sud u Beogradu Foto A. Stanković

Između ostalog, odbrana je zatražila da sud prikupi svu dokumentaciju u vezi sa merama i naredbama o nadzoru koje je u slučaju Jovića, doneo sudija za prethodni postupak. Pritom, kako kažu, nisu postojali osnovi sumnje, neophodni za takve odluke. Ipak, nakon prva tri meseca praćenja, usledila je nova odluka o nastavku tih mera. Dela koja su navođena u naredbama, ističu advokati, danas se pak ne nalaze u optužnici. Tužilaštvo je ove zahteve odbacilo uz argument da bi analiza materijalnih odluka tužilaštva i suda u slučaju naredbi za prisluškivanje Jovića, predstavljalo ulaženje u preispitivanje odluka državnih organa, rekao je zamenik tužioca Predrag Ćetković.

Branioci su kao dokaz predložili i kompletnu dokumentaciju o slučaju S. S. i B. I. Suđenje se nastavlja 15. maja.

JAVNOST IPAK PRISUTNA

ODBRANA je tražila na početku glavnog pretresa da se isključi javnost, što je sudija Zoran Ganić zasada odbio.

- Koristićemo dokumentaciju, koja je označena kao strogo poverljiva, analize akcija i razgovora policijskih funkcionera - naveli su branioci, komentarišući da su oni koji su "isfabrikovali postupak i oklevetali Jovića, svoje izmišljotine danima dozirano dostavljali novinarima".

DECEMBARSKE AKCIJE

U VIŠE akcija sredinom decembra prošle godine, kako je tada saopštio MUP, uhapšeno je 10 osoba, dok je protiv četiri podneta krivična prijava u redovnom postupku. Među privedenima su bili trojica policajaca, bivši rukovodilac u "Telekomu Srbija", ovlašćeno lice Sindikata železničara Srbije, nekadašnji rukovodilac Komercijalne banke...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Niko

20.03.2019. 14:23

treba proveriti samo jednu stvar.sta ima tacno ima on i njegova uza i dalja porodica...naravno i zenina uza i sira porodica...pa na kraju i svi blizi i dalji přijatelji,detaljna provera porekla para

Hercegov Grad

20.03.2019. 15:18

Nije to jedini ispektor ili policajac kojima se pakovalo, zato sto nisu hteli da rade protiv zakona i po nagovoru korumpiranih staresina!