U NAREDNIH mesec dana trebalo bi da počne izgradnja južnokorejske fabrike za proizvodnju kablova u industrijskoj zoni Guberaš u Smederevskoj Palanci. Reč je o investiciji kompanije "Kjungšin kejbl", vrednoj blizu 20 miliona evra, koja bi već naredne godine trebalo da zaposli od 700 do 1.000 radnika.

Memorandum o saradnji Opštine i južnokorejske kompanije, predviđa da će se ovde proizvoditi delovi za tradicionale automobile, ali i komponente za električne baterije, koje će pokretati automobile. Reč je, naime, o proizvodima visoke tehnologije, koji predstavljaju budućnost automobilske industrije.

Kako je najavio predsednik Opštine Nikola Vučen, izgradnja nove fabrike trebalo bi da počne najkasnije do 15. juna.

- Uskoro ćemo postati najveće gradilište u ovom delu Srbije. Na mestu gde je do pre godinu dana bilo smetlište, za godinu dana radiće 1.000 Palančana. Svoje mesto pod krovom fabrike pronaći će mnogo mladih inženjera i drugih struka, koji će zajedno sa našim prijateljima iz kompanije "Kjungšin kejbl" graditi budućnost u automobilskoj elektro-industriji - izjavio je Vučen.

Vučen je saopštio da će polaganju kamena temeljca prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prema do sada saopštenim informacijama, strani investitor opredelio se za ovu lokaciju zbog dobre logističke pozicije i obezbeđene infrastrukture industrijske zone. Ovo je najveća investicija u ovoj opštini posle duže od decenije.

Inače, "Kjungšin kejbl" jedna je od kompanija "Kjungšin grupe", koja proizvodi auto-delove i isporučuje ih, uglavnom, kompanijama "Hjundai", "Kija motors", "Volvo", "Folksvagen".

Glavna poslovna oblast ove kompanije proširena je sa automobilskih i industrijskih žica i kablova na proizvodnju auto-delova za visokonaponska i niskonaponska električna vozila.

ZA NOVO TRŽIŠTE U EVROPI

"Kjungšin grupa" poseduje poslovne lokacije širom sveta. Do sada je glavno tržište bilo u Koreji i Kini. Od 2018. godine počelo je poslovanje u Evropi, na čijem je tržištu sve zastupljenija, i to je glavni razlog zašto želi da napravi čvorište za Evropu u Srbiji.