CNN o Er Srbiji, na stogodišnjicu kompanije: Vek najvećeg regionalnog avioprevoznika, opstanak uprkos svemu

Novosti Online

15. 10. 2019. u 19:00

ЦНН о Ер Србији, на стогодишњицу компаније: Век највећег регионалног авиопревозника, опстанак упркос свему

Ilustracija

Naša kompanija na osmom je mestu najstarijih avio-kompanija na svetu i još radi, a mnoge avio kompanije nisu preživele
JEDNA od najvećih globalnih medijskih mreža CNN, u tekstu koji prenosi i na naslovnoj stranici svog portala, izdvojila je najstarije svetske avio-kompanije i tom prilikom dala veliki prostor i srpskom nacionalnom avio-prevozniku uz osvrt o osnivanju i razvoju. Navodeći da u godini u kojoj industrija proslavlja vek postojanja, mnoge kompanije nisu preživele, CNN podseća na kompanije koje i danas posluju. Tako se Er Srbija našla na osmom mestu najstarijih avio-kompanija na svetu.

U tekstu se podseća da je godina osnivanja 1927. i predstavlja kako je izgledao životni put sada najvećeg avio-prevoznika u regionu, koji danas leti na 61 destinaciju sa svoja dva matična aerodroma u Srbiji.

Osnovan kao Jugoslovenski Aerotransport 1927. godine, samo tokom prošle godine prevezeno je 2,5 miliona putnika. Er Srbija potiče od nekoliko aviokompanija koje su bile nacionalni prevozioci Jugoslavije (odatle potiče njen kôd JU), počevši sa Aeroputom u 1927. i Jat Airwaysom iz 1948.

PROČITAJTE JOŠ - Er Srbija već širi krila

U godinama hladnog rata, JAT je razvio široku saobraćajnu mrežu, sa opremom uvezenom kako iz istočne tako i iz zapadne Evrope, u skladu sa pozicijom Jugoslavije kao nesvrstane zemlje.

Posle raspada Jugoslavije, JAT je postao nacionalni prevozilac Srbije.

Godine 2013. Etihad je otkupio 49% udela u kompaniji, koja je zatim započela veliki proces rekapitalizacije i promene imena kojim se transformisala u Er Srbiju.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije