Prelaz Preševo-Tabanovce čeka jasan smer

Z. R.

subota, 31. 08. 2019. u 18:02

Прелаз Прешево-Табановце чека јасан смер

Foto Dušan Stojaković

Na granici Preševo-Tabanovce uklanjaju se znakovi koji zbunjuju. Biće postavljena svetlosna signalizacija

NA zajedničkom prelazu Preševo-Tabanovce, na ulasku u Srbiju iz Severne Makedonije još nije postavljena odgovarajuća signalizacija, ali će uskoro biti uklonjeni stari znakovi koji zbunjuju vozače, kažu u Direkciji za imovinu, reagujući na tekst "Novosti". Problem za vozače je nastao, jer na srpskoj granici nisu usklađena obaveštenja koje su trake otvorene za prolaz, a koje nisu.

Ostale su stare oznake, koje sugerišu da autobusi prilikom izlaska iz Severne Makedonije i ulaska u Srbiju treba da idu u desnu traku. Međutim, oni moraju da idu u krajnju levu liniju, što stvara priličan haos kada pokušaju da se "prestroje" i prepreče između putničkih vozila.

- Stara signalizacija na GP "Preševo" nije u funkciji i biće demontirana u najkraćem roku - kaže Ljiljana Milutinović, načelnik Odeljenja za opšte poslove u Republičkoj direkciji za imovinu. - Novopostavljena svetlosna signalizacija data je na upravljanje pograničnim službama, odnosno X strelica. To je privremeno rešenje dok se ne uradi projekat dogradnje nadstrešnice.

U Direkciji objašnjavaju da će na zajedničkom kontrolnom prelazu biti postavljena svetlosna signalizacija sa siluetama vozila po kategorijama. Postupak javne nabavke za izradu usluge dogradnje nadstrešnice na graničnom prelazu Preševo je u toku i otvaranje ponuda je u septembru ove godine.

PROČITAJTE I:JEDNA CARINA ŠTEDI I VREME I NOVAC: Počeo sa radom prvi integrisani prelaz (FOTO/VIDEO)

- Projekat, između ostalog, predviđa i trajnu horizontalnu, vertikalnu i svetlosnu saobraćajnu signalizaciju - navodi Milutinovićeva. - Nakon izdavanja građevinske dozvole Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, započeće radovi čiji je završetak predviđen do kraja ove godine. Od marta, kada je Direkcija preuzela upravljanje drumskim graničnim prelazima, kao jedan od organa u sistemu integrisanog upravljanja državnom granicom, maksimalno smo posvećeni i ulažemo velike napore da u okviru raspoloživih budžetskih sredstava za ove namene, unapredimo stanje na graničnim prelazima.

SARADNjA

SRBIJA i Severna Makedonija su od ponedeljka uvele zajedničku carinu na graničnom prelazu Preševo - Tabanovce. Novi način organizacije trebalo je da smanji gužve i čekanje. Integrisani granični prelaz je rezultat Sporazuma o uspostavljanju zajedničkih kontrola na međunarodnom graničnom prelazu Preševo - Tabanovce, preko koga se odvija promet putnika i svih vrsta robe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije