ЈЕДНА ЦАРИНА ШТЕДИ И ВРЕМЕ И НОВАЦ: Почео са радом први интегрисани прелаз (ФОТО/ВИДЕО)

Ј. Стојковић

26. 08. 2019. у 10:31

ЈЕДНА ЦАРИНА ШТЕДИ И ВРЕМЕ И НОВАЦ: Почео са радом први интегрисани прелаз (ФОТО/ВИДЕО)

Брнабићева и Заев јуче у Табановцима Фото Танјуг

Премијери Србије и Северне Македоније отворили први интегрисани прелаз у овом делу Европе. Заједничка контрола преполовиће чекање

ПРЕМИЈЕРИ Србије и Северне Македоније Ана Брнабић и Зоран Заев означили су данас на Табановцима почетак рада првог интегрисаног граничног прелаза у овом делу Европе. Заједно у истом простору сада раде српски и македонски цариници и полицајци, што ће преполовити чекање. Према првим проценама, заједничка контрола могла би привреди да донесе уштеде од око осам милиона евра годишње.

Српска премијерка је нагласила да је ово почетак регионалне сарадње на Западном Балкану.

- Ово није важан дан само за Србију и Северну Македонију, ово је потенцијално нови почетак за економску, трговинску и регионалну сарадњу на Западном Балкану. Али, да би ово био прави нови почетак, нама је потребна политичка храброст и визија, да гледамо у будућност - рекла је Ана Брнабић.

Премијерка Брнабић је подсетила да данас имамо велике изазове због практичне директне суспензије ЦЕФТА споразума од Приштине и одлуке да се уведу таксе на робу из централне Србије и БиХ, у новембру 2018. године.

- Ова одлука је у основи уздрмала све регионалне споразуме и од тада, као последица тога, регионална сарадња иде силазном путањом. Због тога је потребна храброст и политичка одговорност и да одемо корак даље од политичког популизма и да се фокусирамо на интересе грађана и привреде - рекла је Брнабићева.

Премијер Северне Македоније Зоран Заев рекао је да на овај начин Северна Македонија и Србија успостављају заједничку контролу прелазака путника и робе, па поред завршетка значајне путне инфраструктуре, интегрисани гранични прелаз представља последњу фазу у унапређивању услова за размену робе.

Фото Танјуг


- Прошле године на овом граничном прелазу прошло је око 200.000 камиона, а ове године се очекује повећање од 30 одсто, односно око 260.000 камиона. Биће убрзан проток робе и људи, а чекање на граници ће се смањити за пола, а биће скраћено и време за царинске поступке - нагласио је Заев.

Према његовим речима, уз дигитализацију, уштеда за привреднике биће годишње око осам милиона евра. Он је на крају закључио да ће ово бити пример успешне сарадње двеју земаља и захвалио председнику Александру Вучићу, Влади Србије и премијерки Ани Брнабић на реализацији пројекта, од ког ће користи имати и привреда и грађани.

Фото Ј. Стојковић

СВЕ ЗАВРШЕНО ЗА ГОДИНУ

Почетком септембра прошле године председник Србије и македонски премијер срели су се између српске и македонске границе и најавили отварање интегрисаног прелаза. Интегрисани гранични прелаз је резултат Споразума о успостављању заједничких контрола на међународном граничном прелазу Прешево - Табановце, преко ког се одвија промет путника и свих врста робе. Тај споразум су 12. јула у Београду у име двеју влада потписали министри унутрашњих послова Србије и Северне Македоније.

Фото Танјуг


Прочитајте још - ДВЕ ЗЕМЉЕ - ЈЕДНА КОНТРОЛА: Интегрисан гранични прелаз између Србије и Северне Македоније


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације