Vlada samoproglašenog Kosova odlučila je u sredu da takse na proizvode iz centralne Srbije poveća za 100 odsto.

Endrit Shalja, ministar trgovine i industrije, predložio je povećanje takse za 100 odsto, što je podržao premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj.

Haradinaj je rekao da sporazum CEFTA između Beograda i Prištine na funkcioniše.

"Kosovo je dugo vremena ometano kako u transportu, tako i u analizi i u bilo kom drugom instrumentu CEFTA. Stoga podržavam ovaj predlog", rekao je Haradinaj.

U predlogu za povećanje taksi na robu iz centralne Srbije za 100 odsto, koje je izradilo tzv. kosovsko ministarstvo trgovine i industrije, se navodi da je analizom utvrđeno da se kosovski proizvođači suočavaju sa raznim "necarinskim barijerama u Srbiji", odnosno da kosovski proizvodi ne mogu da uđu na srpsko tržište.

"Srpske vlasti ne priznaju analizu uvoznika s Kosova i oni zahtevaju preispitivanje kosovske robe. Osim toga, pitanje tranzita i dalje predstavlja ozbiljnu prepreku za lokalne kompanije, koje izvoze u zemlje EU i čija roba prelazi srpsku teiritoriju", navodi se u predlogu.

PROČITAJTE JOŠ - PRIŠTINA NASTAVLjA SA PROVOKACIJAMA: Hteli bi etikete "Republika Kosovo"

Dodaje se da su "trgovinske barijere" s Bosnom i Hercegovinom iste, kao i sa Srbijom.

"Trgovinska razmena između tzv. Kosova i Bosne jasno pokazuje da je uvoz u stalnom porastu u odnosu na izvoz. Osim toga postoji velika asimetrija u pogledu javnog nadmetanja, gde kosovske kompanije ne mogu legalno da se takmiče na javnim tenderima u Srbiji", navodi se u predlogu.

Kada se, kažu, tome dodaju politički problemi koje imaju Beograd i Priština, iako se svakodnevno radi na poboljšanju tih odnosa, "Republika Kosovo se ne tretira kao država".

Niko ne može da prodaje svoje proizvode na kosovskom tržištu, a da istovremeno sprečava prodaju kosovske robe na svom tržištu.

Reč je na međusobnom odnosu na čijem poštovanju uporno treba insistirati, navodi se u predlogu za povećanje takse za 100 odsto.

CRNADAK: BEZOBRAZNA ODLUKA TZV. KOSOVA

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak istakao je da je najnovija mera Prištine "potpuno besmislena i revanšistička odluka, koja je rezultat neuspeha Kosova da uđe u Interpol".

"BiH to nije zaslužila jer smo se mi ponašali principijelno kako smo to godinama radili odnosno glasali za članstvo u onim organizacijama koje su definisane briselskim razgovorima Beograda i Prištine i drugim za koji je saglasan Beograd. To je tako već godinama", kazao je Crnadak za "Klix.ba".

On poručuje da je ovo bezobrazna odluka tzv. Kosova.

"Radi se o direktnom neprijateljskom aktu. Kada nekome uvedete taksu od 10 posto, to može imati ekonomsku logiku, ali taksa od 100 posto je poruka da vam je neko s druge strane neko s kim ne želite sarađivati", smatra ministar spoljnih poslova BiH.

Crnadak je istakao da će mera Kosova imati brojne posledice, ali da je u ovom trenutku najvažnije čuti stav Evropske unije.

PRIVREDNA KOMORA TZV. KOSOVA: POVEĆATI KONTROLU ROBA NA ULAZU NA KOSMET

Privredna komora tzv. Kosova veruje da će odluka o povećanju taksi uticati na povećanje lokalne proizvodnje, povećati zaposlenost i, kako se navodi u saopštenju, poboljšati kvalitet života građana na tzv. Kosovu.

Privredna komora tzv. Kosova smatra da sad treba povećati kontrolu roba na administrativnim prelazima zbog, kako saopštava, nesporazuma koji bi se mogli dogoditi zbog nedostatka kontrole, kao što je slučaj sa drugim državama jer bi to, kako se navodi, moglo ozbiljno da našteti proizvođačima.