Srpski med curi u Nemačku i Italiju

Tanjug

16. 02. 2014. u 22:32

Srbija ima dobre pčelara, koji se po kvalitetu meda mogu nositi sa evropskim i svetskim, što pokazuje izvoz u Nemačku i Italiju, a oko 90 odsto propisa je usklađeno sa propisima EU

Srbija ima dobre pčelara, koji se po kvalitetu meda mogu nositi sa evropskim i svetskim, što pokazuje izvoz u Nemačku i Italiju, a oko 90 odsto propisa je usklađeno sa propisima Evropske unije (EU), izjavio je danas Tanjugu Zoran Marinković iz Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede.

Stanje pčelarstava u Srbiji je zadovoljavajuće. U proteklu godinu dana preduzeli smo mere da se pčelari registruju da ih imamo u evidenciji, da znamo sa čime računamo i na koji način možemo da sprovedemo mere koje su potrebne da dobro funkcionise ova grana poljoprivrede, dodao je Marinković.

"S obzirom da izvozimo med, pre svega u Nemčku i Italiju, regsitar pčelinjaka je veoma bitan jer kroz određene postupke možemo da garantujemo da je med, koji ide na područje drugih zemalja zdarvastveno bezbedn", rekao je Marinković.

Sada ćemo, naravno da donosimo nove propise koji će te stvari još više urediti, ali i obazbediti da ljudi koji se bave pčelarstvom imaju siguran posao i da znaju kakve su njihove obaveze i da na jedan relaksiran način mogu da se bave svojom proizvodnjom i da planiraju sledeće godine i narednih godina proizvodnju, dodao je on.

Marinković, koji je pristovao Skupštini pčelara Pomoravlja u Jagodini, je istako da se moraju sprovesti sve mere koje Eu predviđa, s obzirom da smo na putu prema EU, da propise koji tamo vže uskladimo sa našim.

"Ima ljudi, kada je evidentiranje u pitanju, koji iz raznih razloga pružaju otpor, ali se polako shvaća da je evidanecija i način da se ostvare subnvencije i druge prinadležnosti koje država daje ali samo ako su registrovani", rekao je Marinković.

Što se tiče falsifikovanog meda na srpskom tržistu, "to su male količinje, ali se trudimo da i to sprečimo, Srbija nema potreba da uvozi med, imamo naše proizvođače koji to veoma klavlitetno rade. Sam podatak da izvozimo u Nemačku i Italiju, govori da je naš med kvalitetan", dodao je Marinković.

Marinković je ponovio da pčelari moraju biti registrovani i zbog subvencija države koje su prošle godine bile 500 dinara po košnici.

"Verujem da će se subvencije produžiti i na ovu godinu posle izbora i formiranja nove vlade, a ja lično očekujem da budu i veće nego prošle godine", zaključio je Marinković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije