Aerodrom Ponikve kod Užica otvoren je za nekomercijalni, civilni saobraćaj lakih letelica 5. oktobra, a u ponedeljak je ova vazdušna luka dočekala i prvi međunarodni let: u 8.45 časova na jednu od najdužih pista na Balkanu sletela je „cesna“ kojom je u Srbiju stigla petočlana delegacija menadžera belgijskog „Kropsa“.

Za predstavnike kompanije koja se bavi preradom voća a svoju filijalu ima i u Požegi, otvaranje aerodroma predstavlja značajan napredak, pa će i ubuduće koristiti bržu i efikasniju saobraćajnu komunikaciju sa zapadom Srbije.

U Srbiji su jedino aerodromi u Beogradu i Nišu međunarodni, a da bi se prvi međunarodni let realizovao na Ponikvama, bilo je potrebno pribaviti brojne dozvole Ministarstva saobraćaja, Uprave kontrole leta, Uprave carina i Granične policije. Interesovanje za međunarodne letove sa ove piste je veliko zbog ovdašnje izvozno orijentisane privrede i razvijenog turizma na Zlatiboru, Tari i u Mokroj Gori. Komplikovana procedura dobijanja dozvola za prihvat međunarodnih letelica na Ponikvama, trajala je punih mesec dana.

- Pokrenuli smo inicijativu da Ponikve dobiju status povremenog graničnog prelaza, čime će procedure za slične letove biti skraćene - kaže Saša Savić, direktor JP „Aerodrom Ponikve“.

Ovaj aerodrom, nekada simbol odbrambene moći JNA, uništen je u NATO agresiji 1999. godine, zatim je Grad Užice postao vlasnik velikog kompleksa, a nedavno su sa oboda piste uklonjeni zaostali projektili. Pre dve nedelje, po dobijanju dozvole za nekomercijalni saobraćaj lakih letelica, na aerodrom je sletelo 20 aviona.


MNOGO PARA

Da bi Ponikve dobile komercijalnu namenu, potrebno je uložiti još dosta novca. Procenjeno je da će samo postavljanje ograde oko piste koštati oko 500.000 evra, a Grad Užice će zajedno sa okolnim opštinama zainteresovanim za korišćenje aerodroma, pokušati da obezbedi novac neophodan za početak nove ere na Ponikvama i za uspostavljanje komercijalnih letova.