U Republici Srbiji je do 15 časova 7. aprila 2020. godine registrovano ukupno 2.447 potvrđenih slučajeva COVID 19. Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 1.074 osobe od kojih je 247 pozitivno. Hospitalizovano je 1.280 pacijenata, saopštio je Krizni štab na konferenciji za novinare u Palati Srbija.

- Do 15 časova u Republici Srbiji testirano je ukupno 9.626 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. Na žalost od prethodnog izveštaja imamo i nova tri (3) smrtna slučaja, odnosno ukupno 61 - rekla je doktorka Darija Kisić Tepavčević i dodala da su preminule dve muške i jedna ženska osoba.

Prosek njihovih godina je 64,21 i oni su imali komorbiditete, odnosno više drugih pridruženih bolesti koje su doprinele neželjenom ishodu.

- U ove dve nedelje najrestriktivnije mere koje smo do sada planirali moraju da se sprovode, kako bismo sprečili bilo kakav kontakt. Tada je virus najsposobniji da se prenese, kroz ogroman broj ljudi koji su rezervoari infekcije. Nema više igranja oko toga kako se sprovodi izolacija, ona se sprovodi u bolnici, kako nam se ne bi iz kućne izolacije virus vratio - rekao je doktor Predrag Kon.
DR KON: 104 PACIJENTA NA SAJMU, 66 U ČAIRU


Dr Kon je rekao da je 104 pacijenta se nalazi na Sajmu i 66 u Čairu.


- To se dinamično menja, ponekad kada imamo ulaz virusa imamo povećanje broja pa posle on malo spadne. Ta analitika u hodu je vrlo teška i sva analitika se radi po završetku događaja. Razumem interes ali sa ogradama morate uzimati informacije jer se one neprekidno menjaju - rekao je dr Kon.


On je istakao da je Svetski dan zdravlja, koji se danas obeležava, posvećen kompletno problemu i borbi sa kovidom-19.


- Pandemijske situacije su ozbiljne prirodne katastrofe i kao takve treba da budu i tretirane. Kao što su i požari, poplave i zemljotresi, pandemije su najveće prirodne katastrofe - rekao je dr Kon.


On je rekao da se sve na neki način menja.


Dr Darija Kisić Tepavčević, rekla je da svake godine prosavljaju Svetski dan zdravlja, ali da se ove godine važnost ovog dana još više shvata.


- Zdrav čovek ima milion želja, a bolestan samo jednu - podsetila je Kisić i dodala da sada svi možemo da doprinesemo u borbi protiv ove bolesti kroz to da budemo odgovorni i savesni kako bi došli do cilja.


Dr Darija Kisić Tepavčević, rekla je da se od početka borbe sa virusom svaki dan susreću sa novinarima u određeno vreme i dodala da je to zato što je to njihov posao i zadatak, jer su, kako kaže, novinari jako bitna karika u ovoj borbi.


- To je naravno samo u slučaju da se prenose tačne i validne informacije. Mogli ste da nas pitate sve. Pa i stanju u KC Vojvodina. Niko nas nije pitao kakvo je stanje tamo, a svi smo videli kakvog je odjeka bilo to što su plasirane lažne informacije. A nama je posle demantovane bespotrebno uzelo snagu - rekla je dr Darija Kisić Tepavčević.