Oko osamdeset odsto obolelih od kovida-19, bolesti koju izaziva novi virus korona SARS CoV-2, imaju samo blage simptome, slažu se naučnici.


Međutim, ne ozdrave svi u potpunosti nakon infekcije: kod nekih mogu da nastanu trajne posledice, tvrdi pulmolog Mihael Barčok.


U intervjuu za nemački „Fokus“ nemački stručnjak za plućne bolesti objašnjava koje su dugoročne posledica moguće i ko su rizične grupe.


- Korona virus prodire u organizam kroz sluzokožu i posebno pogađa disajne puteve – kaže ovaj stručnjak.


Posle toga, bolest može da se razvije na tri različita načina:


1. BLAGI SIMPTOMI


Oko 80 odsto obolelih ispoljavaju blage simptome ili ih nemaju uopšte. Kod lakše infekcije bolest zahvata samo sluzokožu gornjih disajnih puteva: nos, ždrelo, grkljan, oči.


2. TEŽI SIMPTOMI


Kod 15 odsto zaraženih bolest ima teži oblik, a simptomi su kašalj, visoka temperatura, ili slabljenje čula ukusa i mirisa.


3. OZBILjNE KOMPLIKACIJE


Oko pet odsto obolelih imaju ozbiljne komplikacije. Izazivač se spušta u pluća, razmnožava se u plućnom tkivu i napada alveole (mehurići u plućima u kojima se obavlja razmena gasova), a posledica je zapaljenje pluća. Virus ometa dotok kiseonika u organe, pa su u roku od nekoliko sati mogući gušenje, respiratorna insuficijencija (nemogućnost disajnih organa da tkivima i organima obezbede dovoljnu količinu kiseonika), pa čak i smrt.


TRAJNE POSLEDICE PO PLUĆA I SRCE


Naročito u poslednja dva slučaja virus može da ostavi posledice, koje mogu biti i trajne.


PLUĆA


- Težak oblik zapaljenja pluća može da se izleči u potpunosti, ali i da prouzrokuje stvaranje ožiljaka na plućima – objašnjava Barčok.


Koliko će ti ožiljci trajati i da li će uzrokovati trajne zdravstvene tegobe zavisi od veličine ožiljka. U najgorem slučaju, posle infekcije može da se javi plućna fibroza, koja uzrokuje ne samo zadebljanje vezivnog tkiva, već može da dovede i do oštećenja alveola.


- Nakon infekcije korona virusa plućna funkcija može ostati trajno ograničena – objašnjava stručnjak.


Moguće su i trajne teškoće sa disanjem, pa je nekim pacijentima potrebna mehanička ventilacija pluća. Samim tim, oni su i podložniji obolevanju od novih virusa.


TRAJNE POSLEDICA KOVIDA-19 JAVLjAJU SE U IZUZETNIM SLUČAJEVIMA


Pulmolog ističe da se takve posledice javljaju u izuzetnim slučajevima, jer pluća spadaju u organe koji su dovoljno veliki da kompenzuju oštećenja. Ovo, međutim, ne važi za osobe kod kojih je volumen pluća i ranije bio ograničen, kao što su pušači ili ljudi koji pate od hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP).


(pink.rs)