PATRIJARH srpski Irinej predsedavaće sutra Saboru Srpske pravoslavne crkve u Severnoj i Južnoj Americi, koji će biti održan u Klirvoteru na Floridi. Tokom posete SAD Njegova svetost obići će i parohije SPC u Majamiju, Vašingtonu i Njujorku.

Poglavara SPC, koji je u pratnji člana Svetog arhijerejskog sinoda vladike šumadijskog Jovana, je otputovao u novu američku misiju, sačekao je težak zadatak rešavanja situacije u kojoj se nalazi Srpska crkva u Severnoj Americi.

U njenom središtu je samovoljni čin vladika zapadnoameričkog Maksima, novogračaničko-srednjozapadnoameričkog Longina i istočnoameričkog Irineja (Dobrijevića) koji su prošle godine na svoju ruku reorganizovali crkvu na tlu SAD. Oni su osnovali Episkopski savet SPC za SAD, ali i doneli Ustav koji bi se odnosio isključivo na prostor SAD. Ove poteze oni su napravili bez saglasnosti Sabora i Sinoda, koji im je jednostrano donete odluke odbio i zatražio njihovo povlačenje.

Samovoljna reorganizacija Crkve u Americi, međutim, otkrila je i niz drugih samovoljnih rešenja, ali i ogolila dubinske razlike i neslaganje tamošnjih episkopa.

Članovi zvaničnog Episkopskog saveta za Severnu i Južnu Ameriku, kanadski vladika Mitrofan i južnoamerički Kirilo obratili su se nedavno Sinodu u Beogradu u kome su zauzeli potpuno drugačije pozicije u odnosu na trojicu vladika u SAD. Njih su, između redova, optužili i za niz samovoljnih postupaka, nepoštovanje odluka Patrijaršije, ali i manipulisanje činjenicama.

- U središtu svih problema su episkopi zapadnoamerički Maksim i istočnoamerički Irinej (Dobrijević) - objašnjava sagovornik "Novosti" iz SPC. - Odgovornost trećeg američkog vladike Longina, nešto je manja, jer se on distancirao od dvojice američke braće. Oni su vodili kolo ne samo oko reorganizacije crkvenog ustrojstva, donošenja ustava, već i u pravnim manipulacijama crkvenim sredstvima i imovinom.

Ovaj slučaj na svetlo dana izneo je i činjenicu i da su vladike u solo akciji promenili ime SPC u Americi i tako je registrovali pred državnim organima. Bez potrebnih saglasnosti krovnih crkvenih organa, ona od 2017. godine nosi naziv "Srpske pravoslavne eparhije u SAD".

Patrijaršija SPC, posle niza upozorenja vernika iz dijaspore, ima osnovanu sumnju da su vladike Maksim i Irinej promenom zvaničnog naziva prekinuli višedecenijski pravni subjektivitet, odnosno preko noći - osnovali sasvim novu crkvu.



PROČITAJTE JOŠ: Sve što treba da znate o korona virusu: Ovo su PITANjA i ODGOVORI na najčešće nedoumice u vezi sa "kineskim demonom"


- Najveći problem je što su, različitim složenim pravnim operacijama, u ovu novu organizaciju inkorporirali svojinu nad hramovima, manastirima i drugom imovinom, koju su upisali na svoje ime. To su učinili preko jednočlanih korporacija - pravne kategorije koju poznaju američki zakoni - čime su se nametnuli kao jedini gospodari crkvene imovine u SAD.

Na ovo ukazuju i vladike Mitrofan i Kirilo, naglašavajući da je ovaj potez 2017. dogovoren bez njihovog znanja i odobrenja, na tajnom sastanku episkopa Maksima, Irineja i Longina u Libertvilu 2017. godine.

Vernici u Americi od patrijarha Irineja očekuju da svojim autoritetom umanji neslogu među vladikama, ali i doprinese pojašnjenju sveukupne situacije oko statusa SPC u Americi. Od njega zavise rešenja za niz pitanja - od zaustavljanja oseke srpskih vernika, pa do obnove Hrama Svetog Save u Njujorku.


ODUGOVLAČILI ODLUKE

SUTRAŠNjI skup na koji dolazi patrijarh rezultat je naloga koji je Sveti sinod septembra prošle godine postavio episkopima u Americi. Patrijaršija je tada zatražila povlačenje svih spornih odluka, ali i sazivanje Sabora koji bi temeljno rešio situaciju, sa rokom do 1. marta 2020. Vladika Maksim i Irinej tendenciozno su izabrali termin svega dan pre isteka roka, a odluke su stavljene van snage tek 1. decembra.