Nema više duplih prodaja stanova: Notari uveli red u trgovinu nekretninama i znatno smanjili broj sudskih postupaka

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

14. 02. 2020. u 09:02

Нема више дуплих продаја станова: Нотари увели ред у трговину некретнинама и знатно смањили број судских поступака

Foto V. Danilov

Javnobeležnička komora predstavila rezultate rada svih kancelarija ostvarene u prošloj godini

U SRBIJI više nema duplih prodaja stanova i drugih nekretnina, čulo se na predstavljanju godišnjeg izveštaja o radu notara.

- Zahvaljujući radu javnih beležnika izbegnute su duple prodaje i znatno je smanjen broj sudskih postupaka vezanih za ugovorne odnose - rekao je Srbislav Cvejić, predsednik Javnobeležničke komore Srbije.

Dodao je i da su njegove kolege u 2019. izdale više od 250.000 javnobeležničkih isprava, u formi zapisa i solemnizacije. To podrazumeva sastavljanje, proveru i potvrđivanje ugovora o prometu nekretnina i o doživotnom izdržavanju, kao i drugih ugovora vezanih za imovinske odnose.

- Taj broj značajan je ne samo kao statistički podatak, već i kao pokazatelj u kojoj meri je javno beležništvo u Srbiji doprinelo povećanju pravne sigurnosti u prometu nepokretnosti - ocenio je Cvejić.

Za pet godina, koliko postoje, beležnici su uradili više od osam miliona pravnih poslova za koje su nadležni, među kojima je većina javnobeležničkih overa - oko sedam miliona. Veliki uspeh, po njemu, jeste i to što su lane obavili čak 367.121 besplatnu overu dokumenata, čime su rasteretili rad državnih organa, posebno u periodima upisa u srednje škole i fakultete. Tokom juna i jula je obavljeno više od 122.000 besplatnih overa, dok je u preostalih 10 meseci urađeno 245.000.


Srbislav Cvejić


Cvejić je posebno istakao efikasan rad kada su u pitanju ostavine, koje su sada daleko brže. Žalbe su izjavljene na samo 0,4 odsto ostavinskih rešenja. Preciznije, vođeno je 173.000 postupaka, a u samo 178 stranke nisu bile zadovoljne.


PROČITAJTE JOŠ: GORIVO POJEFTINILO: Da li da punimo rezervoare ili čekamo još niže cene


On dodaje da je prioritet širenje mreže beležnika i da se na dva-tri meseca raspisuje konkurs. Ali, malo je zainteresovanih. Naime, u 10 opština uopšte ne postoje notarske kancelarije, jer beležnici nemaju toliki obim posla da bi pokrili sve dažbine. Tamo njihove poslove i dalje obavlja sud, koji to čini daleko sporije. U pojedinim sredinama, gde ljudi nemaju novca i promet nekretnina je zamro, notari su čak zatvorili već otvorene kancelarije, jer nisu mogli da zarade ni za prosečnu platu.


NEDOSTAJE NOTARA

U SRBIJI trenutno radi 197 javnobeležničkih kancelarija, iako je planiran broj 370. U njima, pored notara, radi i oko 1.200 javnobeležničkih pomoćnika, pripravnika i administrativnog osoblja.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Milica iz Plane

14.02.2020. 18:23

To je kao kada bi rekli da su kapetani smanjili broj sudara brodova, a izmišljen gprs. Izmišljena je baza prometa nepokretnosti, kojoj je dat pristup notarima i svetli crveno ako je neka nepokretnost već prometovana od istog vlasnika! To je moglo i kod sudova i bilo gde. Samo što kod notara se sad plaća taksa po 45.000 za nešto što je koštalo 15.000. Što ne pričamo npr. o tome kako notarka u Velikoj Plani neće da uruči rešenje o nasleđivanju dok joj se ne plati taksa, a taksa 500€?

Milica iz Plane

14.02.2020. 19:26

@Milica iz Plane - Samo hvalospevi za obične i normalne stvari a problemi se kriju pod tepih. Zašto tera ljude da uzimaju nepotrebne dodatne primerke ugovora koje naplaćuje po 1800 dinara više. Zašto ispituje sadržinu privatne isprave i odbija da overi, a neće da donese rešenje o odbijanju!? To su delići problema koje prave notari naročito po malim mestima. Ponašaju se kao gospodari prava, kao da pre njih niko zakon nije video, a šuplji ko dulek!

JUSTICIJA

18.02.2020. 12:13

NEVEROVATNO KOLIKO NEISTINA....PA POSLEDNJI KONKURS ZA IMENOVANJE JAVNIH BELEŽNIKA JE BIO JOŠ 08.07.2018 GODINE.. A ON IZJAVI DA SE RASPISUJU SVAKA DVA DO TRI MESECA I NEMA ZAINTERESOVANIH...I DA RADI NA POPUNI MREŽE...DOK GRAĐANI PUTUJU DO PRVOG NOTARA I PO 70 KM I ONDA ČEKAJU NA RED...RASPIŠITE KONKURS ZA SVA MESTA DAKLE 370 ILI ĆEMO SE ŽALITI U PREDSEDNIŠTVO!