Pre dve godine vraćena je barmenu s Menhetna, bokseru i avanturisti, a danas propada: Šta se krije iza vile u Krunskoj?

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ-M. STANOJKOVIĆ

14. 11. 2019. u 18:02

Napuštena, zarasla u korov, koji probija kroz ogradu na ulicu, i predstavlja ruglo u centru grada

Пре две године враћена је бармену с Менхетна, боксеру и авантуристи, а данас пропада: Шта се крије иза виле у Крунској?

Ulaz obrastao žbunjem Foto N. Skenderija

PROŠLE su pune dve godine otkako je postala pravosnažna odluka Agencije za restituciju da čuvena vila u Krunskoj ulici 69, u Beogradu, bivše sedište Demokratske stranke, bude vraćena Robertu Bobu Božiću, barmenu s Menhetna, bokseru i avanturisti. Međutim, i dve godine posle povraćaja, vila je napuštena, zarasla u korov, koji probija kroz ogradu na ulicu, i predstavlja ruglo u centru grada.

Ko je za ruglo kriv, ne zna se, jer je Božić vilu prodao.

- Kuću u Krunskoj moj klijent je prodao prošle godine privatnom licu za milion i po evra, ali ne znam ko je kupac i zašto je vila i dalje u lošem stanju - kaže za "Novosti" njegov pravni zastupnik Vidosav Vidaković.

U Agenciji za restituciju za Krunsku su prestali da budu nadležni onog trenutka kada je završen postupak.

- Odlukom o komunalnom redu propisano je da se površine oko zgrade i ograde moraju održavati u urednom stanju, o čemu se stara vlasnik, odnosno korisnik zgrade. Površina oko zgrade je preostali deo građevinske parcele, u okviru koje mogu biti dvorišta, bašta, vrt - objašnjavaju u Sekretarijatu za inspekcijske poslove Grada Beograda.

Pročitajte još - Demokrate će ostati bez vile

To znači da su vlasnici ili korisnici dužni da popravljaju oštećene delove ograde, kose travu, orezuju živu ogradu, uklanjaju korov, održavaju betonske površine, trotoare, prilazne staze i stepeništa, interne saobraćajnice, protivpožarne staze, uklanjaju građevinski otpad. Inspekcijski nadzor vrše opštinska i gradska komunalna inspekcija. Sekretarijat za inspekcijske poslove proslediće ovaj slučaj, kako su rekli, komunalnoj inspekciji opštine Vračar.

Kuću u Krunskoj izgradio je Dobrivoje Božić, čuveni pronalazač sistema vazdušnih kočnica za teretne i putničke vozove. Supruga Radmila je sa decom rat provela u podrumu kuće na Vračaru, dok se on krio negde u Šumadiji. Država je zdanje konfiskovala 1946. godine.

Kuća je vraćena Božićevom nasledniku 2014. godine, ali je presuda postala pravosnažna tek 2017. U međuvremenu, DS se iselio iz vile i ostavio dvomilionski dug za grejanje, koji Božić nije mogao da plati. Grejanje je isključeno i kad je naišao prvi mraz popucale su cevi.

Tako je jedna od najlepših vila na Vračaru ubrzo počela da se raspada, što traje do danas.

EMIGRACIJA

PORODICA Božić je ilegalno posle rata emigrirala prvo za Italiju, a azatim za Kanadu, pa Ameriku. Tu se i raspala. Bob Božić se rodio u emigraciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Miodrag

15.11.2019. 17:32

KucU je kupila privatna firma, u martu prosle godine tako da su sve obaveze odrzavanja, brige i profita na ovom objektu sada na novom vlasniku.