Ovčarsko-kablarska klisura: Nelegalne vikendice ostaju, novih biti neće

Vlada Ilić

28. 07. 2019. u 21:02

Овчарско-кабларска клисура: Нелегалне викендице остају, нових бити неће

Foto: Dejan Živković

Ovčarsko-kablarska klisura se štiti od stihijske gradnje. Uredba Vlade precizno određuje gde i šta tačno sme da se gradi. Auto-put od Čačka ka Požegi neće ugroziti jedinstvenu oazu duhovnosti

OVČARSKO-KABLARSKA klisura, u narodu poznata kao "mala srpska Sveta Gora", novom uredbom Vlade označena je kao područje posebne namene, odnosno predeo izuzetnih odlika. Ovim dokumentom prvi put se uređuje da li je i pod kojim uslovima dozvoljena gradnja u određenoj zoni zaštićenog područja, pa će samim tim uredba zaustaviti stihijsku gradnju i regulisati nova ulaganja i planove.

Uredbom je propisano da se zaštićuje područje od 2.300 hektara u samoj klisuri. Najveći deo - 1.707 hektara, pripada drugom stepenu zaštite, dok je treći stepen zaštite uspostavljen na šest odvojenih prostornih delova ukupne površine od 543 hektara.


PROČITAJTE JOŠ:
Zoran Pašalić: Građani nisu upoznati sa svojim pravima

- Uredba nam precizno govori gde smemo da gradimo i šta smemo da gradimo u klisuri. Tamo gde se nalaze velika kulturna dobra, kao što su manastiri, apsolutno neće moći ništa da se pravi sem onoga što ovim spomenicima kulture bude bilo potrebno, odnosno putevi i konekcije za same svetinje. U takozvanom trećem stepenu zaštite moći će da se gradi, ali uz odobrenje Ministarstva građevine - kazao nam je Vojin Jakovljević, direktor Turističke organizacije Čačka, koja upravlja Ovčarsko-kablarskom klisurom.

Godinama unazad trajala je borba ljubitelja prirode sa beskrupuloznim ljudima koji su vikendice podizali gde god su stigli, pa su čak zidali i velelepne objekte uz samu Zapadnu Moravu, što je i u to vreme bilo najstrože zabranjeno. Montažno-demontažni objekti imali su dozvole za postavljanje, i to najmanje šest metara od obale Morave, ali pojedinci su pravili kuće od blokova i cigle, ne mareći za prirodu.

- Nemam odgovore na to šta će biti sa izgrađenim vikendicama na mestima gde se to ne dozvoljava. Lično mislim - ništa. Ti objekti su građeni na parcelama koje je vlasnicima pod zakup davalo JP "Srbijašume". Uglavnom su građene pre 2000. godine, odnosno pre nego što je ovo područje stavljeno pod zaštitu države kao predeo izuzetnih odlika prve kategorije. Nova uredba se neće primenjivati retroaktivno. Međutim, bespravne gradnje sigurno više neće biti - rekao je Jakovljević.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović ističe da je Vlada uložila 12,5 miliona dinara u prostorni plan Ovčarsko-kablarske klisure. Svi planski akti, pa i oni koje je usvojila lokalna samouprava, moraće da budu usaglašeni sa novom uredbom, čime će ubuduće biti strogo kontrolisana gradnja na ovom području.

Manastir Blagoveštenje u Ovčarsko-kablarskoj klisuri


- Veoma je bitno to što auto-put koji će povezati Čačak sa Požegom neće ni na koji način ugroziti našu malu oazu duhovnosti i zdravlja - kazao nam je gradonačelnik Todorović. - Oko milion evra, zajedno sa Vladom, uloženo je sa željom da otvorimo Kablar kao veliki turistički potencijal i uopšte Ovčar Banju za mogućnost dolaska velikih grupa gostiju. Ovčarsko-kablarska klisura zanimljiva je izletnicima, planinarima, pecarošima...

Pored prirodnih lepota, turistički potencijal Ovčarsko-kablarske klisure predstavljaju i pravoslavni manastiri, kojih je ukupno deset, kao i dva sveta mesta. Oni su vekovima sastavni deo prirodnih lepota klisure, koju tako upečatljivu čine i uklešteni meandri Morave. Njima plove katamarani, čije plovidbe su uvršćene u ponudu TO Čačak.

Crkveni velikodostojnici su vest o novoj uredbi takođe dočekali sa velikim olakšanjem. Njihov mir i molitve više neće ometati nesavesni graditelji.


PROČITAJTE JOŠ:
Vukosavljević: Ćirilica osnovno identitesko obeležje naroda

REZERVAT RETKIH PTICA

OVČARSKO-KABLARSKA klisura, na osnovu bogatstva faune, prepoznata je kao međunarodno značajno područje za ptice, tj. IBA (Important Bird Area) područje. Pruža utočište retkim i ugroženim vrstama ptica, onih koje imaju nepovoljan status zaštite u Evropi, a kojima se glavnica populacije nalazi izvan Starog kontinenta. U klisuri je do sada zabeleženo prisustvo 160 vrsta ptica. Sa aspekta zaštite, posebnu pažnju pleni sivi soko, najbrži lovac među grabljivicama, čiji je poslednji par na teritoriji Čačka opstao upravo ovde. Ove godine je prvi put primećena i čaplja kašikara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

veselnik

28.07.2019. 21:17

Nikad mi nece biti jasno kako nezakonito moze POSTATI zakonito! Ako su bili dozvoljeni montazno-demontazni objekti, svi objekti od tvrdog materijala su i tada bili nezakoniti. Ovakve stvari ce moci da se resavaju po zakonu tek kada SVI zakoni pocnu da se primenjuju, verovatno za 2-3 godine...

Rade Bg

28.07.2019. 21:27

Onda bar mozete (ako zelite) da te iste objekte nelegalne stavite pod strogu kontrolu. Da zabranite dalju prodaju,izdavanje,nasledjivanje i ostalo. Nema tu mnogo sta da se prica.

djOle

28.07.2019. 21:44

Gradonacelniku zelim puno srece i da sto pre ode na sluzbu za Bg,sto dalje od oaze duhovnosti. Ima tamo Bg na vodi,pa neka uziva sa naprednjacima.

Poskok

28.07.2019. 23:24

Uvedes veliki porez tj ekolosku taksu pa kome je do luksuziranja neka zadrzi vikendicu, proda ili skloni. Novac od taksi uloziti za zastitu zivotne sredine, ciscenje djubreta, novu ribu i slicno.

da se razumemo

29.07.2019. 06:17

Veci deo klisure i Ovcar banje pripada opstini Lucani a gazduje TO Cacak.Problem je sto ove prve interesuje samo onaj vaser u Guci a ovi drugi imaju drugu banju i u nju ulazu i tako onaka lepota nije iskoriscena,nasa posla...

e

29.07.2019. 11:54

Nelegalne vikendice ostaju ... cije su ? da nisu nikle samoinicijativno u sumi ?