Вукосављевић: Ћирилица основно идентитеско обележје народа

Танјуг

петак, 26. 07. 2019. у 20:13

Вукосављевић: Ћирилица основно идентитеско обележје народа

Фото Танјуг

У оквиру Вождових дана у Великој Плани министар културе и информисања Владан Вукосављевић упозорио је да се ћирилица све мање користи
У ВЕЛИКОЈ Плани, у оквиру Вождових дана, министар културе и информисања Владан Вукосављевић је у Библиотеци "Радоје Домановић", одржао предавање на тему „Негујмо српски језик".

Министар је скренуо пажњу на појаву која је у језику одавно приметна, а која доводи до тога да се све мање обраћа пажња на културу изражавања. Честа је употреба сленга и колоквијалних израза, некњижевног говора и туђица.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Владан Вукосављевић: Спремне мере за очување ћирилице! "Култура говора посустаје у односу на стандардни језик, нормирану граматику и правопис. Наилазимо на стилске грешке и велики број страних речи", казао је Вукосављевић, те додао да је основна идеја акције "Негујмо српски језик" да се скрене пажња на језичке недоумице и да се помогне грађанима, најпре Београда, а затим и других градова, да те недоумице реше.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Или ћирилица или казна милион динара

Министар је подсетио присутне да је акција у коју се са еланом и радошћу укључио велики број познатих личности, почета 2015. године и да је од те године успела да се прошири не само по целој територији Србије, већ је добила и интернационални карактер, окупљајући Србе у дијаспори и бодрећи их да негују правилан говор. Циљ ове акције, истакао је министар, јесте очување и развијање српског језика као дела српског културног наслеђа и неговање језичке културе.

Такође, као један од приоритетних циљева, акција "Негујмо српски језик" поставила је јачање статуса ћириличког писма.

"ћирилица је све мање у употреби", упозорио је Вукосављевић те додао да је због тога Министарство поднело Влади иницијативу за усвајање Предлога закона о изменама и допунама Закона о службеној употреби језика и писама чији је циљ боље регулисање статуса ћирилице.

Скрећући пажњу на изузетан значај језика и ћириличког писма, министар је рекао: "Народ дефинише језик, који се преноси наслеђем, дуго историјско трајање и заједничка сећања. Ћирилица је особено писмо српског народа и српске културе, она јесте основно идентитетско обележје нашег народа".

Министар је с Игором Матаковићем, председником општине Велика Плана, присуствовао парастосу на гробу Вожда Карађорђа у Радовањском лугу. Парастос је одржан у оквиру целодневних активности уприличених поводом обележавања годишњице смрти вође Првог српског устанка.

Обележавањем Вождових дана чува се сећање на дан убиства Карађорђа у Радовањском лугу. Тај догађај је, како многи сматрају, у великој мери одредио судбину Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Миро Марковић

28.07.2019. 19:20

Министре Вукосављевићу, реч "ћирилица" је скроз погрешна. Нама су Грци подметнули Ћирила као "просветитеља" и "описменивача", а златан печат краља Строимира је био изгравиран 830. године на србском писму, познатом још од Винчанске културе око пет хиљада пре Христа. А Ћирило је рођен 828.године. Дакле, све је доказано, књиге су штампане, нема више места за историјске лажи. Вама, као министру култуте, треба да је најглавнији задатак да лаж прекинете једном заувек. Није "ћирилица" него СРБИЦА.