ALBANCI NASTAVILI SA “BIZNISOM”: Novcem iz Evrope kupili opremu za trgovinu organima na Kosmetu

Dragana Zečević

19. 05. 2019. u 09:02

АЛБАНЦИ НАСТАВИЛИ СА “БИЗНИСОМ”: Новцем из Европе купили опрему за трговину органима на Космету

Pripadnici OVK

Na Kosovu otkriven novi slučaj nelegalnih transplantacija, što je samo još jedan dokaz da Albanci nastavljaju sa ovim biznisom. Uhapšene četiri osobe, zaplenjeni zdravstveni dosijei

KOSOVSKA policija u petak po podne uhapsila je četiri osobe osumnjičene za nezakonitu transplantaciju i trgovinu organima i saučesništvo u izvršenju krivičnog dela. Kako su saopštili iz Kosovske policije, tokom kontrole jedne privatne klinike u regionu Prištine uhapšene su četiri osobe, dve žene i dva muškarca.

Ne navodi se o kojoj klinici je reč i ko su uhapšene osobe, ali se dodaje da je po nalogu tužioca policijsko zadržavanje od 48 sati određeno za tri lica, dok je jedna osoba oslobođena.

Tokom ove policijske operacije kao materijalni dokaz zaplenjene su kopije zdrastvenih dosijea, knjige-sveske sa podacima i razna dokumenta, objavljeno je na sajtu Kosovske policije.

Poslednjih petnaestak godina na Kosovu je unosan biznis postalo otvaranje privatnih klinika u kojima, prema navodima dobrih poznavalaca situacije, uglavnom rade nestručne osobe. A zahvaljujući mnogobrojnim međunarodnim donacijama, pre svega iz Evrope, poseduju najsavremeniju opremu. U njima se i obavljaju ovakve crne intervencije.

Pre nešto više od mesec dana Kosovska policija je uhapsila četiri osobe za identično krivično delo - nezakonitu transplantaciju i trgovinu organima, odnosno saučesništvo u izvršenju krivičnog dela.

Tada je saopšteno da je na osnovu informcija dobijenih od Direkcije za istrage trgovine ljudima 2. i 3. aprila sprovedena policijska akcija pretraživanja privatne klinike na području Prištine. Zaplenjena je medicinska dokumentacija, a odeljenje na kojem su izvršene nelegalne transplantacije je zatvoreno.

"Žuta kuća" je sinonim za stradanje Srba

Posle afere oko trgovine organima kidnapovanih Srba sa KiM i "Žute kuće" u Albaniji, najveću prašinu oko nelegalne trgovine organima na Kosovu digla se u vezi sa prištinskom klinikom "Medikus". Prištinski sud je 2008. godine zbog nezakonitih transplantacija organa u ovoj klinici osudio urologa Ljutfija Dervišija na sedam i po godina zatvora i novčanu kaznu, ali i zabranu bavljenja lekarskom profesijom, dok je drugi okrivljeni, Sokolj Hajdini, osuđen je na godinu dana zatvora.

Pročitajte još - Uhapšene četiri osobe osumnjičene za trgovinu organima

Međunarodni tužioci na Kosovu saopštili su da je klinika "Medikus", čiji je Derviši vlasnik, izvela najmanje 23 transplantacije bubrega 2008. godine, a da su kupci organa, među kojima su mnogi iz Izraela i drugih zemalja, plaćali za organe od 80.000 do 100.000 evra. Organi su "vađeni" mahom siromašnim licima koja su bila prinuđena da prodaju svoje delove tela po veoma niskim cenama, pri čemu im uglavnom novac nije ni isplaćivan. Afera je dospela u javnost kada se jedan od "klijenata" kojem je izvađen organ onesvestio na prištinskom aerodromu.

Nekadašnji izvestilac Saveta Evrope o trgovini ljudskim organima na Kosovu Dik Marti, čija se najnovija knjiga pod naslovom "Izvesna predstava o pravdi" u srpskom prevodu, u izdanju "Novosti", pojavila u našoj zemlji, rekao je nedavno ekskluzivno za naš list da samo istina o konfliktu na Kosovu može da dovede do pomirenja.

- Ja sam je samo malo razotkrio. Ostalo je još mnogo posla da se uradi na tom polju - rekao nam je Marti. - Živimo u veoma nesavršenom svetu, u kom ima mnogo nasilja i nepravde. Ima mnogo onih koji nisu odgovarali za ono što su učinili.

Martijeva knjiga upravo sadrži elemente koje je otkrivao u svojim istragama u kojima su mnogi zločini i zločinci ostali nekažnjeni, kao što je to slučaj sa albanskim liderima na Kosovu.

- Izgubljeno je mnogo vremena u stvaranju suda za ratne zločine na Kosovu, a i dalje nema rezultata. Ishod svega toga je neizvestan - poručio je Marti.

Inače, izveštaj Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu izazvao je svojevremeno veliki potres u svetskoj javnosti, posle čega je bio i formiran sud da bi zločinci bili kažnjeni, ali većih pomaka i dalje nema.


EU I TERORISTI OVK U ISTOJ ZGRADI

NAMERA ili slučajnost, tek - u jeku provokacija Prištine prema Beogradu i srpskom življu na Kosovu i Metohiji, teroristi OVK i EU stanuju u istom ulazu.

U danima kada privremeni organi vlasti u Prištini usvajaju rezoluciju o navodnom genocidu nad Albancima, kada javno pred kamerama mašu sadržajima sa pornografskih sajtova tvrdeći da su u pitanju silovane Albanke, kao i kada sve otvorenije prete uoči izbora na severu Kosova u nedelju, "Novostima" nije promakao detalj da se u istoj zgradi u Prištini nalaze sedišta asocijacije terorističke OVK i kancelarija Evropske unije.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Нр

19.05.2019. 09:20

На свакој сјединици Савјета безбједности, треба поменути монструозни злочин према киднапованим Србима, а то је вађење органа зарад продаје. То ни највећи монструми у Другом свјетском рату нису урадили. Превише благо ми о томе причамо.