Izvršitelji prete plenidbom i pokojnicima

V. Crnjanski Spasojević

01. 07. 2018. u 12:02

Da li su građani dovoljno zaštićeni kada im zvanični organi zaprete prinudnom naplatom

Извршитељи прете пленидбом и покојницима

Ilustracija / Foto A. Stanković

BEOGRAĐANIN Bojan P. našao je nedavno u poštanskom sandučetu dopis kojim ga javni izvršitelj obaveštava da se u roku od osam dana javi zbog izvršenja, inače će se, s kačenjem rešenja na oglasnu tablu suda, smatrati da mu je rešenje o izvršenju uručeno. Bio je zbunjen. Adresa na dopisu je bila njegova, ali ne i ime. Dopis je bio naslovljen na komšinicu koja je preminula pre nekoliko godina.

Pozvao je naznačenu izvršiteljsku kancelariju i naleteo na, ne baš ljubaznu, izvršiteljku. Pokušao je da joj objasni da je dopis upućen na pogrešnu adresu i zatim našao kćerku preminule i obavestio i nju. Kćerka je bila u šoku. Izvršenje je bilo na osnovu navodnog prastarog majčinog duga za komunalije, za koji kćerka nije znala, niti je bilo kad stigla opomena.

- Kada je pozvala izvršiteljku i rekla joj da je dopis stigao na pogrešnu adresu, ova je odbrusila: "Već nas je jedan gospodin obavestio. Policiji je dato da uđe u trag izvršnom dužniku." Kćerka je uzvratila: "Ne mora policija da se trudi. Daću vam ja broj parcele na groblju!" - prepričava Bojan.

On ne zna kako se saga s komšinicom i izvršiteljem završila, ali kaže da je cela priča za njega bila stresna i boji se da je i sam mogao da postane meta plenidbe.

I on, i većina građana koje smo anketirali, misle da su građani nedovoljno zaštićeni od izvršitelja i da može da im se desi da, bez prethodnog obaveštenja, a zbog minornog ili čak tuđeg duga, završe na ulici. Istovremeno, niko ih ne pita da li redovno primaju platu.

U Komori izvršitelja kažu da stvari ne stoje baš sasvim tako. Kako objašnjava Magdalena Novaković, generalni sekretar Komore, pravo građana da se žale regulisano je Zakonom o izvršenju i obezbeđenju:

ČETVORO IZGUBILO DOZVOLU ZBOG propusta u radu do sada je sankcionisano 20 izvršitelja. Izrečene su dve opomene, 16 novčanih kazni, dve zabrane obavljanja delatnosti u trajanju od tri meseca i četiri trajne zabrane.

- Strankama na raspolaganju stoji više pravnih sredstava. Recimo, zahtev za otklanjanje nepravilnosti. On se podnosi javnom izvršitelju u roku od 15 dana od kada je odluka trebalo da bude doneta ili radnja preduzeta. A na rešenje izvršitelja po zahtevu za otklanjanje nepravilnosti takođe je dozvoljen prigovor sudu. U propisanim slučajevima stranke podnose žalbu i prigovor sudu i na rešenje prvostepenog suda i javnog izvršitelja u roku od osam dana od dostavljanja rešenja. Prigovor trećeg lica se može podneti tokom celog postupka.

Novaković se ne slaže ni sa čestom primedbom građana da "su se izvršitelji osilili jer su bez kontrole". Nad njihovim radom, kaže, postoji trostruka kontrola. Nadzor vrše Komora javnih izvršitelja i Ministarstvo pravde u postupku vanrednog nadzora, zatim kada postupaju po pritužbama stranaka i učesnika u postupku, a i u okviru redovnog nadzora. Kontrolu vrše i sudovi, kada rešavaju po pravnim lekovima koje podnose stranke i učesnici u postupku protiv odluka izvršitelja.


Ilustracija / Foto A. Stanković


Uprkos primedbama na njihov rad, većina građana ipak misli da su Srbiji izvršitelji potrebni. I u Komori podsećaju da je od primene novog ZIO rešeno blizu 1,7 miliona starih sudskih predmeta.

- Po nama, najvećim benefitom može se smatrati povećanje stepena finansijske discipline, kako građana tako i pravnih lica, što posledično utiče na poboljšanje privredne klime za podsticanje ulaganja. Od početka rada izvršitelja primetno je značajno povećanje efikasnosti u naplati potraživanja, čime ova pravosudna profesija doprinosi unapređenju pravosudnog sistema i pravnoj sigurnosti u društvu - kaže Novakovićeva.

Ona dodaje da izvršenje više ne traje prosečno 635 dana, kao ranije, pre uvođenja ove profesije, već 100. Takođe, od kada je Zakonom o sudskim taksama izvršiteljima poverena i ova dužnost, značajno je povećana naplata.

Od početka rada javnih izvršitelja, u junu 2012, postupali su u 2,4 miliona predmeta, od kojih je nešto više od polovine okončano.

FIRMI DUŽNIKA MANjE, ALI DUGUJU VIŠE

NAJVEćI broj izvršenja, kako se vidi iz godišnjeg izveštaja o radu javnih izvršitelja za prošlu godinu, odnosi se na izvršenja na osnovu verodostojnih isprava radi namirenja komunalnih potraživanja, kao i na potraživanja između firmi.

Slede izvršenja na osnovu sudskih presuda, u kojima su poverioci i građani i preduzeća. Izvršni dužnici su češće fizička nego pravna lica, ali je u porastu i broj firmi dužnika. Mada ih je daleko manje "pod lupom" izvršitelja, ukupan iznos njihovih dugovanja daleko nadmašuje ono što duguju građani.ANKETA: Da li ste zadovoljni radom izvršitelja?

Petar Janjić, novinar

- Nisam imao iskustva sa izvršiteljima, ali mislim da su oni zakonski neophodni našoj državi. Generalno gledano, ljudima treba dati više prostora da plate svoje dugove pre nego što im izvršitelji zakucaju na vrata.Petar Starčević, penzioner

- Kada čujem kako se ponašaju, odnosno šta se sve dešava je veliki bezobrazluk da za neke sitne pare izbacuju i isteruju na ulicu. To je jedan automatizam koji svakako ne štiti ljude.Aleksa Nedeljković, ekonomista

- Smatram da su izvršitlji potrebni našoj državi, ali ne podržavam način na koji sprovode svoja dela. Jer u svakoj priči uvek postoji i druga strana koja je oštećena, ali i neka treća koja uvek prođe bez posledica.Milica Petrović, student

- Moj stav je da ne trebaju našoj državi. Ali, izgleda, kakva je situacija u našoj zemlji to je jedini način na koji mogu da naplate dugovanja u ovoj državi. Loš je pristup po kojem oni rade i sprovode izvršenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Milica M.

01.07.2018. 13:30

"A na rešenje izvršitelja po zahtevu za otklanjanje nepravilnosti takođe je dozvoljen prigovor sudu. " Verovatno, uz ono obavezno: prigovor ne odlaže izvršenje rešenja.

LOKALAC

01.07.2018. 13:57

dokle god u ovoj nazovi drzavi mogu veliki da izigravaju propise i izvrdavaju svoje obaveze treba bezati iz takve zemlje.Moja firma je ublokadi ,plate nisu dali 11 meseci a firma cerka je za period od mesec dana prenela sva osnovna sredstva na nju pa mi nemamo od cega da naplatimo potrazivanja.Nisu nam potrebni izvrsitelji vec zakon koji ce neisplacivanje zarade sankcionisati kao krivicno delo,koji ce cim se ne isplati zarada staviti veto na sve vrste transakcija iz takve firme a isplatu

Igrale se delije

01.07.2018. 15:08

Na ćerku, kao naslednika ne prelazi samo imovina već i obaveze pokojne majke. Izvršitelji izvršavaju a dužnici na različite načine izvrdavaju. Svako radi svoj posao.

Sandra

17.05.2019. 21:49

Koliko izvrsnih duznika ima para za "svi su jednaki pred zakonom", tj. za advokata? U nakaradno napisanim zakonima, ne snalaze se ni u ministarstvima, niti pravne sluzbe u preduzecima a kamoli laici. Suvise su veliki ulozi u ovoj igri vlast-izvrsitelji-narod. Gde su socijalne karte gradjana? Obecavali i prethodnici...

Sandra

17.05.2019. 21:56

Zamislite situaciju kad multiple skleroticaru u penziji sa tnp zakuca izvrsitelj sa 20 policajaca a ovaj ne zna ni kako se zove??! Sta cemo sa tim, ha? A sveukupno nema ni 30 hiljada od cega mu sve ide na lekove? O cemu mi pricamo? Zato se to zove OTIMANJE.