Brnabić: Ubrzaćemo izgradnju gasovoda do Sofije

Daliborka Alihodžić

20. 05. 2018. u 10:01

Predsednica vlade za "Novosti", o realizaciji zajedničkog projekta srbije i evropske unije. Imamo novca u budžetu, EU izdvojila 50 miliona evra. Ugovori sa vlasnicima parcela – pojedinačno

Брнабић: Убрзаћемо изградњу гасовода до Софије

Ana Brnabić / Foto Tanjug

ZA lokalne samouprave, duž Koridora 10, prema granici sa Bugarskom, nema predaha. Nakon eksproprijacije zemljišta za izgradnju auto-puta, sledi još jedan obiman posao, za potrebe izgradnje gasovoda Niš-Sofija, koji je jedan od prioriteta Vlade i najznačajniji zajednički projekat Srbije i Evropske unije.

Predsednica Vlade Ana Brnabić, za "Novosti", najavljuje da će projekat početi da se realizuje i pre nego što je planirano.

- Preko svojih IPA fondova, EU je izdvojila oko 50 miliona evra, a s obzirom na to da je država ostvarila višak u budžetu, nakon uspešno sprovedenih ekonomskih reformi, projekat će početi da se realizuje i pre nego što je planirano. NJegova realizacija značajna je iz više razloga. Obezbediće diverzifikaciju pravaca i izvora, uz unapređenje sigurnosti snabdevanja kako Republike Srbije, tako i Bugarske i celog regiona. Sa druge strane, značajno se rasterećuje severni deo gasovodnog sistema, a samim tim povećava se i sigurnost snabdevanja tranzitnog pravca za Bosnu i Hercegovinu, kao i buduće snabdevanje naše južne pokrajine Kosova i Metohije, Makedonije i Crne Gore - naglašava premijerka.

Brnabićeva takođe dodaje da je ovaj projekat značajan iz više razloga:

- Pored poboljšanja sigurnosti snabdevanja srpskog tržišta prirodnim gasom i omogućavanja daljeg razvoja distributivne mreže centralne, istočne i južne Srbije, projekat omogućuje integrisanje postojećih i budućih skladišnih kapaciteta prirodnog gasa u jedinstven energetski sistem. U tom kontekstu, važno je napomenuti da će zajednička regionalna politika i saradnja kroz projekte u energetici obezbediti energetsku sigurnost država.

MEMORANDUM IZ DUBROVNIKA O ZNAČAJU ovog gasovoda govori i to da je gasna interkonekcija Srbija-Bugarska prepoznata kao jedan od šest prioritetnih projekata za EU i region. Rezultat je Memorandum o sprovođenju prioritetnih projekata za region Centralne i Jugoistočne Evrope (CESEC), koji su potpisala sva ministarstva energetike zemalja ovog regiona, uključujući i Evropsku komisiju, jula 2015. godine u Dubrovniku.

EU je spremna da izdvoji novac, ali i država Srbija će morati da obezbedi "prolaz" gasovodu, odnosno da obešteti vlasnike parcela kroz koje će cevi prolaziti. Trasa gasovoda pratiće Koridor 10, jer je to najisplativija varijanta, a od vlasnika parcela tražiće "službenost prolaza", odnosno biće im isplaćena nadoknada za postavljanje cevovoda. Procena je da ima oko 2.000 katastarskih parcela na teritoriji Dimitrovgrada, Bele Palanke, Pirota i Niša, preko kojih će prolaziti cevovod. Saznajemo da je u toku priprema ponuda za naknadu štete svakom vlasniku nepokretnosti na navedenim teritorijama, a ponude se dostavljaju nadležnim opštinskim upravama.

- Nije u pitanju klasično oduzimanje zemljišta, kao što je to slučaj prilikom izgradnje auto-puta, već će država zahtevati službenost prolaza. U Nišu ćemo imati 1.200 parcela i već je obrađeno 400. Svesni smo važnosti projekta i zato ćemo se truditi da budemo operativni i brzi - kaže gradski većnik Miloš Milošević.

On dodaje da u ovom trenutku ne može da precizira koliko će novca biti isplaćeno vlasnicima jer se sa svakim pravi zaseban ugovor, odnosno svaka parcela se posebno obrađuje.


Teritorija Niša kroz koju će proći gasni cevovod


ROKOVI

MINISTAR rudarstva i energetike Aleksandar Antić i njegova bugarska koleginica Tamenuško Petrova potpisali su u Sofiji, početkom 2017. godine, Memorandum o razumevanju za izgradnju projekta Gasnog interkonektora Bugarska-Srbija. Time su se srpska i bugarska strana saglasile o tehničkim karakteristikama gasovoda, rokovima realizacije i načinu finansiranja projekta povezivanja dva gasovodna sistema.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije