Broj zaposlenih i penzionera skoro isti

J. Ž. S.

10. 01. 2018. u 21:02

Partija ujedinjenih penzionera upozorava da je sadašnji penzioni sistem neodrživ na duže staze. Uspešne kompanije trebalo bi da formiraju fond koji bi poslužio kao rezerva za isplatu penzionih čekova

Број запослених и пензионера скоро исти

Ilustracija Toše Borkovića

UKOLIKO se u Srbiji nastave sadašnji populacioni i ekonomski trendovi koji utiču na finansijsku održivost penzijskog sistema, uskoro može doći do situacije da penzije budu na nivou osnovne socijalne pomoći ili tek nešto više od toga, smatraju u Partiji ujedinjenih penzionera Srbije.

PUPS je naveo da je obavezno penzijsko osiguranje, kakvo danas funkcioniše u Srbiji, osmišljeno kao proces u kojem trenutno zaposleni uplaćuju sredstva u penzioni fond da bi mogle da se isplaćuju penzije, kao i da je za funkcionisanje tog procesa potrebno da tri zaposlena uplaćuju sredstva od kojih će se isplaćivati penzija jednog penzionera, odnosno da odnos broja penzionera i broja zaposlenih bude barem 1:3.

- Ideja je da treba graditi novi sistem, odnosno formirati fond koji bi bio garancija za redovne isplate penzija - kaže Momo Čolaković iz PUPS-a. - To bi bilo vezano za kapitalnu dobit velikih javnih kompanija koje bi deo profita uplaćivale u taj fond. Ideja je preuzeta iz Francuske i zapadnih zemalja kojom bi se nadomestio nedovoljan broj radnika.

PUPS je uputio poziv svim političkim partijama da otvore dijalog o pronalaženju načina za promenu penzijskog sistema, koji je u sadašnjem obliku neodrživ.

Dodatni problem, smatraju u PUPS-u, donela je informatička ekspanzija i tehnološki napredak u svetu, kao i sve veća automatizacija proizvodnih procesa. Kompanije sa tehnološki intenzivnim procesom rada, a manjim učešćem radne snage koje ostvaruju izuzetno visoke profitne stope, trebalo da budu među začetnicima posebnog fonda koji bi služio kao rezerva za slučaj problema u redovnom funkcionisanju isplata penzija.

- Kada bi svi nezaposleni našli posao, taj odnos ne bi bio dovoljan za održivost ovakvog penzijskog sistema - smatraju u PUPS-u. - Problem finansijske održivosti penzijskog sistema ukoliko se broj zaposlenih smanjuje a broj penzionera raste, države prevazilaze povećanjem zaposlenosti, produženjem radnog veka ili garancijom države koja iz budžeta obezbeđuje nedostajuća sredstva za isplatu penzija, a ponegde se formiraju rezervni fondovi sa istom namenom.


STALNO SMANJENJE ZAPOSLENIH

SREDINOM prošlog veka odnos broja penzionera i broja zaposlenih bio jedan prema pet, što je idealan odnos za funkcionisanje penzijskog sistema sa tekućim finansiranjem. Početkom šezdesetih taj odnos je dostizao i jedan prema šest, ali je početkom sedamdesetih pao na 1 prema 3,5, što se održalo i osamdesetih, da bi početkom devedesetih taj odnos pao na 1 prema 2,5. Početkom ovog veka ovaj odnos dodatno pada.

PETINA PRIMA NAJNIŽI IZNOS

Prosečna penzija u Srbiji iznosi oko 25.000 dinara, a najveći procenat penzionisanih, oko 21 odsto, prima između 10.000 i 15.000 dinara, dok 131.000 najsiromašnijih dobija penziju manju od 10.000 dinara. Već tri godine se penzije ne izjednačavaju sa rastom cena, dok je usklađivanje sa rastom zarada prestalo 2003. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

veselnik

11.01.2018. 00:43

Nesto tu nije u redu! Pa zar ne pada broj nezaposlenih, jer raste broj radnih mesta? To je jedan od najvecih uspeha sadasnje vlasti, bar po zvanicnoj (politickoj) statistici.

Сораб

11.01.2018. 02:49

Имам решење. Преиспитати пензије, титовим пензионерима одузети исте, одузети им имовину коју су опљачкали и тај новац уложити у индустрију и у запошљавање младих... Очекујем 2,5 милиона дислајкова!!!Хвала!

JK

11.01.2018. 10:55

@Сораб - Titovih penzionera nema, izumrli su. Preispitati svakako, posebno invalidske...

neregistrovan

11.01.2018. 14:01

@Сораб - Lose ti resenje,predlozi da se ubije 1000000 penzionera pa ono sto ostane prezivece nekako.Mislis nikada neces postati penzioner.Varas se.

Brotherhood

11.01.2018. 07:49

Trenutni sistem je pljacka.Omoguciti da ja sam stedim novac gde ja hocu,a ne da mi ovi odredjuju da idem u penziju kad ne budem mogao da hodam,a ne da radim.Pljackaju te 40 godina i kada covek umre kao mladji penzioner ne ostaje mu nista da ostavi porodici.

mika

11.01.2018. 09:52

Milion pitanja ovoj gospodi koja navodno zastupaju interese penzionera ali... Zašto se nije osnovao fond u jeku najveće privatizacije ( pljačke), već se odvajala jedna mala mrvica. Zašto se od prodaje imovine naših banaka ( koje su gašene) nije odvajalo za taj fond. Koliki je procenat poništenih privatizacija - a koliko je radnika u njima otpušteno, zašto? Zašto se celokupni iznos ( od ionako malog broja) oduzete imovine od kriminalne privatizacije ne bi slio u taj fond. Zašto...

pm

11.01.2018. 11:00

U vreme do 1990. godine po Srbiji su gra]eni mnogi objekti novcem fonda PIO, ali to je mahom kroz privatizacije pokradeno. Zadatak Vladi AV Vratite fondu PIO imovinu i nema problema sa isplatom penzija

g

12.01.2018. 11:01

netacnoima pola miliona ljudi koji rade, najvisei 2,5 miliona penzioneraostalo su parazitimrtva zemlja odavno