На пресађивање органа хитно код Италијaна

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

09. 01. 2018. у 17:00

Добре вести за животно угрожене: Рим и Београд склапају споразум о трансплантацији. На листама чекања годишње до 10 наших грађана

На пресађивање органа хитно код Италијaна

Shutterstock

ПАЦИЈЕНТИ из Србије органе за трансплантацију моћи ће да добију и у Италији. На италијанску листу чекања годишње ће, како сазнају "Новости" у Министарству здравља, моћи да се упише до 14 пацијената из Србије: до 10 за редован програм и највише четворо код којих је трансплантација хитна. То је, за оне који чекају донорске органе, најзначајнији део Техничког протокола, који ће потписати наша Управа за биомедицину и Национални центар за трансплантацију Италије.

Протокол ће потписати директори ове две организације др Весна Ракоњац и др Алесандро Нани Kоста. Реч је, заправо, о "разради" Меморандума о разумевању између министарстава здравља двеју земаља о сарадњи у области здравства и медицинске науке, потписаног 1. јуна 2011. у Риму. Тај документ, између осталог, предвиђа обуку, изградњу капацитета и размену искустава. Здравствене институције двеју земаља већ дуже успешно сарађују у области трансплантације органа, нарочито у области пресађивања јетре. У центру у Бергаму, на трансплантацији јетре о трошку здравственог осигурања, од 2007. године до сада је било око 60 деце из Србије.

Проширивање сарадње са Италијом могло би, у ситуацији кад је трансплантација хитна, а у Србији нема донора, убудуће да спасе животе.

ИСПУЊЕНИ ЗАХТЕВИ "ЕУРОТРАНСПЛАНТА" ЗА ГОДИНУ дана откако је Србија пробно, на годину дана, постала придружени члан Европске мреже за размену органа - "Еуротрансплант", према речима министра Лончара, испунили смо све што је та организација поставила као задатак, а остало је да Закон о трансплантацији уђе у скупштинску процедуру. - Највећи број донора и трансплантација срца био је прошле године, имали смо више од 90 спасених живота само из програма трансплантације, и настављамо да радимо - рекао је Лончар.

- Уговор са италијанским министарством здравља омогућиће да наши пацијенти којима је неодложно потребна трансплантација буду на италијанској листи и хитно добију орган - каже министар здравља др Златибор Лончар.

Према одредбама техничког протокола, у које су "Новости" у понедељак имале увид, за упис држављана Србије на италијанску листу чекања за трансплантацију постоје два услова: да стављање наших пацијената на програм не угрожава пацијенте из Италије који чекају орган, и да се органи врате. У случају трансплантација у Италији на пацијентима из Србије, орган мора бити враћен италијанској Националној мрежи за трансплантацију у року од шест месеци. Трошкове трансплантације наших пацијената у Италији "покриваће" Републички фонд здравственог осигурања.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Нови живот за 83 људи

Осим за пацијенте, сарадња са Италијом значајна је и за лекаре, јер подразумева програм обуке за здравствене раднике који су укључени у програме донације и трансплантације органа, експертске посете, заједничке сусрете барем једном годишње у обе земље...Пратите нас и путем иОС и андроид апликације