Posao za 1.000 istraživača

I. M.

29. 12. 2017. u 11:00

Посао за 1.000 истраживача

Foto Tanjug

Ministarstvo prosvete produžilo podršku postojećim naučnim projektima. Ministar Šarčević: Najlošiji projekti biće isključeni iz finansiranja

POSTOJEĆI projektni ciklus za nauku biće produžen još godinu dana - najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević i dodao da će se raditi procena postojećih projekata. Najlošiji će biti isključeni iz finansiranja, kako bi se uključilo 1.000 mladih istraživača.

Konkurs za uključivanje mladih istraživača biće raspisan za studente doktorskih studija, kako bi već od naredne godine mogli da budu uključeni u postojeće projekte.

Ministar Šarčević je rekao da se paralelno rade zakoni o inovacionoj delatnosti i finansiranju visokog obrazovanja.

Državni sekretar Vladimir Popović najavio je da će biti otvoreno 50 do 100 mesta za mlade koji su doktorirali u inostranstvu i da na taj način ministarstvo želi da pokaže da za njih ima mesta u naučnoj zajednici.

PROČITAJTE JOŠ - Pare za naučnike na računu "Trudbenika"

- Na ovaj način pokazujemo brigu za mlade. Dok radimo zakon, mi ćemo te ljude u 2018. godini uključiti u finansiranje - pojasnio je Popović.

On je dodao da će početkom godine biti urađena i rekategorizacija istraživača, uz pomoć registra, čija je izrada u završnoj fazi. Prema rečima prof. Popovića, rekategorizacija nije urađena sedam godina, a na registar se čekalo celih 20.

U planu je uvođenje kombinovanog institucionalno-projektnog finansiranja nauke, koje se, kako objašnjavaju u Ministarstvu prosvete, potpuno uklapa u već usvojenu Strategiju naučnog i tehnološkog razvoja RS, kao i u Akcioni plan Vlade Republike Srbije kao i uvođenje fonda za nauku.

PROČITAJTE JOŠ - Šarčević: Neke škole sjajno rade, neke ne znate zašto postoje

DUGOVANJA REŠENA

SREDSTVIMA iz budžetskih rezervi rešeno je pitanje dugovanja za materijalne troškove za istraživanja za 2017. godinu (DMT1, DMT2). Taj novac iz budžeta ministarstva prethodno je potrošena na izgubljeni sudski spor započet još 2009. godine, po tužbi preduzeća "Trudbenik". Sva sredstva su uplaćena naučnoistraživačkim organizacijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Шатор

29.12.2017. 11:46

Ако ово нису конкретни потези, не знам шта су! Не знам комплетну причу (често се пласирају вијести које немају упориште у стварности), али ако је ово стварно овако, мислим да имамо гарнитуру која нешто ради, и то на боље.

potemkin

29.12.2017. 12:33

@Шатор - pred svake izbore zadnjih pet godine pticice pevaju cveta cvece poslovi se obecavaju stanovi zidaju fabrike otvaraju radnici zapošljavaju lepota božija akada se pogleda narod su za pet godina genocidno upropastili

PATRIOT

29.12.2017. 12:21

TREBA PRVO NAGRADITI NAUČNIKE I INŽINJERE KOJI SU KONKRETNO NESTO URADILI A NE STAVLJATI NA PLATNI SPISAK TATINU I MAMINU DECU.

olga

29.12.2017. 12:26

HA,HA,HA.Ko će od ti silnih naučnika da ostane u propaloj Srbiji?Dajte ,te priče mogu da prođu u Lebanu,a ne u naučnim krugovima.Srbija nemani 10 naučnika osim ako neračunate menadžere i ove doktore dripce oko Vučića.