Bivša bolnica - unucima hirurga

V. CRNJANSKI SPASOJEVIĆ

15. 11. 2016. u 17:47

Agencija za restituciju donela odluku o vraćanju imovine čuvenog srpskog lekara Nika Miljanića. Zgrada pripadala Nikovoj supruzi Radmili, kćerki književnika, pravnika i političara Andre Nikolića

Бивша болница - унуцима хирурга

U nacionalizovanoj ustanovi siromašni lečeni besplatno

POTOMCI čuvenog srpskog hirurga Nika Miljanića, osnivača Anatomskog instituta Medicinskog fakulteta u Beogradu, po kojem ovaj i nosi ime, dobiće nazad zgradu bolnice koju je osnovao njihov deda. Kako saznajemo, Agencija za restituciju dostaviće ove nedelje rešenje o vraćanju dvorišne trospratnice u Nušićevoj 21a, u centru Beograda.

Zgrada u kojoj je bila predratna "Mediko-hirurška klinika" nekada je pripadala Nikovoj supruzi Radmili, kćerki čuvenog književnika, pravnika i predsednika Narodne skupštine Andre Nikolića. U njoj su siromašni lečeni besplatno, a ostali po više nego pristojnim cenama.

Niko potiče iz ugledne crnogorske porodice, a njegov otac dr Petar Miljanić bio je prvi crnogorski hirurg, upravnik bolnice na Cetinju i načelnik crnogorskog saniteta. Pošto je rano ostao bez oca, Niko s majkom i bratom odlazi u Švajcarsku, gde završava školu i upisuje medicinu u Parizu. Studije je prekidao čak četiri puta, jer je sa bratom i majkom odlazio u Crnu Goru i Srbiju, u vreme balkanskih i Prvog svetskog rata. Oba sina Miljanića bila su dobrovoljci.

Posle ratova završio je medicinu, odbranio doktorat, specijalizovao hirurgiju i vežbao anatomiju. Dolazi u Beograd, gde je primljen za profesora anatomije na novoosnovanom Medicinskom fakultetu. Osnovao je Anatomski institut, a 1923. je otvorio i privatni sanatorijum u Beogradu, u kojem je radio sve do nacionalizacije, 1948.

Dan kada je ovaj poznati lekar održao pristupno predavanje na Univerzitetu, u Kapetan Mišinom zdanju, 9. decembra 1920, danas se slavi kao Dan Medicinskog fakulteta. Ovo predavanje je bilo prvo predavanje na Medicinskom fakultetu uopšte.

Niko Miljanić se otvoreno izjašnjavao protiv kraljevog ukidanja ustava 1929, a proganjani levičarski aktivisti, skojevci i komunisti besplatno su lečeni u njegovoj bolnici, da bi izbegli progon policije. Pred sam rat bio je jedan od inicijatora i potpisnika Apela za raspuštanje logora za komuniste u Smederevskoj Palanci, Ivanjici, Srebrenici, Bileći, Kerestincu i sa dr Ivanom Ribarom je bio u delegaciji koja je Apel predala vlastima.

Mada je bio član Avnoja i ugledni profesor, početkom 1947. suspendovan je sa fakulteta, jer se suprotstavio kadrovskoj politici novih vlasti pri izboru jednog nastavnika na predmetu hirurgija. Privatna bolnica mu je nacionalizovana, a zatim i zatvorena. Mada je suspenzija bila povučena, njegov rad stalno ometaju, a 1954. ga prevremeno penzionišu. Pošto je penziju odbio, izdržavao se operišući po provincijskim hirurškim odeljenjima, kojima su rukovodili njegovi bivši učenici.

Umro je 1957. godine, u Meksiko Sitiju, gde je bio na Internacionalnom hirurškom kongresu. Za života, Niko je usvojio Svetozara Gligorića, svetskog šahovskog velikana. Nikov sin bio je akademik Petar Miljanić.


SEKULIĆ: ISPRAVLJENA NEPRAVDA

- Iz toga kako će država prihvatiti odluku Agencije videćemo kakav je odnos društva prema našim velikanima - kaže direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić. - Da li smo toliko licemerni da po njima nazivamo ulice, a da njihovu imovinu zadržavamo i pokušavamo da prodamo u sumnjivim transakcijama. Zapala mi je čast da eliminišem veliku nepravdu koja je učinjena ovom čoveku, koji je voleo i poštovao svoj narod i državu, a nije ih prezirao kao pojedini moćnici, koji traže od države da ne plaćaju porez, a ništa joj ne daju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)