Rehabilitovana kraljica Marija Karađorđević

V. Crnjanski Spasojević

14. 04. 2014. u 10:45

Рехабилитована краљица Марија Карађорђевић
Viši sud u Beogradu vratio čast i ugled supruzi kralja Aleksandra Ujedinitelja. Sud zaključio da je „srpska majka“ progonjena iz ideoloških razloga

KRALjICA Marija Karađorđević, supruga kralja Aleksandra Prvog Ujedinitelja, rehabilitovana je u ponedeljak odlukom Višeg suda u Beogradu. Sud je poništio Ukaz Prezidijuma Predsedništva FNRJ iz 1947. godine, kojim joj je oduzeto državljanstvo i konfiskovana imovina.

- Kraljica Marija je iz političkih i ideoloških razloga bila lišena osnovnih ljudskih prava, poput prava glasa, prava na imovinu i državljanstvo - rekao je sudija Predrag Vasić, obrazlažući svoju odluku.

Zahtev za rehabilitaciju podneli su u oktobru prošle godine potomci njenog srednjeg sina princa Tomislava, Katarina i Mihailo, kao i deca najmlađeg princa Andreja, Lavinija i Dimitrij. Zahtevu su se na ročištu pridružili i Tomislavova supruga Linda i sin Đorđe Karađorđević.

Obrazlažući zahtev za rehabilitaciju, pravni zastupnik Karađorđevića Dušanka Subotić Homen rekla je da je kraljica svojim humanitarnim radom zadužila Srbiju, zbog čega je i prozvana srpskom majkom:

ISPRAVLjENA NEPRAVDA OVO je veliki dan za nas, kada je ispravljena ogromna istorijska nepravda i kada je kraljica Marija dobila ono mesto u istoriji koje joj pripada - izjavila je u ime cele porodice princeza Linda Karađorđević.

- Njen brak sa kraljem Aleksandrom bio je dobar politički potez u ono vreme, jer je država posle Velikog rata imala nerešene teritorijalne odnose sa Rumunijom, koja je na Mirovnoj konferenciji u Parizu, 1919. godine, tražila Banat. Ovim venčanjem napravljen je sporazum, pa su srpski i rumunski premijer Nikola Pašić i Takej Jonesku potpisali 7. juna dogovor o uređenju granica, a narednog dana održano je venčanje u Crkvi Svetog arhangela Mihaila, u Beogradu. Kum je bio engleski kralj Edvard Džordž Peti, preko sina Alberta.

Ona je navela i da je kraljica ulagala u bolnice, poliklinike, škole, da je od miraza odvojila milion dinara u svoj fond iz kog će pomagati ratnim invalidima, udovicama i ratnoj siročadi. Pomagala je i rusku emigraciju, učestvovala u podizanju Ruskog doma u Beogradu, bila je donator i zaštitnik Kola srpskih sestara i Društva „Karađorđe“, osnovala je Jugoslovensku uniju za zaštitu dece, otvarala je gimnazije, Dom studentkinja „Vera Blagojević“ u Beogradu, pomagala crkve...

Rat ju je zatekao u Engleskoj, gde su se školovali prinčevi Tomislav i Andrej, gde je nastavila humanitarni rad. Osnovala je Jugoslovenski komitet Crvenog krsta i Udruženje Sveti Andrej Prvozvani. Slala je pakete za zarobljene srpske oficire po nemačkim logorima, ali i pakete u zemlju, koje je potpisivala sa Marija K. Đorđević. Samo za godinu dana, 1942-1943, poslala je 7,5 miliona kilograma odeće i obuće, 5,5 miliona kilograma hrane i 300.000 šinjela.

Na obeležavanju četvrt veka od ubistva kralja Aleksandra, predsednik Šarl de Gol odlikovao ju je Legijom časti.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (19)

зокс

14.04.2014. 11:22

СВАКА ЧАСТ!Има за Србе наде!Доста је комуњарског зла Србија доживела!Премного!

SRBIIJE

14.04.2014. 13:15

@зокс - uh uh ,onda vrati stanove komunistima koji su vam ih dali za dzaba pa se vratite kralju da budete kmetovi i robovi, to je vama izgleda prioritet

зокс

14.04.2014. 13:36

@зокс - Препозна се комуниста!Ја да вратим немам шта,јер хвала Господу Богу,није било потребе нико да ми ништа даје!Све сам зарадио својим рукама,дужан НИКОМЕ нисам,мени јесу,али нема везе,вратити ће када и ако буду имали!Без тога што сам им позајмио могу да живим!За краља и отаџбину,с вером у Бога и страхом од Њега само!

Logic

15.04.2014. 00:21

@зокс - Hej SRBIJE (?) - pa o tome se i radi , najglasniji kritičari ispravljanja histerije komu-njarske-nističke i jesu oni koji su se uvaljivali u tuđe, prvo besplatno, a onda postajali i vlasnici za vrednost desetak kutija cigareta. ONI da vrate nešto??? Pa oni kukaju što im država više ne menja gumice na česmi u kuhinji!

Smrt fašizma!

14.04.2014. 11:23

Ništavni su svi akti vezani za nasilnu promenu državnog uređenja Kraljevine. Ništav je i iznuđeni akt Petra II o predaji vlasti komunjarskoj kvazi-narodnoj skupštini, jer se prenos vlasti mogao obaviti abdikacijom Petra II u korist princa Tomislava, uz predaju vlasti Namesništvu. Petar II nije imao nikakvih ustavnih prava da menja državno uređenje! Abdikacija Petra II mogla je biti izvršena jedino po zakonima Kraljevine, a po njima nije bilo moguće ono što je učinjeno..

Elcano

14.04.2014. 14:02

@Smrt fašizma! - Jugoslavija kao republika (Srbija kao država pravna naslednica) postoje i medjunarodno su priznate od celog sveta od 1945 neprekidno.O čemu ti pričaš dokoni čoveče?Šta bi bilo,da je bilo,da je moglo možda da bude..Ratni vihor je uništio tolike živote i toliku imovinu miliona naših ljudi.Ko će da izvrši restituciju njima i njihovim naslednicima??Tzv kraljevska družina je kompletna,'45 spasila svoju slaninu a sada im se sa takvom radošću vraća i inventar.Oni su jedno samoživo i skaradno društvo!

Sima

14.04.2014. 12:47

Baš me interesuje,da li su oslobodioci Dedinja uknjižili uzurpirane vile na Dedinju,na svoje ime?Ima još živih naslednika koji tek treba da povrate svoja prava koja su ih izgubili Ukazom iz 1947.

Dugovi....

14.04.2014. 13:02

Dobro kad ste tako hteli, sada neka Vam Vrate Unuci Kraljice Marije, ono zlato koje odnese 1941 god. Nasledstvo dugova je prenosivo sa kolena na koleno isto kao i imovina.

DuleTrubica

16.04.2014. 15:22

@Dugovi.... - I ja sam ovo mislio dok nisam malo citao i dosao do zakljucka da je na kraju vecina zlato zavrsilo sa komunistima i Titom.

Прћо

14.04.2014. 21:28

@OTPOR! - ако рехабилитујемо Чичу шта ћемо са Карађорђевићима који су га издали 1944

boki

14.04.2014. 14:15

Bilo je krajnje vreme.Mozda za nas Srbe jos postoji nada!Zivela Kraljevina Srbija sa dinastijom Karadjordjevic na celu!

jovandeka

14.04.2014. 21:44

Vidi apsurda,svi tražili da se srpaska majka rehabilituje,jedino to nije tražio prestolonaslednik sa svojom porodicom,koji je to trebao učiniti pre svih ovih.I on hoće da bude naslednik srpske krune.Čudo nad čudima.

Marko milutin

20.04.2014. 22:33

Linda, Djordje, Mihailo I Jelisaveta znaju srpski i živi u Srbiju. Oćemu pričaš?

Miro Markovic

04.05.2014. 06:37

Kraljica Marija Karadjordjevic je bila i ostala plemenita osoba, koja je u cestitim srpskim srcima imala nista osim ljubavi i postovanja. Uprkos svim prljavim propagadnim napadima na njenu licnost od strane krvavih komunista, Ona je ostala i bice najvoljenija jugoslovenska i srpska kraljica. Ona je iskreno sluzila svojem narodu bez ikakvih politickih pretenzija i radnji iza kulisa prljave politike. Neka joj Bog podari vecni mir medju svojima u nasoj cestitoj Srbiji.