Izabrani novi predsednik i zamenik predsednika UO Fonda PIO

Tanjug

07. 02. 2014. u 16:56

Za novog predsednika Upravnog odbora Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje na današnoj sednici izabrana je Ivana Lekić iz Ministarstva rada

BEOGRAD - Za novog predsednika Upravnog odbora Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje na današnoj sednici izabrana je Ivana Lekić iz Ministarstva rada, a na mesto zamenika predsednika UO Dragoslav Đukanović iz Saveza penzionera Srbije.

Stav Unije poslodavaca Srbije bio je da bi predstavnik te asocijacije trebalo da u narednom periodu preuzme predsedavanje Upravnim odborom fonda, budući da su u prethodne četiri godine predsedavali penzioneri, odnosno sindikati (Savez penzionera Srbije i Savez samostalnih sindikata Srbije), pa su u znak protesta napustili sednicu.

Dosadašnji predsednik UO bio je predsednik S S S S Ljubisav Orbović, a kandidat Unije poslodavaca bio je Slavenko Grgurević, za koga je glasalo šest članova UO, dok je za Lekićevu glasalo njih 12.

Na istoj sednici usvojena je odluka o izdvajanju sredstava za rehabilitaciju korisnika penzija i utvrđivanju troškova rehabilitacije korisnika penzija za ovu godinu.

Tom odlukom predviđeno je da se izdvajaju sredstva u iznosu od 339.600.000 dinara za finansiranje troškova rehabilitacije korisnika penzija RF PIO.

Za korisnike penzija iz kategorije osiguranika zaposlenih predviđeno je 311.333.000 dinara, za korisnike penzija iz kategorije osiguranika samostalnih delatnosti 25.217.000, dok je za korisnike penzija iz kategorije osiguranika poljoprivrednika opredeljeno 3.050.000 dinara.

Članovi UO prihvatili su predlog direktorke RF PIO Dragane Kalinović da se u narednih mesec dana održi nova sednica na kojoj će se govoriti i razmatrati rad PIO fonda i nedavni izveštaj Državne revizorske institucije.

Takođe su odlučili da ta sednica bude zatvorena za javnost, a da se nakon nje medijima prosledi saopštenje

Predsednica Sindikata zaposlenih u RF PIO Ljiljana Kremić zatražila je podršku članova UO za zahtev koji je taj sindikat uputio predstavnicima Vlade Srbije u kome je zatražio da se način obračuna i isplate plata zaposlenima u Fondu ne menja do početka primene najavljenog Zakona o platnim razredima u javnom sektoru.

Stav tog sindikata je da bi ih nakon preporuke Državne revizorske institucije da se zaposlenima u Fondu PIO umanje plate do 30 odsto po zaposlenom, to dovelo u još nepovoljniji položaj u odnosu na ostale zaposlene u organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije