Uklonjen krst sa Sahat kule iz Podgorice!

V. KADIĆ

11. 09. 2017. u 08:41

Sa kule u glavnom gradu Crne Gore skinuto hrišćansko obeležje. Mitropolija crnogorsko-primorska: Nečuvena odluka!

Уклоњен крст са Сахат куле из Подгорице!

KRST sa Sahat kule u Podgorici, koji je više od stotinu godina bio njeno obeležje, uklonjen je tokom restauracije ovog objekta i rekonstrukcije trga Bećir-bega Osmanagića! Povodom ovoga reagovali su iz Mitropolije crnogorsko-primorske, ocenjujući da se radi o skandaloznoj odluci podgoričkih vlasti. Pozivaju na odgovornost sve koji su doneli takvu odluku, zahtevajući od nadležnih da se krst što pre vrati na Sahat kulu.

Glavnu reč u rekonstrukciji Sahat kule ima glavni grad na čijem čelu je Slavoljub Stijepović, dok projekat vredan milion evra finansira turska agencija Tika.

Protojerej i sekretar Crkvene opštine Podgorica Predrag Šćepanović kaže da bi Mitropolija crnogorsko-primorska takođe osudila i da je sa nekog objekta "skinut polumesec ili bilo koje drugo obeležje naše braće muslimana ili bilo koje druge verske organizacije".

- Ja bih reagovao kao sveštenik, čovek i Podgoričanin. Krst na Sat kuli je poslednjih 100 godina bio njeno obeležje. Uklonjen je restauracijom koja se obavlja iza očiju javnosti i znatiželjnog posmatrača i ljubitelja kulture i starina. Ta vest nas je zaprepastila. Ako sto godina krst nikome nije smetao, čudimo se da se sada pokreću inicijative da krst kao simbol većinskog pravoslavnog stanovništva u Crnoj Gori bude uklonjen - kaže sveštenik Šćepanović.

Protojerej stavrofor dr Velibor DŽomić podseća da je 12. aprila zajedno sa sveštenikom Mirčetom Šljivančaninom na zvaničnom sastanku obavestio zamenika gradonačelnika Podgorice Časlava Vešovića da do njih stižu informacije da će krst biti uklonjen.

- Vešović je izričito naglasio i dao reč da rekonstrukcija kule mora biti obavljena tako da objekat i sve na njemu bude očuvano u zatečenom stanju. Sada tražim od njega da održi datu reč - kaže DŽomić.

UTVRĐENJE

SAHAT kula je sagrađena 1667. godine i dugo je bila vojno utvrđenje. Nakon oslobođenja Podgorice od Turaka, oko 1890. godine, na vrhu ove građevine visoke 16 metara postavljen je veliki metalni krst koji je stajao sve do ovih dana.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (27)

Dejan

11.09.2017. 08:53

Pa nije ni čudo kada Turska plaća rekonstrukciju . Problem je što su se većina Crnogoraca otuđila . najpre srpstva a za tim i obraza .

"образ"

11.09.2017. 11:21

@Dejan - Е ови што се отуђише - Богуми нијесу образа ни имали!!!

Uglješa Male Pijace

11.09.2017. 09:11

I sad su svi, kao, politički korektni i nikada nisu čuli za "prirodnu" Malesiju do ušća Ribnice u Moraču, jel da ?! I Svi su kao nešto mislili neće to biti, ili ne bar tako skoro. Da, da...

NIJE ZA CUDJENJE

11.09.2017. 09:11

SIPTARSKOJ DRZAVI KRST NIJE POTREBAN, i sve se odvija po planu unistenja crnogorskog bica, a pocelo je sa ukidanjem srpskog jezika i zabrana nosenja srpske zastave, usledile su severno atlanske integracije, s namerom razdora s Rusijom, pa sve kopiranja ustaskih udzbenika za skolovanje mladih montenigera, koji ce jos vise da mrze srbe.

Pavle

11.09.2017. 16:06

@Logic - Na ovu sirotinju prodavace je i za dorucak. Mozda je i to nekome cilj.

Деки

11.09.2017. 09:44

Осим дела севера и дела морске обале, Црна Гора је све више држава муслимана. Када видите да се вијори "црногорска" застава, знајте да је муслиман поставио. Лично сам видео и маске за мобилне телефоне са "црногорском" заставом и то искључиво у рукама муслимана! Ту заставу чувају и воле као зеницу ока свога, јер им је донела државу. Зато силно грешимо, када мислимо да ће јој муслије доћи "главе". Читава обала од Петровца и Сутомора ка југу је муслиманска. И шта је још чудно у овој вести?

bole

11.09.2017. 11:02

@Деки - Nijesu Muslimani Crnoj Gori dali drzavu, nego Berlinski kongres..... i tad je Srbija dobila drzavu......

Mak

11.09.2017. 11:08

@Деки - Deki,CG je istinska gradjanska drzava i svi u njoj vole CG zastavu, i svi je nose: i srbi i crnogorci i albanci i muslimani i hrvati. Jedino to ne rade ultra nacionalisti iz srpskih redova. Ali i oni ce, kada se dozovu pameti. Ja znam da ti to u srbiji ne mozes shvatiti da razliciti zive u miru i suzivotu, i da ljudi vole svoju zemlju i da zele da zive normalan zivot,ali tako je.

Hercegovina

11.09.2017. 13:57

@Деки - Mak, a crnogorski ultranacionalisti, do juče velikosrbi, stide se onoga ko su i šta su im bili preci, pa promijenili i naziv jezika, zastavu, himnu. Što se pozivate na Njegoša, knjaza Nikolu i mnoge druge kad vam srpsko ništa ne valja. Pročitajte pjesmu Onamo, namo knjaza Nikole, vidite koji predmeti su se učili u školama u 19. vijeku u CG, šta je knjaz govorio ko živi u CG da ne nabrajam više. Poslije Berlinskog kongresa CG je pripojena Stara Hercegovina, a tamo nisu živjeli Crnogorci već Srbi.

Деки

12.09.2017. 11:40

@Деки - "Bole", молим те да ме цитираш, где сам ја у коментару поменуо да су муслимани Црној Гори дали државу. Употребио сам фигуру, написавши да је управо та "нова" застава муслиманима дала државу, а не обрнуто. Помињање берлинског конгреса у том контексту је потпуно банално."Мак", то је тачно, буквално се осети тај суживот о којем пишеш, али си заборавио да наведеш цену,којом је плаћен.Тај привид је успостављен на жртви србског народа, који губи свој идентитет и (по теби) постаје "ултра националан"?

Nauta Brodic

11.09.2017. 09:56

Traba da stave polumesec umesto krsta. I onako ce Crna Gora biti pripojena Albaniji. Sa izuzetkom Bokokotorskog zaliva koji Hrvati zvanicno nazivaju Zaliv hrvatskih svetaca!

kataklinger

11.09.2017. 10:44

@Nauta Brodic - zaboravili ste ono parce na severo-istoku koje ce da zveknu ovi sa Kosova.

Александар

11.09.2017. 10:02

Е, о томе је писао владика Његош!Потурица и/или комуњара гори од Туричина! Убеђен сам да турци ово нису тражили!

Dragiša

11.09.2017. 10:14

Odavno ne vidjeh vise mrznje nego na komentare ovdje. Krst je vjerovatno skinut dok se odradi rekonstrukcija, ali se odma prave teorije zavjere, Nato pakt, otomanska imperija, porobljavanje, Srbija, Rusija... Ubise neduznog momka od 34 godine ali to je ok, nego neko skide krst sa Sat kule dok se rekonstruise, e daj da ratujemo odma....I ne zasluzujemo da zivimo bolje no sto zivimo...

jaki

11.09.2017. 10:24

@Dragiša - treba da razumeš, ovakve nevesti su voda na mlin pojedincima pa da počnu opet o eurazijskim paktovima, istočnoj braći, domaćim izdajnicima, prodali smo se, severna koreja zemlja blagostanja, tralalalala

Dah

11.09.2017. 10:23

Sahat kulu sagradili su Turci i na njoj tada nije bilo krsta. Kada se dogodilo oslobodjenje i kada su Turci proterani, krst je postavljen, u fazonu "da se zna ko je pobednik i ko ovde zivi." Dakle, izvorni oblik sahat kule ne podrazumeva krst. Ne znam zasto se cudite sto je uklonjen.

kataklinger

11.09.2017. 10:40

@Dah - i mnoge dzamije u Istanbulu nekada su bile crkve... i njihov izvorni oblik ne podrazumeva minarete i polumesec...

pc

11.09.2017. 10:41

@Dah - Onda sve gradjevine koje su ikada nadogradjene i koje su spomenici kulture pri rekonstrukciji treba vratiti na prvobitno stanje.

Утеривач

11.09.2017. 11:39

Кључна ставка је "постављен после ослобођења Црне Горе"! Након скоро 130 година је склоњен . Црна Гора опет није слободна...Све јасно.

Милан

11.09.2017. 12:08

А да ми из Србије погледамо мало у своје двориште не знам дал сте упућени колико се граде џамије на југу Србије, неке су највеће на Балкану и Европи што се минарета тиче, али лакше је окривити друге да су ''мањи Срби'' од нас..

Анти Антифа

11.09.2017. 12:26

@Dah Чудимо се јер преци су гинули да кули буде крст!