PREMIJER privremenih prištinskih institucija u ostavci Ramuš Haradinaj u sredu se branio ćutanjem u Specijalnom tužilaštvu Kosova sa sedištem u Hagu, koje ga je pozvalo na saslušanje u svojstvu osumnjičenog. Ispitivanje je bilo zatvoreno za javnost, a Haradinaj se u zgradi tužilaštva zadržao oko jedan sat.

Pročitajte još - DRECUN O ZLOČINIMA HARADINAJA: Ubijao Srbe, Albance policajce, likvidirana i petočlana porodica sa troje dece; KFOR je uradio uviđaj, ali...

Tužilaštvo nije saopštilo zbog kojih zločina je Haradinaj pozvan na saslušanje, a on je po izlasku iz zgrade rekao da ne očekuje optužnicu:

- Dobio sam pravni savet da ne odgovaram na ono što me pitaju. Ispunio sam zakonsku obavezu, druge obaveze nemam.

Kako je prenela "Slobodna Evropa", on je saopštio da je pozvan zbog njegove "uloge u OVK", ali "ne zbog nečega konkretnog". Izjavu pred istim tužilaštvom u sredu je davao i bivši predsednik Skupštine u Prištini Jakup Krasnići, takođe nekadašnji pripadnik OVK.

Povodom pojavljivanja Haradinaja pred tužiocem, predsednik Aleksandar Vučić rekao je da ne treba da sanjamo da će nam neko doneti pravdu.

- Već je izašao? Hoće malo i da ruča sa njima? - ironično je prokomentarisao Vučić, aludirajući na to koliko se Haradinaj zadržao u tužilaštvu. - Nego, kada će taj koktel koji organizuju u Hagu, Haradinaj i ostali, da još malo popriča sa njima kako se namučio? Težak je taj let bio od Prištine do Beča i Haga. Možda nije bilo stjuardesa u avionu i to Pacolijevom, kako čujem. Kaže da je dugo čekao ovaj drugi avion, teška situacija, namučio se veliki junak.

Advokati ispred Tužilaštva

Predsednik je dodao da "srpska suza nije imala i neće naći roditelja" i da "mi Srbi treba da zaboravimo i da ne računamo na pravo i pravdu koji će neko drugi da nam određuje, već da se izborimo za bolju, snažniju i jaču Srbiju i da prećutimo neke stvari".

- Kada nekog pitate: kako je moguće da pravite drugu albansku državu u srcu Evrope i zašto neki drugi u regionu sa već izdefinisanim teritorijama nemaju pravo na samoopredeljenje, oni kažu: Vi Srbi morate da razumete da je to protiv vas, ali ne može drugačije da bude. I onda shvatite da su pravo i pravda umrli.

Šef skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun ocenio je da je Haradinaja očigledno njegov pravni tim savetovao da se brani ćutanjem zbog ozbiljnosti optužbi koje mu se stavljaju na teret, jer da nije kriv, on bi se tako i izjasnio:

- Čim je ćutao znači da je svestan dela koja je počinio. Ako nije kriv, zašto plaća pravni tim poznatih međunarodnih advokata, koji su očigledno izuzetno skupi? Da nije kriv, oni mu ne bi bili potrebni u ovoj fazi.

U Tribunalu za ratne zločine u Hagu, podsetimo, Haradinaju je suđeno dva puta i oslobođen je, a bio je osumnjičen za progone, maltretiranje, mučenje...

KARTE JOŠ NISU OTKRIVENE

DA je Haradinaj prihvatio da odgovara na pitanja tužilaštva oni bi ga upoznali sa svim stvarima zbog kojih su ga pozvali. Ovako, pretpostvaljam da je sve trajalo najviše desetak minuta postavljanjem opštih pitanja, jer, zašto bi mu se obelodanjivalo šta imaju protiv njega i koji su to događaji sa kojim ga povezuju? - kaže za "Novosti" advokat Zoran Živković.

On objašnjava da će tužilaštvo nastaviti istragu, ispitivanjem drugih ljudi i razmatranjem pisanih dokaza, posle čega će odlučiti hoće li podići optužnicu:

- Do tada, Haradinaj je slobodan, a ako se optužnica podigne njegov status će biti drugačiji. Može biti odlučeno i da bude pritvoren.