Beograd: Za ubistvo porodice Rakić 13 godina zatvora

Tanjug

28. 04. 2013. u 11:15

Apelacioni sud povećao kaznu prvooptuženom u predmetu "Golubnjača" Čedi Budisavljeviću na 13 godina zatvora zbog ubistva petočlane porodice Rakić

Apelacioni sud u Beogradu povećao je za godinu dana kaznu prvooptuženom u predmetu "Golubnjača" Čedi Budisavljeviću zbog ubistva petočlane porodice Rakić u Ličkom Osiku u Hrvatskoj 1991. godine, i pravosnažno ga osudio na 13 godina zatvora, objavljeno je na sajtu tog suda.

Dvojici osuđenih na 12 i 10 godina zatvora Mirku Malinoviću i Milanu Bogunoviću kazne su potvrđene, dok je Bogdanu Gruičiću Apelacioni sud smanjio kaznu sa deset na osam godina zatvora.

Njima je posle izricanja prvostepene presude prošle godine u martu Odeljenje za ratne zločine ukinulo pritvor i pustilo ih da se brane sa slobode do pravosnažnosti presude.

Apelacioni sud u Beogradu je ranije ukinuo prvostepenu presudu Odeljenja za ratne zločine kojom su svi optuženi bili osuđeni na po 12 godina zatvora i naložio novo suđenje.

Oni su osuđeni jer su, kao pripadnici MUP-a SAO Krajine i Teritorijalne odbrane, Teslingrad ubili petočlanu porodicu Rakić zbog sumnje da poseduju radio stanicu i da sarađuju sa hrvatskim oružanim formacijama.

Po nalaženju Apelacionog suda,prvostepeni sud nije u dovoljnoj meri cenio kao otežavajuću okolnost za Budisavljevića da je pucao na svih pet članova porodice Rakić.

U odnosu na Gruičića prvostepena presuda je preinačena, između ostalog, i zbog toga što je prvostepeni sud dao prenaglašen značaj otežavajućim okolnostima i to težini izvršenog krivičnog dela, navodeći da je lišeno života pet članova porodice.

Naime, nesporno je tokom postupka utvrđeno da on nije učestvovao u ubistvu Lucije Rakić, kako navodi Apelacioni sud, "što ukazuje na ispoljenu manju kriminalnu količinu, zbog čega se u konkretnom slučaju svrha kažnjavanja može postići i blažom kaznom od izrečene".

U optužnici se navodi da ubili Maneta Rakića i njegovu suprugu Luciju Rakić, kao i njihove sinove Dragana i Milovana i ćerku Radmilu Rakić.

U noći između 20. i 21. oktobra 1991. godine okrivljeni su prvo ubili Luciju Rakić, hrvatske nacionalnosti, i potom zapalili njeno telo i vikendicu.

Potom su nekoliko dana kasnije ubili i ostale članove porodice Rakić – Maneta, Dragana, Milovana i Radmilu Rakić koji su srpske nacionalnosti, tako što su ih odvezli do kraške jame "Golubnjača", usmrtili ih hicem iz vatrenog oružja i potom bacili u jamu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

darko

28.04.2013. 12:05

Da ,nažalost to se dešavalo.Proglašavni su izdajnicima svako ko nije bio eksterem.Prebrojavana su krvna zrnca kako kod nas nekada tako i do danas kod Hrvata.Srećom nas je ova bolest prošla ,na nesreću uz žrtve , ali Hrvati će još dugo da boluju od ovoga jer su i decu vlastitu potrovali mržnjom.