POPULARNA narodna pesma "Zlatibore pitaj Taru da li pamti ljubav staru" mogla je proteklih dana da glasi i "Zlatibore pitaj Taru da li pamti ovakav karavan"...

Drumovima između dve planinske lepotice jezdili su mnogi karavani, ali nikad ni jedan poput karavana "sprintera" koji su protekle nedelje, na regionalnoj promociji ovog "Mercedesovog" kombija, na možda i najlepšem delu Srbije, dokazivali da i teretna vozila mogu da budu atraktivna, bogato opremljena i krcata tehnologijom.

Kao da je đuvegija sa Zlatibora po ljubav staru krenuo u novom vozilu, prepunom darova...

Pročitajte još: PETA GENERACIJA ZA DESETKU: "Nisan mikra 0,9 TCe " na skeneru "Novosti" (FOTO)

"Ovo vozilo je 100 odsto skockano za Vas" je bio moto uspešno organizovane prezentacije za brojne novinare iz zemalja regiona i Srbije kojoj je domaćin bio beogradski "Star import" zastupnik i uvoznik "Mercedes benca" za Srbiju, BiH, Crnu Goru i Albaniju.

Domaćini su želeli da odmah istaknu "sposobnost" ovog vozila da odgovori na sve zahteve kupaca, a zna se da je prvenstveno namenjen onima koji prevozom ljudi ili robe, zarađuju za život.

Novi "sprinter" čarobnjaci u fabrici u Dizeldorfu (Nemačka) mogu da "skockaju" u čak na 1.700 varijanti sa neverovatnih 600 opcionala!


Pročitajte još: TESTIRAMO ZA VAS: OPEL GRANDLEND Dž: Atraktivan izgled, glasovne komande i obilje opreme (FOTO/VIDEO)

Treća generacija "sprintera" , a do sad su prve dve (0d 1995. do 2006. i od 2006. do 2018.) prodate u sjajnom "tiražu" od 3,4 miliona jedinica!

Novitet je da se "mercedes" odlučio po prvi put da "sprinter", pored tradicionalnog zadnjeg pogona,(a naravno tu je i 4x4 verzija) pravi i sa pogonom na samo prednje točkove. Prednji pogon daje bolju trakciju u slučajevima kada je lakši teret, ima dosta prednosti kod upotrebe u zimskim uslovima, a i "ulazna cena" kako to kažu komercijalisti "Mercedesa" je niža.


U ponudi je i verzija modela nosivosti 5,0 tona koja na zadnjoj osovini umesto dva plus dva točka ima samo dva. Ta ideja ,sprovedena u delo, u praksi znači da se u tovarni prostor može da smesti još jedna (poprečno" "evro-paleta".

Osnovne verzije su naravno, putnička "turer" i transportna "kargo".

Dužine od "kratke", "standard", duge" i "esktra duge" šasije znači da kupac može da bira dužinu vozila u rasponu od 5,2 do 7,25 metara! Nosivost je 3,0 tona, 3,5 t, 4,0 t, 5,0t i 5,5 tona! A zapremina tovarnog prostora se kreće u rasponu od 7,5 do 17 kubnih metara!

Šasije su takozvani "singl kab" (vozač i dva suvozačka mesta u redu), "dabl kab" (još jedan red sedišta u kabini) a u ponudi je i takozvana "vučna glava " ("tractor head") što omugućuje odluka o uvođenju u ponudu i prednjeg pogona.

"Sprinter" može da vućče i prikolicu do maksimalne težine od2,0 tona.

Putničke verzije se prave sa maksimalno devet sedišta.

U "Mercedesu" su uspeli da utovarnu ivicu spuste za 80 mm pa je utovar robe sada još lakši.

"Mercedes" se odlučio da u novog "sprintera" ugrađuje svoje proverene, naravno još unapređene, dizel agregate.

U ponudi je sjajni šestocilinarski dizelaš radne zapremine 2.987 kubika (čuveni "OM642" koji razvija 190 KS i ima obrtni moment od 440 nm.

Drugi motor u ponudi je "OM 651" koji ima četiri cilindra i radnu zapreminu od 2.143 kubika. Ovaj agregat se pravi u nekoliko verzija. Najslabija ima 114 KS, a u tu su i verzije sa 143, 163 i 177 KS.

Menjači su šestostepeni manuelni i dva automatska "7 G-tronik" i " 9 G-tronik".

I oslanjanje je stvar izbora kupca koji može da se odluči od vazdušnog do "GFRP" sistema napravljenog od kompozitnih materijala.

Rezervoar "sprintera" ima zapreminu od 50, 65, 71 i 92 litra.

Potrošnja u proseku, kod verzija sa slabijim motorom se kreće oko 7,9 a kod najsnažnijeg šestocilindraša 8,2 litre na 100 pređenih kiolometara.

Naravno, kako se radi o trasportnom vozilu, i potrošnja će umnogome zavisiti i od težine tereta.

Sledeće godine se očekuje dolazak verzije sa električnim motorom.

"Mercedes" je svog "sprintera" već u standardnoj opremi bogato opremio. A spreman je da ispuni i posebne želje kupaca.

Ono što izdvajamo je lepo uređena kabina koja više liči na onaj kod putničkih automobila. Sedišta su kvalitetna, udobna, uz mogućnost i elektronskog pomeranja u željenom pravcu.

U "sprinteru" ćete se stvarno osećati kao u dobro opremčljenom automobilu srednje kategorije".

Tu su brojne "asistencije" vozaču koje pomažu pri vožnji. Počevši od upozorenja na vozila koja dolaze i mrtvog ugla čak i kada vozilo stoji do sistema koji pomažu prilikom isparkiravanja, izlaska na put. Tu je i kamera za vožnju unatrag čije se projekcija može videti ili na modernom tač-skrin ekranu (od 7,0 i 10,25 inča)ili na središnjem retrovizoru. Komande se nalaze na obruču volana i na ekranu multimedijalnog uređaja.

Parking asistencija podrazumeva i kameru od 360 stepeni.Vozilo će vas upozoriti i na nevoljno napuštanje kolovozne trake, prepoznaće kada ste umorni i predložiće vam odmor, ali će i meriti odstojanje od vozila ispred, upozotiti va na naglo kočenje a ako ne uspete da reagujete pravovremeno i zakočiće umesto vas.

Naravno, bez "pametnih telefona" se više ne može pa je "sprinter" spreman i na povezivanje i sa "ajfonom" i sa "android" sistemom. Tu je i bežično punjenje mobilnih, navigacija, sjajan audio sistem, senzori za kišu, veoma korista "wet wiper sistem" (brizgaljke za tečnost za pranje stakala se nalaze ugrađene u brisačima), LED farovi...

U "Mercedesu" ističu da su veliki aduti ovog "sprintera" između ostalog "nemački kvalitet i cena".

"Sprinter" je već stigao i na naše tržište, a početna cena startuje od 23.990 evra za jednu od najtraženijih verzija "311 CDI KA 3924" košta 23.498 evra.


TEHNIČKI PODACI:


DUŽINA: od 5,2 do 7,35 m

ŠIRINA: 2,345 - 2.675 m

NOSIVOST: od 3,0 do 5,5 tona

ZAPREMINA TOVARNOG PROSTORA: od 7,5 do 17 m3

MAKSIMALNA TEŽINA PRIKOLICE: 2,O tona


DIZEL MOTORI


"OM642" 6 cilindara, 2.987 ccm,190 KS 440 nm

"OM651" 4 cilindra,2.143 ccm, od 4 do 177 KS

KOMBINOVANA POTROŠNjA: od 7,9 do 8,2 lit./100 km

REZERVOAR: 50,65,71,92 LIT.

CENA: Od 23.498 evra